Ubat dan Makanan Tambahan

Kutoin: Kegunaan, Dos, dan Kesan Sampingan •

Kutoin adalah ubat yang mengandungi bahan aktif, iaitu phenytoin sodium (Phenytoin Na). Ubat ini digunakan untuk mencegah, mengurangkan, dan merawat kejang yang dialami oleh pesakit epilepsi. Ubat ini boleh didapati dalam bentuk kapsul dan suntikan cecair (ubat suntikan). Ketahui mengenai dos, kesan sampingan, dan interaksi kutoin dengan ubat lain dalam ulasan berikut.

Kelas ubat: antiaritmia

Kandungan ubat: natrium fenitoin

Apakah ubat cutoin?

Kutoin adalah ubat yang berfungsi untuk merawat kejang, yang disebabkan terutamanya oleh penyakit saraf epilepsi dan psikomotor (gangguan koordinasi pergerakan badan).

Di samping itu, ubat ini dapat digunakan untuk mengurangkan risiko berulang kejang pada pesakit epilepsi dan mencegah kejang pada pesakit yang menjalani pembedahan saraf.

Kutoin berfungsi dengan mengurangkan isyarat elektrik yang dihantar ke otak secara berlebihan sehingga dapat melegakan kejang.

Penyediaan dan dos kutoin

Kutoin adalah ubat keras, jadi penggunaannya mesti berdasarkan preskripsi doktor. Anda tidak boleh membeli ubat ini dengan sewenang-wenangnya tanpa berjumpa doktor terlebih dahulu.

Dos atau dos yang digunakan untuk penggunaan ubat boleh berbeza bagi setiap orang, bergantung pada usia, berat badan, dan keparahan gejala yang dialami. Doktor akan menentukan dos rawatan mengikut keadaan kesihatan anda.

Khusus untuk ubat kutoin dalam bentuk suntikan cecair mesti diberikan oleh pekerja kesihatan yang terlatih.

Terdapat beberapa sediaan ubat curtoin, yang masing-masing mempunyai dos penggunaan yang berbeza.

1. Kapsul Kutoin

Setiap 1 helai kutoin ubat terdiri daripada 10 kapsul. Satu kapsul ubat kutoin mengandungi 100 mg natrium fenitoin. Kapsul Kutoin dihasilkan oleh syarikat farmasi Mersifarma Tirmaku Mercusana.

Berikut adalah dos kapsul kutoin untuk orang dewasa dan kanak-kanak.

Matang

Dos awal adalah 1 kapsul (100 mg) yang diambil 3 kali sehari. Untuk penggunaan berterusan 300-400 mg / hari dan boleh ditingkatkan menjadi 600 mg.

Anak-anak

Dos awal adalah 5 mg / kg berat badan selama sehari dibahagikan kepada 2-3 dos. Dos maksimum ialah 300 mg sehari. Dos selamat untuk penggunaan berterusan ialah 4-8 mg / kg berat badan sehari.

2. Cecair suntikan Kutoin

Satu ampul (botol suntikan) cutoin terdiri daripada 2 ml ubat cair yang mengandungi 100 mg natrium fenitoin. Ubat ini diberikan melalui suntikan ke dalam vena (intravena), secara langsung atau melalui IV, dan ke tisu otot (intramuskular).

Cecair suntikan Kutoin dihasilkan oleh syarikat farmasi Mersifarma Tirmaku Mercusana.

Berikut adalah dos kutoin cecair suntikan untuk orang dewasa dan kanak-kanak.

Matang

Dos awal adalah 10-15 mg / kg berat badan dan diberikan melalui suntikan intravena. Untuk penggunaan berterusan 100 mg 0 kapsul ubat atau suntikan intravena setiap 6-8 jam.

Bayi dan kanak-kanak

Dos awal adalah 10-20 mg / kg dengan suntikan intravena.

Sementara itu, untuk pencegahan kejang semasa pembedahan saraf, cairan suntikan dapat diberikan secara intramuskular pada dosis 100-200 mg, dalam selang 4 jam selama operasi.

Peraturan penggunaan

Dilaporkan oleh MIMS, cutoin harus diberikan sebelum makan dan elakkan makan makanan 2 jam sebelum atau selepas pemberian ubat. Juga, elakkan membuka atau menghancurkan kapsul tanpa nasihat doktor.

Pada pesakit yang perlu mendapatkan makanan dengan bantuan perubatan seperti tabung atau tiub, ubat itu boleh diberikan pada masa yang sama dengan memberi makan.

Elakkan menukar atau menukar dos tanpa cadangan doktor. Sekiranya anda lupa mengambil ubat mengikut jadual yang ditetapkan, jangan menambah dos pada dos seterusnya untuk menebus dos yang tidak dijawab.

Di samping itu, elakkan menghentikan penggunaan ubat ini secara tiba-tiba tanpa pengetahuan doktor.

Kesan sampingan Kutoin

Terdapat beberapa kesan sampingan yang boleh timbul daripada penggunaan ubat tersebut. Kesan sampingan ubat boleh berbeza-beza dari orang ke orang, bergantung pada usia, berat badan, jantina, dan keadaan kesihatan.

Berikut adalah kesan sampingan ubat kutoin yang boleh berlaku.

 • Mengantuk
 • Nystagmus (pergerakan mata yang tidak terkawal)
 • Ataxia (gangguan koordinasi pergerakan)
 • Pening atau sakit kepala
 • Sembelit
 • Mual atau muntah
 • Insomnia
 • ruam
 • mengelupas kulit
 • Penurunan platelet
 • Gementar, cemas, atau gugup
 • Penurunan sel darah putih

Penggunaan kutoin secara amnya mempengaruhi kesedaran sehingga anda dapat mengantuk disertai dengan pening dan berdebar-debar. Oleh itu, elakkan melakukan aktiviti yang memerlukan tumpuan yang tinggi seperti memandu atau mengendalikan mesin semasa menggunakan ubat ini.

Sekiranya anda mengalami kesan sampingan dan tidak menjadi lebih baik atau semakin teruk, segera hubungi doktor anda.

Penting untuk diingat, ada kemungkinan reaksi alergi terhadap ubat dari penggunaan kutoin. Sekiranya anda mempunyai tanda-tanda alergi, seperti pembengkakan wajah, kesukaran bernafas, dan degupan jantung yang tidak teratur, segera dapatkan bantuan perubatan.

Adakah kutoin selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

Tahap keselamatan penggunaan kutoin pada wanita hamil tergolong dalam kategori D, yang bermaksud bahawa ada bukti positif mengenai risiko penggunaan ubat ini pada janin.

Walau bagaimanapun, faedah yang diperoleh daripada penggunaan ubat ini melebihi risiko.

Jadi, kutoin boleh digunakan oleh wanita hamil untuk mengubati penyakit serius yang tidak dapat dirawat dengan ubat lain atau untuk merawat keadaan yang mengancam nyawa.

Walau bagaimanapun, pengelompokan kategori tahap keselamatan ini tidak termasuk wanita yang menyusu.

Interaksi dengan ubat lain

Sekiranya kutoin digunakan dalam kombinasi dengan ubat lain, makanan tambahan, atau bahan dengan unsur kimia aktif, interaksi ubat mungkin berlaku. Interaksi ubat menyebabkan perubahan reaksi dan kesan pemulihan cutoin.

Interaksi ubat boleh berlaku apabila digunakan bersama dengan ubat berikut.

 • Antibiotik
 • Antikonvulsan
 • cimetidine
 • Antikoagulan Coumarin
 • Disulfiram
 • INH
 • Fenotiazin
 • Fenilbutazon
 • Sulfinpyrazone
 • Carbamazepine

Elakkan juga menggunakan ubat ini bersama dengan alkohol. Untuk penggunaan yang lebih selamat, sila berjumpa dengan doktor anda lebih lanjut.