Kesihatan mental

Memahami Mengapa Anda Mungkin Bunuh Diri •

Anda mungkin pernah mengalami pemikiran bunuh diri pada suatu ketika dalam hidup anda, terutamanya jika andamembuli semasa bersekolah atau jika anda kecewa dengan ibu bapa atau orang terdekat anda. Bunuh diri didefinisikan sebagai tindakan meragut nyawa anda sendiri. Anda mungkin ingin melepaskan hidup ketika seseorang yang dekat dengan anda telah meninggal dunia atau ketika anda mengalami perpisahan yang buruk dari hubungan.

Sekiranya anda mengalami pemikiran bunuh diri, ketahuilah bahawa terdapat beberapa sebab untuk perasaan ini.

Sakit mental

Gangguan mental dianggap salah satu penyebab bunuh diri yang paling biasa. Salah satu gejala yang berlaku secara umum dalam pelbagai keadaan mental adalah merasa tertekan. Keadaan mental ini merangkumi gangguan bipolar, kegelisahan, kemurungan dan skizofrenia. Apabila anda dan doktor anda berusaha untuk mendapatkan rawatan yang dapat merawat keadaan mental anda dengan berkesan, anda mungkin tidak berdaya dan takut bahawa anda mungkin tidak akan merasa normal lagi. Anda mungkin merasakan bahawa satu-satunya cara untuk menamatkan kesakitan adalah dengan mengakhiri hidup anda.

Kegelisahan boleh menyebabkan ketakutan di persekitaran anda dan mencegah anda menyesuaikan diri dengan perubahan dalam kehidupan. Dalam beberapa kes, kegelisahan menyukarkan anda untuk mengekalkan persahabatan, menamatkan sekolah, atau melakukan pekerjaan yang tetap. Oleh itu, gabungan kesepian dan ketakutan mencetuskan anda untuk berfikir tentang bunuh diri.

Kemurungan utama dianggap sebagai penyebab utama bunuh diri di seluruh dunia. Orang yang tidak dapat mengatasi gejala kemurungan mereka mempunyai risiko lebih besar untuk membunuh diri.

Pengalaman traumatik

Semasa menjalani pengalaman traumatik, anda mungkin merasa malu atau bersalah dan boleh menyebabkan pemikiran bunuh diri. Pengalaman trauma seperti perang, kekerasan fizikal atau seksual. Anda boleh menghidap keadaan yang disebut gangguan tekanan selepas trauma (PTSD), yang dicirikan oleh kilas balik atau kenangan tersekat yang berkaitan dengan pengalaman traumatik. PTSD boleh menyebabkan kegelisahan yang kuat yang boleh mengganggu kehidupan normal. Ini boleh menyebabkan pemikiran bunuh diri.

Buli

Buli mempunyai kesan yang mendalam terhadap cara seseorang berfikir dan bagaimana perasaan mereka, tanpa mengira berapa kerap dan kaedah membuli apa yang hendak digunakan. Sekiranya anda-membuli, anda mungkin merasa sangat tertekan, tidak berharga, dan putus asa bahawa keadaan anda akan berubah.

Malangnya, dalam kebanyakan kes, buli tidak mendapat pengiktirafan yang mencukupi dan tidak dilaporkan dengan segera sehingga keadaan tidak terkawal dan bunuh diri adalah satu-satunya cara bagi mangsa untuk melepaskan diri dari kesakitan yang mereka alami.

Perkembangan teknologi menimbulkan fenomena yang disebut " buli siber , "Di mana mangsa dibuli dalam talian, walaupun oleh orang yang mereka kenali. Ini biasanya berlaku di laman media sosial, komen di laman web, dan pelbagai blog dengan tujuan merosakkan reputasi anda dan memalukan anda. Kecuali anda mempunyai penyelesaian untuk ini, pemikiran bunuh diri mungkin berlaku.

Ketagihan dadah atau penyalahgunaan bahan ketagihan

Sekiranya anda ketagih dengan dadah atau penyalahgunaan dadah atau alkohol secara konsisten, sudah tiba masanya anda berhenti. Terdapat bukti kukuh bahawa ketagihan dadah atau penyalahgunaan bahan boleh membuat anda tertekan. Walaupun ubat-ubatan atau alkohol dapat memberikan kelegaan jangka pendek dari kesakitan, ubat-ubatan tersebut tidak membantu menyelesaikan masalah dalam kehidupan sebenar anda.

Dadah dan alkohol dapat mengubah fungsi otak dan neurotransmitter, yang menyebabkan kemurungan yang mendalam. Anda mungkin merasa tidak berdaya untuk mengatasi ketagihan yang sedang anda hadapi. Gejala ketagihan dan ketagihan boleh menyakitkan dan tidak tertahankan. Pada ketika itu, bunuh diri terasa sebagai jalan terakhir untuk keluar dari perangkap ketagihan.

Masalah dalam hubungan

Masalah hubungan, misalnya, berada dalam hubungan yang kasar, tidak merasa dihargai, atau baru-baru ini mengalami perpisahan, boleh menjadi cabaran besar dalam hidup. Ini berlaku terutamanya dalam hubungan romantis. Masalah dalam hubungan boleh menyebabkan perasaan depresi, kegelisahan, rasa bersalah, dan panik yang lebih mendalam. Masalah dalam hubungan juga boleh menyebabkan banyak kesakitan emosi dan menenggelamkan pemikiran anda untuk membunuh diri. Rasa takut kesepian atau pengasingan cenderung membuat anda rela bergabung dengan rakan sekumpulan yang mempunyai pengaruh buruk, atau meminta pertolongan daripada dadah dan alkohol.

Ingat, perasaan ini akan segera berlalu

Sekiranya anda tidak dapat mengatasi kesakitan emosi anda, anda mungkin merasa putus asa dan bunuh diri. Tetapi penting untuk mengetahui bahawa kesakitan adalah bahagian kehidupan yang tidak dapat dielakkan. Setiap orang dapat mengatasi kesakitan hingga tahap tertentu, tetapi kesakitan emosi yang kuat dapat menyebabkan pemikiran bunuh diri. Memahami apa yang menyebabkan pemikiran bunuh diri akan membantu anda keluar dari jalan dan mengawalnya semula.

Sekiranya anda merasa bunuh diri, berbincanglah dengan doktor anda untuk membantu mencari jalan untuk mengatasi kesakitan dan mencegah bunuh diri.

BACA JUGA:

  • Mengenali Orang Dengan Kecenderungan Bunuh Diri
  • 6 Tanda-tanda Gangguan Mental pada Kanak-kanak yang Anda Tidak Perlu Abaikan
  • Semua Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Kemurungan