Pemakanan

9 Tanda Kekurangan Protein untuk Badan |

Protein adalah nutrien penting untuk otot dan tisu badan. Malangnya, badan tidak dapat menyimpan protein dalam jangka masa yang lama. Oleh itu, anda perlu memenuhi keperluan protein harian anda. Apa yang berlaku sekiranya badan kekurangan protein?

Penyebab kekurangan protein

Kekurangan protein adalah keadaan biasa apabila anda tidak dapat memenuhi keperluan protein harian anda dari makanan. Berita baiknya, ini jarang berlaku jika anda mempunyai makanan seimbang.

Di samping itu, terdapat beberapa keadaan lain yang boleh menyebabkan seseorang mengalami kekurangan nutrisi protein.

Pengambilan protein berkualiti rendah

Kekurangan protein juga boleh berlaku akibat pengambilan sumber protein berkualiti rendah. Contohnya, daging haiwan dan sayur-sayuran mengandungi protein.

Walau bagaimanapun, bilangan urutan asid amino yang merupakan bentuk asas protein boleh berbeza-beza. Ini mempengaruhi pengambilan protein seseorang, terutama pada mereka yang menjalani diet vegan.

Diet vegan mempunyai peraturan untuk menghilangkan semua makanan berasaskan daging sehingga pengambilan protein terhad. Kekurangan protein pada vegetarian dapat terjadi jika mereka tidak mengambil sumber protein tumbuhan yang sihat, seperti:

 • kekacang,
 • kacang juga
 • bijirin.

Menderita penyakit tertentu

Tidak hanya diet dengan kandungan protein rendah, kekurangan protein juga disebabkan oleh keadaan perubatan tertentu, termasuk:

 • BANTUAN,
 • anoreksia nervosa,
 • barah,
 • masalah pencernaan, seperti amiloidosis,
 • penyakit paru-paru obstruktif kronik (COPD), sehingga
 • kegagalan buah pinggang.

Sebilangan penyakit yang disebutkan biasanya memerlukan pakar pemakanan untuk membantu merancang diet yang sesuai dengan keadaan kesihatan anda. Dengan cara itu, kekurangan pemakanan, seperti protein, mungkin tidak berlaku.

Tanda-tanda kekurangan protein

Memandangkan protein adalah nutrien yang diperlukan oleh tubuh, kekurangan nutrien ini dikaitkan dengan pelbagai masalah kesihatan. Berikut adalah beberapa tanda kekurangan protein yang boleh memudaratkan kesihatan anda.

1. Mudah lapar

Salah satu akibat kekurangan protein yang paling biasa adalah rasa lapar. Anda lihat, protein menjaga tahap gula dalam darah stabil. Apabila jumlah protein tidak mencukupi, tahap glukosa menjadi tidak seimbang.

Hasilnya, badan anda akan mendorong anda untuk terus makan seolah-olah anda tidak mendapat cukup tenaga. Sekiranya tidak diperiksa, ini boleh meningkatkan risiko kegemukan atau berat badan berlebihan.

2. Gangguan kognitif

Selain mudah lapar, kekurangan protein dapat mencetuskan kenaikan gula darah yang dapat mempengaruhi kesihatan otak. Akibatnya, otak menjadi sukar untuk fokus, berfikir, untuk sering merasa bingung.

Ini telah dibuktikan melalui kajian mengenai Gangguan Otak & Terapi . Kajian itu menunjukkan bahawa diet rendah protein mempengaruhi komunikasi neuron yang mengubah sistem saraf (neurotransmitter).

Keadaan ini mungkin berlaku kerana tubuh tidak dapat melepaskan nutrien karbohidrat untuk tenaga dan menggerakkan otak kerana kekurangan protein. Oleh itu, memenuhi keperluan protein harian adalah penting untuk menjaga kesihatan otak.

3. Beberapa bahagian badan membengkak (edema)

Edema berlaku apabila cecair menumpuk di tisu dan rongga badan yang menyebabkan pembengkakan. Salah satu penyebab edema adalah kekurangan protein.

Apabila anda tidak mendapat pengambilan protein yang mencukupi, tubuh juga kekurangan albumin serum. Serum albumin adalah sejenis protein yang disimpan dan diedarkan dalam darah.

Apabila badan kekurangan albumin, bengkak pada bahagian badan yang terkena muncul. Ia juga mungkin berlaku kerana kekurangan protein menyukarkan tubuh mengatur dan mengekalkan keseimbangan cairan dan elektrolit.

Perlu diingat bahawa edema adalah gejala kekurangan protein yang teruk, juga dikenal sebagai kwashiorkor. Keadaan ini umumnya dicirikan oleh pembengkakan perut, atau perut buncit dengan badan yang nipis.

4. Kehilangan jisim otot

Bukan rahsia lagi bahawa protein memainkan peranan penting dalam menyokong pertumbuhan dan kekuatan otot. Ini kerana tisu otot badan adalah bahagian yang menyimpan dan menggunakan protein yang paling banyak.

Apabila anda kekurangan protein, protein dalam otot rangka akan diambil secara perlahan untuk memenuhi keperluan protein. Tidak hairanlah bahawa otot yang tidak mendapat cukup protein akan mengecut dan jisimnya juga akan turun.

Bukan itu sahaja, anda juga dapat merasakan kesakitan dan kekejangan kerana kekurangan zat makanan ini.

5. Hati berlemak

Umumnya, hati berlemak disebabkan oleh penyalahgunaan alkohol yang berlebihan. Walau bagaimanapun, masalah hati ini juga boleh disebabkan oleh kekurangan protein.

Punca sebenarnya tidak diketahui, tetapi para ahli berpendapat mungkin kerana tubuh tidak menghasilkan lipoprotein yang mencukupi. Jenis protein ini bertanggungjawab untuk mengangkut lemak.

Akibatnya, pengumpulan lemak di hati dapat menyebabkan kegagalan fungsi hati jika dibiarkan.

6. Rambut gugur

Terdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan keguguran rambut dan salah satunya adalah kekurangan protein. Sebabnya, rambut mengandungi 90% protein dan kekurangan protein dapat menjadikan rambut rapuh dan gugur.

Selain itu, rambut menjadi lebih kering, berubah warna, dan menjadi nipis.

Walau bagaimanapun, pakar masih memerlukan kajian lebih lanjut. Ini bertujuan untuk mengetahui apakah penyebab sebenar kekurangan protein mempengaruhi kesihatan rambut.

7. Masalah kulit dan kuku

Bagi orang yang kekurangan protein sering mengalami perubahan pada kulit dan kuku. Bagaimana tidak, kedua-dua perkara ini kebanyakannya diperbuat daripada protein.

Sebagai contoh, kwashiorkor pada kanak-kanak dapat dibezakan dengan ciri-ciri kulit yang bermasalah, seperti:

 • pecah atau pecah,
 • kelihatan memerah juga
 • ruam.

Sebaliknya, kekurangan protein dapat membuat kuku mudah rapuh kerana bahagian ini mengandungi keratin yang cukup banyak. Walau bagaimanapun, masalah kulit dan kuku adalah perkara biasa dalam kes kekurangan protein yang sangat teruk.

8. Mudah sakit

Protein berfungsi dalam membina sebatian dalam sistem imun. Sekiranya jumlah protein dalam badan tidak mencukupi, tubuh mungkin menjadi lemah untuk melawan virus atau bakteria. Tidak hairanlah tubuh mudah dijangkiti penyakit.

Sementara itu, kekurangan protein juga mengurangkan pengeluaran sel darah putih.

Sekiranya anda cedera, tubuh anda memerlukan protein baru untuk menyembuhkan dan membina semula sel, tisu, dan kulit. Kekurangan protein pastinya dapat membuat luka memerlukan waktu lebih lama untuk sembuh.

9. Pertumbuhan anak terbantut ( stunting)

Protein bukan sahaja membantu mengekalkan jisim otot dan tulang, tetapi juga penting untuk pertumbuhan anak. Kekurangan protein tentu akan sangat berbahaya bagi kanak-kanak kerana badan mereka memerlukan pengambilan protein yang seimbang.

Sebenarnya, stunting adalah tanda kekurangan zat makanan kanak-kanak Pemakanan ibu & anak .

Oleh itu, ibu bapa perlu memberi perhatian kepada pengambilan nutrien, terutama protein, pada anak-anak mereka untuk mengelakkan perkara ini berlaku terbantut .

Perlu diingat bahawa tanda-tanda kekurangan zat makanan di atas serupa dengan penyakit lain. Sekiranya anda mengalami perubahan fizikal yang mengganggu, terutamanya ketika menjalani diet, berjumpa dengan doktor dan pakar pemakanan anda.