Alahan

Ubat Semula jadi yang Selamat untuk Alahan Kulit yang Perlu Anda Ketahui

Gejala alahan kulit ringan, seperti ruam dan gatal-gatal, kadang-kadang akan hilang sendiri, tanpa memerlukan rawatan. Walau bagaimanapun, kadang-kadang alahan sebenarnya bertambah buruk apabila tidak dirawat dengan betul. Selain menggunakan ubat yang disyorkan oleh doktor, terdapat beberapa pilihan ubat semula jadi untuk merawat alahan kulit.

Pilihan ubat rumah untuk alahan kulit

Salah satu kunci utama untuk mengawal reaksi kulit alergi adalah mengelakkan alergen. Alergen adalah sebatian yang mencetuskan tindak balas imun badan untuk melepaskan histamin yang kemudian menyebabkan reaksi alergi.

Sebilangan besar alergen sebenarnya tidak berbahaya, tetapi sistem kekebalan tubuh mengenalinya dengan tidak betul, mengakibatkan gejala kulit alergi. Selain mengelakkan alergen pada kulit anda, seperti logam dan kosmetik, anda juga dapat melegakan simptom anda dengan ubat semula jadi. Ada apa-apa?

1. Kompres ais

Salah satu cara semula jadi yang dapat melegakan gejala alergi kulit selain ubat-ubatan adalah dengan memampatkan kawasan yang mempunyai reaksi kulit alergi dengan ais.

Pek ais atau kain yang direndam dalam air sejuk kadang-kadang berkesan untuk melegakan gatal dan radang kulit. Sebabnya, suhu sejuk kain memberi kesan kebas pada kawasan yang disasarkan. Ia juga membantu mengurangkan bengkak.

Walau bagaimanapun, kaedah ini hanya sementara, sehingga tidak dapat digunakan sebagai rawatan jangka panjang.

Selain itu, anda juga perlu memperhatikan beberapa perkara ketika memampatkan kawasan yang terkena dengan kain sejuk, seperti berikut.

  • Lindungi kulit dari pek ais dengan kain atau tuala.
  • Tidak dimampatkan lebih dari 20 minit.
  • Beri jeda sekitar 1 jam sebelum memampatkan semula kulit.

Sekiranya digunakan dengan teliti, kaedah ini sebenarnya cukup selamat digunakan untuk pelbagai masalah yang menyebabkan alahan kulit. Lebih-lebih lagi, kompres sejuk sesuai apabila gatal akibat alahan tidak merebak ke bahagian besar badan.

Dalam beberapa kes alergi matahari, pesakit merasa lebih baik setelah mendapat kompres sejuk. Walau bagaimanapun, selalu tanya doktor anda jika kaedah ini selamat untuk keadaan alahan anda.

Myriad Punca Yang Mencetuskan Reaksi Alergi pada Kulit

2. Aloe vera

Dikenal mempunyai sebatian anti-radang, lidah buaya juga dikatakan sebagai ubat semula jadi untuk melegakan gejala alergi kulit.

Krim lidah buaya mengandungi sebatian anti-radang, sehingga dianggap dapat membantu menghilangkan rasa gatal. Sebenarnya, dalam kes tertentu, krim ini juga membantu melegakan sensasi terbakar pada kulit.

Lebih-lebih lagi, sifat anti-mikrob dalam lidah buaya juga membantu membunuh apa sahaja yang ada pada kulit. Ia juga menjadikan kulit kelihatan lebih bersih apabila tercalar.

Walau bagaimanapun, krim lidah buaya bukan pengganti ubat alergi kulit yang diresepkan oleh doktor. Anda harus bertanya kepada doktor anda mengenai penggunaan lidah buaya, sama ada sesuai untuk keadaan kulit anda atau tidak.

3. Oatmeal

Tidak hanya untuk mengisi perut, oatmeal juga dapat dijadikan ubat semula jadi untuk merawat alergi kulit. Bahan makanan ini yang terbuat dari kuman gandum tanah terbukti dapat melindungi kulit daripada kerengsaan.

Ini kerana oatmeal mengandungi polisakarida dan hidrokoloid yang mengikat air yang membantu mengekalkan kelembapan pada kulit. Hasilnya, oatmeal bertindak sebagai pelembap.

Di samping itu, kandungan lemak oatmeal juga meningkatkan aktiviti emoliennya, sehingga dapat membantu menghilangkan rasa gatal pada kulit kering.

Sifat antioksidan dan anti-radang oatmeal juga menghalang pengeluaran prostaglandin dan pembebasan asid karbonik. Aktiviti ini didapati dapat melindungi kulit daripada kerosakan akibat sinar matahari dan keradangan dari pelbagai jenis alahan.

Walaupun begitu, terdapat beberapa laporan yang menunjukkan bahawa penggunaan oatmeal secara topikal boleh menyebabkan dermatitis kontak alergi. Oleh itu, selalu bertanya kepada doktor anda, sama ada rawatan alternatif ini boleh digunakan atau tidak.

4. Elakkan pendedahan cahaya matahari secara langsung

Bagi anda yang mempunyai kulit sensitif dan mengalami kerengsaan, mengelakkan cahaya matahari mungkin merupakan langkah yang baik. Pendedahan kepada sinar UV dan selaran matahari pasti boleh membuat anda lebih tidak selesa, terutamanya kerana masalah kulit yang anda alami.

Selain itu, ruam dan gatal-gatal pada kulit juga boleh disebabkan oleh alahan matahari (fotosensitiviti). Keadaan ini boleh berlaku apabila kulit anda bersentuhan dengan alergen setelah terdedah kepada cahaya matahari.

Contohnya, kosmetik, pelindung matahari, dan minyak wangi boleh mencetuskan reaksi alergi selepas terdedah kepada cahaya matahari. Oleh itu, 'ubat' yang dapat membantu anda mengawal reaksi alahan pada kulit secara semula jadi adalah menghindari cahaya matahari, iaitu:

  • Pakai lengan panjang
  • Pakai cermin mata hitam dan topi semasa meninggalkan rumah
  • Elakkan keluar di waktu panas sepanjang hari (10 pagi - 4 petang)

5. Pakai pakaian yang longgar

Sekiranya anda termasuk orang yang mengalami ruam setelah memakai pakaian tertentu, ada kemungkinan anda alah pada kain pakaian tersebut. Ruam yang disebabkan oleh bahan pakaian boleh memperburuk keadaan jika anda tidak menyedarinya dengan segera.

Sekiranya anda sudah mengetahui jenis pakaian yang mencetuskan reaksi alergi, baik melalui ujian diri atau ujian kulit alergi di hospital, elakkan alergen. Ini mungkin terdengar sukar kerana kainnya dirawat dengan campuran bahan kimia dan pewarna yang tidak didaftarkan.

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan selain mendapatkan ubat daripada doktor untuk merawat reaksi kulit alahan akibat pakaian tekstil.

  • Pakai pakaian longgar yang diperbuat daripada kapas dan linen.
  • Pakai pakaian berwarna terang kerana ia kurang mengandungi pewarna.
  • Elakkan pakaian berlabel "basuh secara berasingan" kerana ini bermaksud pewarna akan mudah dicuci.

Alahan Pakaian: Gejala, Punca, Rawatan, dll.

Sekiranya keadaan kulit bertambah buruk walaupun mengikuti kaedah di atas, berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

Beberapa pilihan ubat semula jadi dan rawatan di atas adalah alternatif untuk melegakan dan mencegah alahan kulit. Namun, itu tidak bermaksud pilihan di atas boleh menggantikan ubat yang diberikan oleh doktor.

Selalu tanya doktor anda tentang rawatan alternatif yang akan digunakan untuk melegakan reaksi alahan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found