Kesihatan kulit

Wajah Cendawan, Apa yang Menyebabkannya dan Bagaimana Mengatasinya?

Jangkitan kulat boleh mempengaruhi mana-mana bahagian badan anda - dari faraj, zakar, mulut, kuku jari kaki dan kuku kaki. Satu bahagian badan yang juga tidak terlepas dari koloni kulat adalah wajah. Apakah tanda-tanda wajah yang berkulat, dan bagaimana mengatasinya?

Dua jenis jangkitan kulat pada wajah

Terdapat dua jenis jangkitan kulat pada wajah, iaitu: tinea faciei dan tinea barbae. Perbezaannya adalah lokasi jangkitan.

Jangkitan tinea faciei terhad pada kawasan muka yang tidak berbulu, seperti pipi, dahi, dan jambatan hidung dan sekitarnya. Pada jangkitan tinea barbae, jangkitan lebih kerap terjadi di kawasan berbulu, seperti misai dan janggut.

Apa yang menyebabkan kulat muka?

Spesies kulat yang paling biasa dijangkiti adalah Mikrosporum canis, Mentagrofit Tricophyton, dan Tricophyton rubrum. Kulat jenis ini biasanya disebarkan melalui haiwan peliharaan domestik. Haiwan yang dapat menjadi penyebab penyebaran penyakit ini kepada manusia pada umumnya binatang pengerat seperti hamster, marmut, tikus, dan juga haiwan lain seperti arnab, anjing, kucing, dan kuda.

Walau bagaimanapun, jangkitan juga dapat disebarkan melalui hubungan langsung dengan orang lain yang mengalami jangkitan yis.

Apakah tanda dan gejala jangkitan kulat pada wajah?

Tanda-tanda dan gejala-gejala pada muka jamur biasanya serupa dengan jangkitan kulit pada kulat pada kawasan lain - dalam bentuk tompok-tompok kulit kemerahan yang biasanya kasar, berkerak atau 'retak', dan dikelilingi oleh nodul atau kerak ( luka basah yang telah kering). Tanda lain yang mungkin timbul ialah tekstur kulit yang tidak rata, sedikit tinggi di tepi tambalan. Tompok ini biasanya berbentuk annular atau bulat.

Selain itu, jangkitan kulat juga menyebabkan gatal dan terbakar di kawasan yang dijangkiti. Gejala ini boleh menjadi lebih teruk apabila terkena cahaya matahari.

Jangkitan kulat paling kerap menyerang kawasan pipi, tetapi juga boleh menyerang hidung, sekitar mata, dagu, dan dahi. Jangkitan ini juga boleh menyerang beberapa kawasan sekaligus.

Bagaimana cara menyembuhkannya?

Sekiranya anda atau saudara terdekat anda mempunyai wajah yang berjangkit, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.Rawatan untuk jangkitan kulat pada wajah biasanya berupa salap atau krim antikulat. Sekiranya jangkitan sangat meluas, doktor anda mungkin akan menetapkan ubat antijamur melalui mulut.

Bagaimana saya boleh mengelakkan wajah saya menjadi berkulat?

Pencegahan jangkitan ini dapat dilakukan dengan menjaga kebersihan diri dan persekitarannya. Cuci muka dengan tekun dua kali sehari. Jangan lupa menukar sarung bantal, selimut, selimut dan cadar anda secara berkala.

Sekiranya anda mempunyai haiwan peliharaan, jangan lupa menjaga kebersihannya. Pastikan Sweet di rumah sentiasa aktif-pengantin lelaki dandiperiksa secara berkala oleh doktor untuk memastikan dia tidak membawa penyakit. Sekiranya haiwan kesayangan anda sakit, pisahkan dia sementara dari orang-orang di rumah agar tidak menyebabkan jangkitan.