Kesihatan ENT

Ujian BERA, Pemeriksaan Pengesanan Kehilangan Pendengaran

Uji batang otak membangkitkan audiometri tindak balas (BERA) adalah salah satu ujian pendengaran untuk mengesan kehilangan pendengaran. Ujian ini mudah dan tidak menyakitkan. Anda mungkin tidur semasa menjalani pemeriksaan ini. Selanjutnya, lihat penjelasan berikut.

Apa itu ujian batang otak membangkitkan audiometri tindak balas (BERA)?

Ujian BERA (batang otak membangkitkan audiometri tindak balas) adalah ujian untuk mengukur aktiviti gelombang otak sebagai tindak balas terhadap klik atau nada tertentu. Pemeriksaan ini adalah kaedah yang berkesan untuk mengukur bagaimana telinga menerima suara dan menyebarkannya ke otak melalui saraf pendengaran.

Ujian ini juga dikenali sebagai tindak balas batang otak pendengaran (ABR) atau pendengaran batang otak menimbulkan tindak balas (BAER). Tidak seperti ujian pendengaran biasa, pemeriksaan ABR tidak melibatkan tindak balas sukarela dari pesakit.

Bila batang otak membangkitkan audiometri tindak balas (BERA) diperlukan?

Ujian BERA dapat membantu menentukan kemampuan telinga anak untuk mengirimkan suara ke otak, memandangkan anak-anak tidak dapat menunjukkan sama ada mereka mendengar dengan betul. Melalui pemeriksaan ini, anda dapat merancang rawatan terbaik untuk anak anda.

Dipetik dari Perpustakaan Perubatan Nasional AS, ujian BERA diperlukan untuk:

 • Membantu mendiagnosis masalah sistem saraf dan kehilangan pendengaran (terutamanya pada bayi baru lahir dan kanak-kanak)
 • Mengetahui seberapa baik sistem saraf berfungsi
 • Memeriksa kemampuan pendengaran orang yang tidak lulus ujian pendengaran lain

Sebagai tambahan kepada yang disebutkan di atas, ujian ABR juga diperlukan semasa pembedahan telinga untuk mengurangkan risiko kecederaan pada saraf pendengaran dan otak.

Ujian BERA biasanya disarankan sebagai ujian saringan pendengaran yang baru lahir. Ujian saringan pendengaran adalah pemeriksaan di mana anda lulus atau gagal. Sekiranya bayi anda gagal dalam ujian ini, ujian khusus lain mungkin diperlukan.

Siapa yang memerlukan pemeriksaan ini?

Kehilangan pendengaran pada kanak-kanak sukar dikesan sejak awal. Kehilangan pendengaran boleh menyebabkan masalah pertuturan, bahasa, kognitif, sosial, dan emosi. Oleh itu, pemeriksaan pendengaran harus dilakukan lebih awal.

Ujian BERA diperlukan untuk mengesan masalah pendengaran di:

 • Bayi yang baru lahir
 • Kanak-kanak kecil
 • Pesakit yang mengalami kesukaran untuk menjalani ujian pendengaran yang lain

Apa yang perlu disediakan sebelum menjalani ujian BERA?

Sumber: Persimpangan Ibu

Anda mungkin diminta mencuci rambut pada malam sebelum menjalani ujian DUB. Sementara itu, kanak-kanak yang akan menjalani ujian ini mungkin memerlukan ubat untuk membuat mereka tenang semasa peperiksaan.

Dikutip dari laman web Children Minnesota, doktor boleh memberikan arahan dalam bentuk cadangan dan larangan makan dan minum untuk keselamatan anak anda semasa prosedur. Sebaiknya bawa barang yang membuat anak anda selesa, seperti mainan atau selimut kegemaran mereka.

Sekiranya anak anda demam, batuk, atau tidak sihat, doktor mungkin mencadangkan untuk menangguhkan ujian ABR. Doktor boleh menjadualkan semula pemeriksaan di kemudian hari.

Bagaimana ujian BERA dilakukan?

Berikut adalah langkah-langkah yang diambil dalam menjalankan ujian BERA:

 • Pesakit berbaring di kerusi atau tempat tidur dan tetap tenang
 • Elektrod dalam bentuk pelekat kecil yang diletakkan di kulit kepala atau anak anda, dan di setiap cuping telinga
 • Klik atau nada pendek akan dihantar melalui fon telinga yang anda atau anak anda pakai semasa peperiksaan
 • Elektrod ini akan menangkap tindak balas otak terhadap bunyi ini dan merakamnya

Penting untuk memastikan bahawa anak anda tetap tenang dan tenang semasa menjalani prosedur ini untuk mendapatkan hasil yang terbaik. Walau bagaimanapun, kebanyakan kanak-kanak merasa sukar untuk tetap tenang ketika mereka tidak tidur. Atas sebab ini, kanak-kanak biasanya diberi ubat penenang.

Jenis ubat penenang yang diberikan kepada kanak-kanak bergantung pada usia dan berat badan mereka. Doktor akan memberi anda ubat yang dapat menenangkan anak anda, mengikut keadaannya. Setelah anak anda tidur, pemeriksaan boleh dimulakan.

Apa yang perlu diberi perhatian setelah ujian dilakukan?

Ahli audiologi akan memberikan hasilnya kepada doktor anda untuk dianalisis. Sementara itu, anak anda yang tertidur akibat ubat bius akan dipantau oleh petugas kesihatan sehingga dia sedar. Selepas itu, anda atau anak anda boleh pulang ke rumah dan melakukan aktiviti seperti biasa.

Seperti apa keputusan ujian batang otak membangkitkan audiometri tindak balas (BERA)?

Hasil ujian BERA ditunjukkan oleh tindak balas otak yang dibaca dan direkodkan melalui komputer. Hasil normal ujian ini berbeza-beza, bergantung pada pesakit dan peralatan yang digunakan untuk melakukan ujian.

Hasil ujian yang tidak normal ini mungkin menunjukkan tanda-tanda keadaan berikut:

 • Hilang pendengaran
 • Sklerosis berbilang
 • Neuroma akustik
 • strok
 • Kerosakan otak
 • Barah otak
 • Gangguan pertuturan

Sekiranya ujian menunjukkan hasil yang tidak normal, doktor mungkin akan meminta anda atau anak anda untuk menjalani ujian lebih lanjut untuk menentukan penyebabnya. Selepas itu, doktor akan merangka rancangan rawatan yang sesuai untuk anda atau keadaan anak anda.

Apakah kemungkinan risiko akibat pemeriksaan ini?

Uji batang otak membangkitkan audiometri tindak balas termasuk pemeriksaan yang mudah dan selamat. Tidak ada risiko yang disebabkan oleh prosedur pemeriksaan ini.