Keibubapaan

Ikuti Kelas Keibubapaan untuk Ibu Bapa, Penting atau Tidak?

Membesarkan anak-anak bukanlah pekerjaan yang mudah. Terutama jika ini adalah pengalaman pertama anda dalam menjaga anak anda. Pasti anda memerlukan maklumat dan bantuan mengenai pengasuhan dengan betul, sama ada dari internet, buku, atau mengikuti kelas keibubapaan. Sebenarnya, adakah penting bagi ibu bapa untuk menghadiri sekolah keibubapaan? Ayuh, cari jawapan di bawah.

Apa itu kelas keibubapaan?

Sekolah tidak hanya diambil oleh kanak-kanak dan remaja, tetapi juga oleh kumpulan tertentu. Contohnya sekolah keibubapaan untuk ibu bapa. Di setiap kelas, ibu bapa akan mempelajari pelbagai jenis keibubapaan yang baik, cara berkomunikasi secara berkesan dengan anak-anak mereka, dan menangani sebarang perubahan dan perkembangan pada anak-anak mereka.

Sekolah keibubapaan merangkumi pelbagai jenis kelas, misalnya kelas menjaga anak, yang merangkumi penjagaan bayi yang baru lahir, cara memandikannya, menyusukannya, dan juga pertolongan cemas ketika mereka mengalami cirit-birit atau demam.

Sekiranya ibu bapa mengikuti kelas keibubapaan?

Kelas keibubapaan dapat membantu ibu bapa, terutama bagi anda yang mempunyai anak buat pertama kalinya. Dengan mengikuti kelas ini, anda akan lebih yakin dan dapat mengatasi kerisauan menjaga bayi.

Di samping itu, sekolah keibubapaan juga menyediakan kelas khas. Kelas ini adalah untuk ibu bapa kanak-kanak yang mempunyai masalah perubatan dan tingkah laku. Merawat kanak-kanak dengan keadaan seperti itu tentu berbeza dengan kanak-kanak normal. Kerana mereka memerlukan perhatian tambahan dalam penjagaan mereka.

Merawat anak kecil anda sering membuat ibu bapa tertekan dan kecewa. Sekiranya dibiarkan, tekanan akan memberi kesan negatif kepada kesihatan ibu bapa. Ini juga akan memberi kesan terhadap kualiti hidup anak. Sepatutnya, dalam kelas keibubapaan, ibu bapa juga berlatih untuk mengawal emosi dan tekanan yang mereka hadapi.

Manfaat lain yang dapat diperoleh oleh ibu bapa yang mengikuti kelas keibubapaan adalah hubungan antara ibu bapa dengan masalah yang sama. Dengan cara ini, ibu bapa dapat bertukar idea dan saling menyokong dalam pengasuhan.

Oleh itu, perlukah setiap ibu bapa mengikuti kelas keibubapaan?

Walaupun sangat membantu, itu tidak bermaksud bahawa setiap ibu bapa mesti mengambil bahagian dalam aktiviti ini. Mengikuti kelas keibubapaan memerlukan anda memberi masa lapang untuk menghadiri setiap kelas. Bagi ibu bapa yang sibuk bekerja, ini mungkin sukar dilakukan. Anda perlu menyesuaikan jadual kelas dengan waktu bekerja anda.

Di samping itu, anda juga perlu membayar untuk setiap kelas. Oleh itu, sebelum anda memutuskan untuk menyertai aktiviti ini, berbincanglah dengan pasangan anda terlebih dahulu. Pertimbangkan masa dan wang yang ada.

Sekiranya anda tidak mempunyai cukup masa dan wang, anda masih dapat memperdalam pengetahuan anda tentang pengasuhan dari buku. Sekiranya anda masih tidak pasti, jadilah konsultasi dengan pakar pediatrik atau psikologi kanak-kanak anda untuk membantu anda menjaga anak anda.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌