Kesihatan Warga Emas

Mengakui Sindrom Geriatrik dan Pengurusannya pada Warga Emas •

Pelbagai masalah kesihatan mungkin berlaku pada orang tua atau orang tua akibat tabiat buruk dan tidak sihat. Contohnya, tabiat merokok dan tidak menjaga diet yang sihat. Aduan mengenai masalah kesihatan khas yang biasanya muncul pada orang tua disebut sebagai sindrom geriatrik. Apa masalah kesihatan yang biasanya timbul pada orang tua dan bagaimana mengatasinya? Lihat ulasan penuh di bawah.

Gambaran keseluruhan maklumat mengenai sindrom geriatrik pada orang tua

Sindrom geriatrik adalah kumpulan gejala atau masalah kesihatan pada orang tua yang sering terjadi disebabkan oleh pelbagai penurunan fungsi badan dan mental. Bukan hanya itu, sindrom geriatrik juga boleh berlaku kerana masalah sosio-ekonomi kepada perubahan drastik di persekitarannya.

Contoh yang paling biasa adalah kehilangan selera makan pada orang tua. Apabila memasuki usia tua, selera makan sering berkurang. Penurunan selera makan ini dapat dipicu oleh keadaan fizikal yang lemah kerana proses penuaan. Sebagai contoh, penurunan fungsi deria bau dan rasa atau masalah dengan gigi orang tua.

Ini boleh menyebabkan orang tua menjadi malas untuk makan, kerana baginya makanannya terasa hambar. Walau bagaimanapun, ini juga boleh berlaku kerana faktor psikologi, seperti orang tua yang tinggal bersendirian atau orang tua yang mengalami gangguan mental. Pelbagai faktor ini boleh menyebabkan orang tua sukar makan untuk mengalami anoreksia pada orang tua.

Sindrom ini tidak boleh dipandang ringan, kerana boleh menyebabkan kesan kesihatan yang lebih serius. Contohnya, fungsi organ terjejas dan meningkatkan risiko kematian.

Pelbagai masalah kesihatan yang timbul pada orang tua

Sindrom geriatrik atau masalah geriatrik adalah keadaan yang dicirikan oleh sejumlah masalah kesihatan. Bermula dari gangguan fungsi kognitif, gangguan menjalankan aktiviti harian, dan gangguan mobiliti. Terdapat enam kategori termasuk dalam sindrom geriatrik, iaitu:

1. Berkurangnya kemampuan bergerak

Salah satu sindrom geriatrik yang paling biasa adalah penurunan kemampuan sistem motor. Keadaan ini biasanya berlaku kerana kurang aktiviti fizikal yang dapat membuat orang tua menggerakkan badan mereka. Biasanya, ini berlaku kerana orang tua terpaksa berehat di tempat tidur kerana masalah kesihatan tertentu.

Sekiranya anda tidak mendapatkan rawatan dengan segera, keadaan ini boleh menyebabkan keadaan terdedah kepada orang tua. Selain itu, penurunan kemampuan bergerak juga boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan yang lain. Salah satu contohnya ialah atrofi otot atau kelemahan yang berlaku pada otot.

Cara memperbaikinya:

Anda dapat mengatasi penurunan mobiliti pada orang tua dengan menjalani terapi fizikal atau fisioterapi. Sekiranya orang tua ingin menjalani terapi secara berkala, keadaan ini mungkin bertambah baik. Biasanya, warga tua akan menjalani terapi fizikal menggunakan alat sokongan untuk berdiri.

Dengan menggunakan alat ini, pesakit dengan sindrom geriatrik akan lebih membantu dalam belajar berdiri dan berjalan. Anda tidak perlu tergesa-gesa dalam proses terapi fizikal ini. Perkara yang paling penting adalah melakukannya secara berkala agar kemajuan atau hasil terapi ini dimaksimumkan.

2. Jatuh dan patah tulang

Sindrom geriatrik seterusnya adalah orang tua yang jatuh dan patah tulang. Keadaan ini boleh berlaku kerana banyak perkara. Bermula dari masalah penglihatan, kehilangan pendengaran pada orang tua, dan refleks badan yang tidak begitu baik ketika mereka masih muda. Sebenarnya, orang tua mungkin jatuh kerana mereka mempunyai masalah dengan keseimbangan mereka.

Keseimbangan badan warga tua dapat terjadi disebabkan oleh pelbagai masalah kesihatan, seperti diabetes, penyakit jantung, atau gangguan tiroid, saraf, dan saluran darah. Ini boleh menyebabkan trauma fizikal dan psikososial pada orang tua, seperti hilangnya keyakinan diri, kegelisahan, kemurungan, dan ketakutan jatuh semula.

Cara memperbaikinya:

Sebagai jururawat tua, anda perlu memberitahu pasukan doktor sekiranya ada warga tua yang mengalami sindrom geriatrik dan telah jatuh kerana kehilangan keseimbangan. Rawatan yang akan diberikan oleh pasukan doktor biasanya dalam bentuk latihan untuk orang tua dan fisioterapi yang berguna untuk meningkatkan keseimbangan.

Bukan hanya itu, pasukan doktor juga akan berlatih untuk berjalan dan mencegah terjadinya orang tua. Namun, anda juga harus menolong orang tua untuk mengelakkan tabiat tidak sihat, seperti merokok atau minum alkohol. Sebabnya, kedua-dua perkara ini dapat mengurangkan jisim tulang dan meningkatkan risiko patah tulang pada orang tua.

3. Mengemas tempat tidur

Bedwetting juga boleh menjadi salah satu sindrom geriatrik yang berlaku pada orang tua. Menurut Institut Penuaan Nasional, inkontinensia kencing bermaksud ketidakupayaan menahan air kencing pada waktu yang tidak sesuai dan tidak diingini. Keadaan ini lebih kerap berlaku pada wanita yang lebih tua.

Bagaimanapun, syaratnya tidak sesederhana itu. Sebabnya ialah ketidaksinambungan kencing boleh menyebabkan masalah kesihatan yang lain. Salah satu contohnya adalah dehidrasi, kerana pesakit cenderung mengurangkan minum kerana takut membasahi tempat tidur.

Cara memperbaikinya:

Untuk mengatasi salah satu sindrom geriatrik pada orang tua, doktor mengesyorkan agar orang tua mengurangkan pengambilan minuman berkafein, seperti teh dan kopi. Sebabnya, kedua-dua jenis minuman tersebut dapat meningkatkan pengeluaran air kencing. Walaupun begitu, warga tua masih harus rajin menggunakan air.

Dengan menggunakan air secara berkala, orang tua telah memenuhi keperluan cairan harian mereka sambil mencegah kemungkinan dehidrasi. Di samping itu, anda juga dapat mengatasi masalah kencing dengan mengambil ubat, rangsangan saraf, atau pembedahan. Walau bagaimanapun, keadaan ini masih perlu dibincangkan dengan doktor anda terlebih dahulu.

4. Demensia

Sindrom geriatrik seterusnya yang mungkin berlaku pada orang tua adalah demensia atau penyakit pikun. Demensia merangkumi penurunan kognitif, kehilangan ingatan, perubahan tingkah laku, dan masalah dengan fungsi otak lain. Oleh itu, demensia boleh mengganggu aktiviti harian orang tua.

Keadaan ini boleh berlaku kerana proses penuaan semula jadi, penyakit Alzheimer, atau strok berulang. Namun, bukan hanya itu, demensia juga boleh berlaku kerana trauma kepala, gangguan hormon, kekurangan zat makanan pada orang tua, dan sebagainya.

Cara memperbaikinya:

Sekiranya ada ahli keluarga yang mengalami keadaan ini, lebih baik anda berusaha menjalani kaunseling. Biasanya, kaunseling tidak hanya diikuti oleh orang tua dengan demensia, tetapi bersama dengan ahli keluarga yang lain. Tujuannya adalah untuk memantau keadaan pesakit dan mempertimbangkan penggunaan alat bantu ingatan.

Dalam proses ini, sokongan keluarga tentunya sangat berguna untuk orang tua yang mengalami sindrom geriatrik ini. Oleh itu, jika anda mempunyai ahli keluarga yang menghidap demensia, bantulah dia agar keadaannya menjadi lebih cepat. Dengan cara itu, orang tua dapat menjalani kehidupan yang lebih sihat dan bahagia.

Memahami Kunci Hidup Bahagia dan Sihat untuk Warga Emas

5. Kecelaruan

Seterusnya, sindrom geriatrik pada orang tua adalah gangguan kemampuan mental yang biasanya menyebabkan kekeliruan akut pada penderita. Semasa mengalami kecelaruan, orang tua biasanya kehilangan kesedaran tentang persekitaran mereka. Keadaan ini biasanya muncul dalam masa yang sangat cepat, boleh memakan masa beberapa jam hingga berhari-hari.

Ucapan kabur, kegelisahan, kesukaran mengalihkan perhatian, dan ketakutan adalah beberapa gejala kecelaruan yang sering muncul pada orang tua. Ini berlaku kerana gangguan metabolik di otak. Keadaan ini berlaku kerana terdapat gangguan metabolik, jangkitan, trauma kepala, atau kesan sampingan ubat.

Cara memperbaikinya:

Untuk mengatasi sindrom geriatrik ini, orang yang mengalami kecelaruan boleh menjalani kaunseling dengan ahli keluarga. Ini akan sangat berguna untuk menolong orang tua mengurangkan kekeliruan mereka. Contohnya, dengan mengingatkan masa dan tempat peristiwa tertentu.

Bukan hanya itu, kaunseling juga dapat dilakukan dengan meningkatkan hubungan dengan orang yang terlibat dalam suatu kejadian. Di samping itu, pada tahap yang lebih teruk, doktor akan menasihatkan orang tua untuk menggunakan ubat untuk merawat keadaan ini.