Kehamilan

Makan Keju Semasa Hamil: Mana Yang Selamat, Mana Yang Berbahaya? •

Semasa mengandung, terdapat pelbagai larangan diet yang harus dipatuhi. Anda mungkin sudah mengetahui bahawa wanita hamil dinasihatkan untuk tidak memakan makanan mentah seperti sushi atau telur yang belum matang. Namun, bagaimana dengan keju? Bolehkah saya makan keju ketika hamil? Untuk mengetahui, lihat ulasan berikut, ya.

Bolehkah wanita hamil makan keju?

Keju adalah produk tenusu yang ditapai. Proses penapaian ini melibatkan bakteria seperti Lactobacillus dan Laktokokus .

Namun, jangan risau apabila anda mendengar istilah bakteria. Bakteria yang tumbuh dalam proses penapaian adalah bakteria baik. Bakteria baik bersifat berasid sehingga dapat membunuh bakteria jahat kerana mereka tidak dapat hidup dalam keadaan berasid.

Memetik laman Harvard Health Publishing, makan keju ketika hamil adalah selamat untuk dilakukan. Bakteria baik dari proses penapaian sebenarnya diperlukan untuk menjaga kesihatan ibu dan janin.

Beberapa kelebihan makan keju semasa mengandung seperti membantu pertumbuhan tulang pada janin dan mencegah ibu dari osteoporosis. Ini kerana keju kaya dengan kalsium yang berasal dari susu yang merupakan bahan utama.

Namun, tidak semua jenis keju bebas dari risiko penyakit. Sebabnya, beberapa jenis keju boleh membahayakan kehamilan kerana mudah dicemari oleh bakteria jahat.

Jenis keju yang tidak boleh diminum semasa mengandung

Sekiranya anda ingin makan keju semasa hamil, anda harus menjauhi jenis keju berikut.

1. Keju yang berasal dari susu mentah

Sebenarnya, keju adalah cara semula jadi untuk memelihara susu. Malangnya, tidak semua susu yang digunakan untuk membuat keju selamat untuk dimakan oleh ibu hamil.

Keju yang diperbuat daripada susu mentah berbahaya untuk kehamilan. Ini kerana kemungkinan pertumbuhan bakteria jahat menjadi lebih besar. Oleh itu, anda akan berisiko mengalami pelbagai penyakit akibat jangkitan kuman.

2. Keju yang terlalu lembut

Anda mungkin sering menjumpai beberapa jenis keju yang teksturnya sangat lembut sehingga sukar diparut atau bahkan krim.

Keju jenis ini dipanggil keju lembut . Contohnya ialah keju krim, keju kotej, camembert, feta, Neufchatel, dan quark .

Menurut kajian yang diterbitkan oleh Jurnal Perubatan Veterinar Assiut , keju lembut lebih berisiko terkontaminasi bakteria jahat seperti Salmonella.

Ini kerana keju mengandungi 50% atau lebih air sehingga sangat lembap. Makanan lembap dan basah sangat disukai oleh bakteria penyebab penyakit.

Risiko memakan keju semasa hamil

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, tidak semua keju selamat dari bakteria jahat. Pencemaran bakteria jahat dalam keju berisiko menyebabkan masalah berikut.

1. Salmonellosis

Menurut Alshimaa A. Hassanien dari Universiti Sohag di Mesir, keju lembut mudah terdedah kepada pencemaran oleh bakteria Salmonella menyebabkan salmonellosis.

Sekiranya terkena penyakit ini, anda akan mengalami demam, sakit perut, loya, muntah dan cirit-birit. Gejala ini biasanya muncul beberapa hari selepas makan keju yang tercemar dengan bakteria Salmonella.

2. Salmonellosis pada bayi

Selain wanita hamil, jangkitan Salmonella juga boleh memberi kesan pada bayi dalam kandungan.

Bayi yang terdedah kepada bakteria berisiko menurunkan berat badan lahir, gangguan perkembangan dan meningitis selepas kelahiran.

3. Sindrom Reiter pada wanita hamil

Melancarkan Stanford Health Care, jangkitan salmonella yang tidak dapat diubati dengan segera dalam jangka masa panjang boleh menyebabkan sindrom Reiter, sindrom yang boleh menyebabkan sakit sendi.

4. Listeriosis

Selain jangkitan Salmonella, makan keju yang terbuat dari susu mentah semasa kehamilan juga berisiko untuk jangkitan bakteria buruk yang lain, iaitu: Listeria monocytogenes.

Penyakit bakteria ini disebut listeriosis. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit menyatakan bahawa listeriosis boleh menyebabkan kematian. Menurut data, kematian berlaku pada 2 daripada 10 orang yang mengalami penyakit ini

5. Keguguran atau kematian janin

Tidak hanya memberi kesan kepada ibu, jangkitan yang disebabkan oleh memakan keju yang tercemar bakteria semasa kehamilan boleh merebak ke rahim. Melancarkan March of Dimes, jangkitan menimbulkan risiko keguguran atau kematian bayi.

6. Risiko menyebabkan kecacatan kelahiran

Sepatutnya, jangkitan bakteria patogen dapat diatasi dengan mengambil antibiotik. Malangnya, ini tidak digalakkan kerana antibiotik boleh menyebabkan kecacatan kelahiran.

Ini tentunya dilema bagi ibu yang mengalaminya. Oleh itu, berhati-hatilah jika anda ingin makan keju semasa hamil. Pastikan keju yang anda makan dijamin selamat.

Petua memilih keju yang selamat untuk ibu hamil

Pada dasarnya, makan keju ketika hamil tidak dilarang. Tidak boleh bagi wanita hamil untuk makan keju selagi memastikan keju yang mereka makan tidak tercemar dengan bakteria jahat. Agar tidak membuat pilihan yang salah, ikuti petua ini.

1. Baca amaran pada bungkusan

Biasanya keju yang berasal dari kilang yang telah melalui proses ujian dari agensi pengawalseliaan makanan akan merangkumi amaran keselamatan.

Semasa memilih keju untuk wanita hamil, anda tidak boleh berhenti membaca amaran ini. Sekiranya terdapat maklumat bahawa produk tersebut tidak sesuai untuk wanita hamil, anda tidak boleh membelinya.

2. Pilih keju yang diperbuat daripada susu pasteur

Pasteurisasi adalah proses memproses susu menggunakan suhu tinggi untuk membunuh kuman dan bakteria berbahaya.

Produk keju yang menggunakan susu pasteur cenderung lebih selamat untuk wanita hamil.

3. Pilih jenis keju yang keras

Biasanya keju keras cenderung selamat dari pencemaran bakteria dan terbuat dari susu pasteur. Beberapa contoh keju keras seperti keju cheddar, parmesan, dan mozzarella.

Semasa anda makan di restoran atau mengunjungi rumah saudara, jangan ragu untuk bertanya apa jenis keju yang disajikan. Namun, untuk selamat, lebih baik jika anda tidak makan keju sama sekali semasa anda hamil.