Kehamilan

Punca Faraj Gatal Semasa Kehamilan (dan Cara Mengatasinya) •

Anda mungkin berfikir bahawa sakit pagi dan kaki bengkak adalah gejala kehamilan yang paling biasa. Sebenarnya, gatal-gatal pada vagina semasa kehamilan juga sama.

Jennifer Keller, MD, penolong profesor di Jabatan Obstetrik dan Ginekologi di The George Washington University School of Medicine & Health Sciences, yang dilaporkan oleh The Bump, mengatakan gatal faraj semasa kehamilan disebabkan oleh peningkatan pengeluaran cecair faraj kerana lonjakan hormon, yang mana boleh menyebabkan kerengsaan pada vagina.kulit vulvar.

Berita baiknya ialah apabila jangkitan faraj didiagnosis secepat mungkin, biasanya doktor anda akan mudah mengatasi masalah anda. Bahagian yang sukar adalah membezakan antara keputihan normal dan bahagian yang menandakan adanya jangkitan sebenar. Di sini, kami memperincikan pelbagai penyebab gatal-gatal vagina, gejala, rawatan, dan petua pencegahan.

Apa yang menyebabkan gatal atau bengkak faraj semasa kehamilan?

Gatal faraj boleh menjadi kesan sampingan kehamilan yang menjadikan anda lebih tidak selesa. Penting untuk diuji kerana gejala ini dapat menandakan sesuatu yang lebih serius, seperti penyakit kelamin.

Penyebab gatal faraj yang paling biasa dan tidak serius semasa kehamilan

Anda juga mungkin mengalami kerengsaan dari sabun, losyen, atau detergen yang anda gunakan setiap hari. Sebilangan komposisi dalam produk tertentu dapat meningkatkan kepekaan kulit wanita hamil kerana tisu yang tertarik dengannya meregang, menjadi lebih sensitif.

Punca gatal faraj semasa kehamilan lebih serius dan mesti mendapat perhatian khusus

Kutu kemaluan (pedikulosis)

Sekiranya anda hanya mengalami gatal dangkal di sekitar rambut kemaluan, kutu kemaluan mungkin menyebabkannya.

Anda dapat dengan mudah menangkap kutu kemaluan di tempat awam atau melalui penularan seksual. Kutu kemaluan cenderung menular, jadi anda boleh mendapatkannya di mana sahaja. Keadaan ini memerlukan rawatan oleh doktor, serta penghapusan kutu sepenuhnya dari tempat tidur dan pakaian. Periksa dengan doktor anda sebelum menggunakan ubat kutu kimia.

Vaginosis bakteria (BV)

1 dari 5 wanita hamil boleh menghidap jangkitan faraj ini. BV berlaku apabila terdapat pertumbuhan bakteria anaerob yang berlebihan di dalam faraj, yang terutama pada kehamilan boleh dipengaruhi oleh perubahan hormon. Gejala termasuk keputihan yang berwarna kelabu, berbau amis, kencing yang menyakitkan, dan gatal-gatal pada vagina.

Sekiranya tidak dirawat, gejala BV berterusan dan bayi mungkin dilahirkan sebelum waktunya atau mempunyai berat lahir rendah. Pada wanita yang tidak hamil, BV dapat menyebabkan penyakit radang panggul, yang dapat menyebabkan kemandulan atau merosakkan saluran tuba.

Dalam kebanyakan kes, BV akan hilang dengan sendirinya. Sekiranya anda menghidap BV pada trimester pertama, doktor anda mungkin menunggu untuk merawatnya sehingga trimester kedua tiba. BV biasanya boleh dikendalikan dengan antibiotik Metronidazole atau Clindamycin.

Jangkitan yis

Sensasi gatal dan terbakar yang disebabkan oleh jangkitan yis biasanya disebabkan oleh pertumbuhan ragi Candida, kulat semula jadi yang hidup di dalam vagina.

Jangkitan ragi adalah perkara biasa di kalangan wanita, tetapi wanita hamil lebih rentan terhadap keadaan ini kerana semasa kehamilan, peningkatan kadar estrogen dan progesteron membantu mewujudkan persekitaran di mana ragi dapat berkembang. Penyebab jangkitan yis yang lain termasuk mengambil antibiotik dan melakukan hubungan seks, yang kedua-duanya boleh mengganggu keseimbangan pH semula jadi vagina.

Gejala termasuk gatal-gatal vagina, keputihan dengan tekstur seperti keju cair (berair dan kental), bau masam, dan sakit.

Jangkitan yis yang anda alami semasa mengandung tidak akan memberi kesan pada janin di dalam rahim. Namun, jika anda mengalami keadaan semasa melahirkan, ada kemungkinan bayi anda akan mendapat jangkitan yang sama ketika dia melalui faraj anda.

jika anda hamil atau menyusu dan anda mengalami jangkitan ini, anda harus mengelakkan mengambil ubat anti-infeksi oral. Sebaliknya, gunakan pessaries faraj dan krim anti-kulat, jika diperlukan.

Trichomoniasis

Trichomoniasis adalah salah satu penyakit kelamin yang paling biasa dan mudah disembuhkan, menurut Pusat Pengawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC). Parasit Trichomonas vaginalis disebarkan melalui hubungan seksual dan umumnya hidup di dalam faraj.

Gejala trichomoniasis, termasuk:

  • Pelepasan kuning-hijau, berbuih, berbau busuk
  • Sensasi gatal, terbakar, dan kerengsaan semasa hubungan seksual.

Untuk merawat trichomoniasis, doktor anda biasanya akan memberi anda antibiotik oral, seperti Metronidazole dan Tinidazole.

Petua rumah untuk mengatasi gatal-gatal faraj semasa mengandung

Cuba beralih ke produk penjagaan diri yang lembut dan tidak wangi dan elakkan pakaian yang gatal dan tidak telap buat masa ini.

Atau, kompres sejuk diletakkan di kawasan faraj anda. Jangan gunakan air panas. Air panas sangat keras pada kulit dan tisu sensitif, yang boleh menyebabkan kerengsaan selanjutnya. Semasa mandi, tambahkan sedikit untuk membantu menyeimbangkan pH vagina. Jangan gunakan cuka terlalu kerap atau boleh merosakkan keseimbangan pH juga.

Juga, pastikan kawasan vagina anda bersih dan kering. Tukar pakaian beberapa kali sehari agar peluh dan sisa putih tidak melekat pada kulit lagi. Sekiranya anda melakukan hubungan seks, bersihkan vagina dengan baik selepas itu, kerana air mani dapat menyebabkan kerengsaan pada wanita hamil.

Akhirnya, untuk mengelakkan penyebaran penyakit kelamin, jalankan ujian perubatan untuk mengetahui sama ada anda atau pasangan anda mempunyai keadaan tertentu, sehingga anda atau pasangan anda dapat mendapatkan rawatan seawal mungkin sebelum saling berjangkit. Jangan lupa untuk selalu melakukan seks yang selamat dan menggunakan kondom setiap kali anda melakukan hubungan seks dengan pasangan anda.

BACA JUGA:

  • Adakah benar bahawa wanita yang terlalu kurus mengalami kesukaran untuk hamil?
  • Kelebihan Mendengarkan Muzik Semasa Mengandung Ibu dan Bayi
  • Mengapa Wanita Hamil Selalunya Lapar pada Waktu Malam?