Kesihatan kulit

Apa Kelebihan Minyak Calendula untuk Kulit? |

Walaupun tidak diketahui secara meluas, minyak calendula mempunyai banyak manfaat kesihatan. Minyak ini diekstrak dari bunga marigold (Calendula officinalis) yang banyak digunakan sebagai ubat tambahan atau alternatif. Lihat ulasan berikut.

Banyak khasiat minyak calendula

Agar tidak penasaran, berikut adalah kelebihan minyak calendula untuk kulit yang sangat disesalkan.

1. Mempercepat penyembuhan luka

Minyak calendula telah terbukti mempunyai manfaat untuk mempercepat penyembuhan luka.

Penyelidikan mendapati bahawa gabungan salap lidah buaya atau calendula dengan ubat yang diberikan oleh doktor dapat mempercepat proses penyembuhan luka yang terkoyak dari saluran kelahiran.

2. Mencegah jangkitan

Minyak calendula dapat mencegah jangkitan dari gigitan serangga, lecet, luka kecil, dan luka bakar kecil.

Seorang perunding pemakanan dan pengarang buku Preskripsi untuk Penyembuhan Herba, Phyllis A. Bach, menyatakan bahawa salah satu kelebihan minyak calendula adalah membunuh bakteria Staphylococcus aureus.

Bakteria ini biasanya menjadi penyebab jangkitan pada lecet, luka bakar, dan luka. Walau bagaimanapun, minyak yang satu ini tidak digalakkan digunakan untuk merawat luka dalam dan luka bakar yang teruk.

3. Mengatasi jerawat

Satu kajian pada tahun 2011 mendapati bahawa ekstrak calendula cukup berkesan dalam merawat dan mencegah jerawat.

Untuk membuktikan keberkesanannya, anda boleh mencari produk penjagaan wajah yang mengandungi minyak calendula. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk menyokong kelebihan minyak ini pada jerawat.

4. Mengatasi masalah kulit yang lain

Manfaat minyak calendula juga dapat dirasakan bagi anda yang mempunyai masalah kulit seperti eksim (dermatitis atopik) dan psoriasis. Sifat anti-radangnya cukup berkesan apabila digunakan secara langsung ke kawasan yang bermasalah.

Di samping itu, kandungan triterpenoid dalam minyak calendula dapat berfungsi dengan berkesan untuk keadaan seperti kulit kering, eksim (dermatitis atopik), hingga buasir. Malah, khasiat minyak calendula juga dapat dilihat pada bayi yang mengalami ruam lampin.

Cukup sapukan minyak calendula pada kawasan yang sakit dua kali sehari. Walau bagaimanapun, berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum menggunakan minyak ini, terutama pada bayi.

Setelah mengetahui faedahnya, pertimbangkan terlebih dahulu sebelum menggunakan minyak calendula

Secara amnya, minyak calendula selamat digunakan. Memandangkan banyak kelebihan minyak calendula, akan memalukan jika kehilangannya. Namun, ada beberapa perkara yang perlu anda perhatikan sebelum menggunakannya, seperti berikut.

  • Tidak boleh digunakan oleh wanita hamil dan menyusui, sama ada diambil secara oral atau digunakan secara topikal.
  • Reaksi alahan boleh berlaku pada orang yang sensitif terhadap tumbuh-tumbuhan dari keluarga Asteraceae atau Komposit seperti marigold, krisan, dan bunga aster.
  • Lakukan ujian alergi sebelum menggunakannya pada bahagian badan yang bermasalah.
  • Jangan mengambil minyak calendula dua minggu sebelum pembedahan kerana boleh menyebabkan rasa mengantuk yang teruk.
  • Jangan mengambilnya dengan ubat penenang apa sahaja.