Kesihatan kulit

Tukar Kulit Pada Manusia, Adakah Ini Biasa? •

Kadang kala, kita mengalami kulit yang terkelupas tanpa sebab. Kata orang, ini dipanggil menukar kulit. Tetapi adakah benar bahawa manusia dapat mengubah kulit seperti ular dan reptilia lain? Adakah semua orang mengalaminya?

Apa yang berlaku semasa molting?

Kulit anda terdiri daripada 3 lapisan. Lapisan atas dikenali sebagai epidermis. Di bahagian bawah epidermis sel-sel baru terbentuk.

Ukuran organ kulit yang besar menyebabkan kulit terdiri daripada berjuta-juta sel, dan akhirnya tumbuh semula dengan membuang 30,000 hingga 40,000 sel setiap hari.

Fungsi kulit untuk melindungi tubuh, menjadikannya mempunyai kemampuan khas untuk meregenerasi dirinya sendiri. Keupayaan ini juga yang dapat memperbaiki dirinya apabila terdapat luka pada kulit, misalnya.

Kulit anda akan selesai dengan sendirinya setelah kira-kira sebulan. Apabila sel baru siap, sel baru kemudian naik ke bahagian atas epidermis. Apabila sel baru tiba, sel yang lebih tua mati dan naik ke bahagian atas kulit.

Dengan kata lain, lapisan kulit terluar yang anda lihat setakat ini adalah sel kulit mati. Sifat sel kulit tua yang keras dan kuat menjadikannya sesuai untuk melapisi dan melindungi tubuh anda

Bilakah perubahan kulit mesti dilihat oleh doktor?

Selain molting, perubahan pada kulit juga sering berlaku kerana pelbagai sebab. Fungsi pentingnya adalah untuk melindungi organ-organ yang ada di dalamnya, membuat perubahan sedikit pada kulit yang dapat menunjukkan kesihatan organ-organ di dalamnya.

Anda harus berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda melihat perubahan pada kulit, yang boleh bertahan lebih dari seminggu dan bertambah buruk dari masa ke masa, seperti yang berikut.

1. Bintik-bintik dan ruam pada kulit

Beberapa ruam yang muncul disertai dengan gejala tertentu seperti demam dan sakit pada sendi dan otot dapat menunjukkan masalah atau jangkitan pada badan anda.

Ruam yang muncul sejurus selepas anda mengambil ubat tersebut menurut American Academy of Dermatology dapat menunjukkan bahawa anda mengalami alahan ubat.

2. Perubahan warna kulit

Pada penderita diabetes, perubahan warna menjadi coklat dapat menunjukkan bahawa ada masalah dengan penyerapan zat besi di dalam badan anda.

Sementara itu, jika warna kulit berubah menjadi kuning, keadaan ini dapat menunjukkan bahawa ada masalah dengan hati Anda.

3. Sesuatu tumbuh

Sebarang pertumbuhan pada kulit, seperti benjolan, harus segera diperiksa oleh doktor anda.

Benjolan ini dapat menunjukkan gangguan pada tubuh anda, sindrom genetik, dan boleh menjadi gejala barah kulit.

4. Kulit menjadi kasar dan kering

Seorang pakar dermatologi di Lenox Hill Hospital, Doris Day, mengatakan bahawa kulit kering dan gatal biasanya merupakan tanda bahawa hormon badan anda menghadapi masalah.

Sementara itu, penebalan dan pengerasan pada beberapa bahagian kulit boleh menjadi tanda bahawa ada sesuatu yang tidak kena dengan autoimun anda.

Petua menjaga kesihatan kulit

Dalam merawat kulit, terutamanya kerana fungsinya yang sangat penting, anda boleh melakukan beberapa perkara:

  • Lakukan pembersihan secara menyeluruh. Biasanya kulit dibersihkan dengan sempurna 2 kali sehari.
  • Gunakan sabun ringan tanpa wangian tambahan.
  • Makan makanan berkhasiat yang baik untuk kulit.
  • Menggunakan pelembap sebenarnya tidak hanya disarankan untuk kulit kering, kulit berminyak juga dapat menggunakan pelembap bebas minyak.
  • Menggunakan pelindung matahari masih disyorkan walaupun anda tidak banyak melakukan aktiviti luar.