Kehamilan

Hamil Positif, Bilakah Anda Memerlukan Pemeriksaan Kehamilan Pertama?

Menunggu kehamilan selalu mendebarkan, terutamanya jika pemeriksaan dengan pek ujian menunjukkan hasil yang positif. Anda mungkin merasa gembira bercampur dengan emosi, kegelisahan, atau ketakutan. Sangat mendebarkan, wanita hamil kadang-kadang keliru ketika tiba masanya untuk menjalani ujian kehamilan untuk pertama kalinya.

Penjagaan pranatal memainkan peranan penting dalam menentukan kesihatan ibu dan janin. Selain memastikan kehamilan, pemeriksaan ini juga membantu para ibu menyiapkan diri agar kehamilan dapat berlangsung dengan optimum.

Adakah hasilnya positif pek ujian selalu menjadi tanda kehamilan?

pek ujian Ia sering digunakan untuk mengesahkan kehamilan secara bebas kerana ia mudah dan tepat. Alat ini berfungsi dengan mengesan tahap beta-hCG ( gonadotropin korionik manusia ) dalam darah. Sekiranya digunakan dengan betul, ketepatannya boleh mencapai 97 hingga 99 peratus.

Beta-hCG adalah hormon yang dihasilkan oleh sel-sel yang membentuk plasenta. Hormon ini dapat dikesan pada usia kehamilan 4 minggu atau tidak mengalami haid setelah waktunya berlalu. Gunakan pek ujian dalam tempoh ini biasanya memberikan hasil yang positif.

Walaupun cukup tepat, hasil positif terus berjalan pek ujian tidak boleh digunakan sebagai penentu kehamilan. Anda masih perlu menjalani pemeriksaan obstetrik untuk pertama kalinya untuk memastikan bahawa kehamilan benar-benar berlaku.

Kadang-kadang, seorang wanita ternyata tidak membawa janin walaupun menjalani pemeriksaan dengan pek ujian menunjukkan hasil yang positif. Terdapat beberapa faktor yang boleh menjadi penyebabnya, antaranya:

  • Embrio gagal melekat pada dinding rahim kerana progesteron rendah atau adanya fibroid, ketuat pada rahim, dan kecacatan rongga rahim.
  • Penggunaan pek ujian salah sehingga 2 garis samar muncul di pek ujian kerana penyejatan air kencing.
  • Penyakit organ pembiakan.
  • Pengambilan ubat-ubatan tertentu.
  • Janin gagal berkembang sehingga diserap oleh badan ibu.

Hasil positif juga dapat muncul pada ibu yang baru-baru ini keguguran atau mengalami kehamilan ektopik. Pada kehamilan ektopik, perkembangan janin berlaku di luar rahim. Ini adalah keadaan kecemasan yang memerlukan rawatan perubatan segera.

Bilakah anda perlu menjalani ujian kehamilan pertama?

Pemeriksaan kehamilan pertama hendaklah dilakukan secepat mungkin selepas ujian pek ujian menunjukkan hasil yang positif. Ini juga berlaku untuk wanita yang menggunakan berulang kali pek ujian dan sentiasa mendapat keputusan positif dalam setiap ujian.

Terdapat salah faham yang menyatakan bahawa ujian kehamilan tidak perlu dilakukan dengan segera. Salah satu sebabnya ialah menunggu sehingga janin dapat "kelihatan" ketika diperiksa menggunakan ultrasound. Andaian ini malah boleh membahayakan ibu dan janin. Ujian kehamilan pertama tidak hanya berguna untuk mengesahkan kehamilan. Langkah ini juga berguna untuk menilai keadaan dan lokasi janin.

Untuk mendapatkan keputusan yang tepat, pemeriksaan ultrasound pertama mesti dilakukan dengan ultrasound transvaginal. Doktor akan memasukkan alat khas yang dipanggil transduser ke dalam faraj. Alat ini mencerminkan gelombang bunyi sehingga anda mendapat gambaran terperinci mengenai organ pembiakan dan janin di dalamnya.

Dengan cara ini, doktor dapat menilai keadaan janin, lokasi kehamilan (di luar atau di dalam rahim), dan menentukan sama ada keadaan rahim cukup sihat untuk menyokong kehamilan. Inilah sebabnya mengapa ujian kehamilan harus dilakukan secepat mungkin.

Kesannya sekiranya ibu terlambat untuk pemeriksaan kehamilan

Pemeriksaan kehamilan harus dilakukan seawal mungkin, iaitu sejak lama ketika anda baru mula mengesyaki bahawa anda hamil. Sekiranya ibu terlambat menjalani ujian kehamilan, terdapat beberapa kemungkinan kesan, seperti:

  • Ibu terlambat mendapatkan vitamin untuk menyokong pertumbuhan janin pada awal kehamilan.
  • Sekiranya keadaan janin lemah, ibu terlambat mendapatkan ubat penguat kehamilan sehingga perkembangan janin terhambat.
  • Sekiranya kehamilan berlaku di luar rahim, keadaan ini adalah keadaan kecemasan yang boleh membahayakan nyawa ibu.

Persiapan selepas pemeriksaan kehamilan pertama

Persiapan untuk kehamilan mesti dilakukan sebelum anda merancang untuk hamil. Setelah anda diuji positif kehamilan, langkah seterusnya adalah meningkatkan persediaan yang telah anda lakukan dan meningkatkan lagi gaya hidup anda.

Anda perlu menjalani diet berkhasiat yang seimbang dan meningkatkan pengambilan sumber protein, vitamin, dan mineral. Hadkan pengambilan makanan bergula termasuk gula, madu dan makanan berkalori tinggi yang dapat meningkatkan risiko kegemukan.

Sekiranya anda berlebihan berat badan, kawal kenaikan berat badan anda semasa mengandung. Sebaliknya, wanita kurus atau status pemakanan mereka termasuk dalam kumpulan kurang berat badan , perlu menambah berat badan dan jisim otot supaya badannya bersedia untuk menyokong kehamilan.

Suami boleh memainkan peranan aktif dengan memberikan sokongan fizikal, psikologi, dan rohani. Bentuk sokongan boleh dilakukan dengan membawa isteri menjalani pemeriksaan kehamilan pertama, menemani isteri semasa melakukan aktiviti pranatal, berhenti merokok, dan mengajak isteri untuk kerap bersenam.