Ubat dan Makanan Tambahan

Insulin Aspart •

Insulin Aspart Apa Ubat?

Untuk apa insulin aspart?

Insulin aspart adalah ubat yang biasanya digunakan bersamaan dengan program diet dan latihan fizikal yang tepat untuk mengawal kadar gula dalam darah bagi pesakit diabetes. Mengawal kadar gula dalam darah dapat mencegah kerosakan buah pinggang, kebutaan, masalah saraf, kehilangan anggota badan, dan masalah fungsi seksual. Pengurusan diabetes yang betul juga dapat mengurangkan risiko serangan jantung atau strok.

Insulin aspart adalah ubat buatan manusia yang serupa dengan insulin manusia. Ubat ini dapat menggantikan insulin di dalam badan anda. Ubat ini berfungsi lebih cepat dan tidak bertahan selagi insulin biasa. Cara kerjanya adalah dengan membantu glukosa atau gula darah masuk ke dalam sel badan anda, sehingga tubuh anda dapat mengubahnya menjadi tenaga. Ubat ini biasanya digunakan dengan insulin bertindak sederhana hingga panjang.

Bagaimana cara menggunakan insulin aspart?

Kaji semua persediaan dan perhatikan arahan profesional perubatan dan dari arahan penggunaan yang tertera pada pembungkusan.

Sebelum rawatan, periksa produk anda untuk bahan asing atau perubahan warna. Sekiranya terdapat dua perkara ini, jangan gunakan ubat ini. Ubat ini mestilah jelas dan tidak berwarna.

Sebelum menyuntik ubat, bersihkan picagari dengan menggosoknya dengan kain yang telah diberi alkohol. Tukar picagari setiap kali anda selesai untuk mengurangkan luka di bahagian kulit dan untuk mengelakkan masalah di bawah kulit yang mungkin timbul. Ubat ini boleh disuntik di perut, paha, punggung, atau di belakang lengan atas. Jangan menyuntik ke dalam kulit yang berwarna merah, bengkak, atau gatal. Jangan menyuntik ubat ini sejuk kerana ia akan menyakitkan. Tempat meletakkan ubat ini harus atau disimpan pada suhu bilik (lihat arahan penyimpanan).

Suntik ubat ini di bawah kulit seperti yang diarahkan oleh doktor anda, biasanya sekitar 5 hingga 10 minit sebelum makan. Jangan menyuntik ubat ini ke kawasan saluran darah atau otot kerana gula darah rendah (hipoglikemia) mungkin berlaku. Jangan gosokkan kawasan yang baru disuntik.

Suntikan ubat ke vena mesti dilakukan oleh pakar kerana gula darah rendah (hipoglikemia) mungkin berlaku.

Sekiranya anda diarahkan untuk menyuntik ubat ini dengan pam infusi, baca arahan dan manual yang disertakan dalam kemasan pam infusi. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda. Jauhkan pam atau tiub dari cahaya matahari langsung atau sumber panas yang lain. Jangan mencairkan insulin jika anda menggunakan pam insulin.

Ubat ini hanya boleh dicampurkan dengan beberapa produk insulin lain, seperti insulin NPH. Sentiasa masukkan ubat ini ke dalam jarum suntik terlebih dahulu, kemudian masukkan insulin yang bertindak panjang. Jangan sekali-kali menyuntik campuran insulin yang berbeza ke dalam urat. Berunding dengan profesional penjagaan kesihatan terlebih dahulu mengenai produk mana yang boleh dicampurkan, kaedah apa yang betul untuk mencampurkan insulin, dan apakah kaedah yang tepat untuk menyuntik campuran insulin. Jangan campurkan insulin jika anda menggunakan pam insulin.

Sekiranya anda diarahkan untuk menambahkan cecair campuran dengan ubat ini sebelum digunakan (cair), tanyakan kepada profesional penjagaan kesihatan anda tentang cara yang betul untuk mencairkan insulin.

Jangan menukar jenama atau jenis insulin tanpa arahan mengenai cara melakukannya dari doktor anda.

Dos ubat ini dapat ditentukan berdasarkan keadaan kesihatan anda dan tindak balas badan terhadap rawatan. Ukur dos anda dengan berhati-hati kerana walaupun sedikit perubahan dos dapat mempengaruhi kadar gula darah anda.

Periksa tahap air kencing / gula darah anda seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Pantau dan kongsi hasilnya dengan doktor anda. Sangat penting untuk menentukan dos insulin yang betul.

Ambil ubat ini secara berkala untuk mendapatkan faedah yang optimum. Untuk membantu anda mengingati, minum ubat ini pada masa yang sama setiap hari.

Bagaimana insulin aspart disimpan?

Jauhkan ubat ini dari jangkauan kanak-kanak. Letakkan ubat, kartrij, dan ampul yang belum dibuka di dalam peti sejuk, tetapi jangan membekukannya di dalam peti sejuk. Insulin yang belum dibuka dan sejuk boleh bertahan sehingga tarikh luput yang dinyatakan pada bungkusan.

Sekiranya anda tidak mempunyai peti sejuk / sejuk (mis. Semasa bercuti), simpan botol, kartrij dan pen pada suhu bilik dan jauh dari cahaya matahari langsung atau panas tinggi. Botol, kartrij dan ampul yang tidak didinginkan boleh digunakan selama 28 hari dan mesti dibuang selepas itu. Pena yang tidak didinginkan mengandungi NovoLog Mix 70/30 yang boleh digunakan selama 14 hari dan mesti dibuang selepas itu. Botol yang dibuka boleh disimpan selama 28 hari pada suhu bilik atau di dalam peti sejuk. Sekiranya doktor memberitahu anda untuk mencairkan ubat ini, botol yang dicairkan boleh disimpan selama 28 hari pada suhu bilik atau di dalam peti sejuk. Kartrij dan pen yang dibuka boleh disimpan pada suhu bilik sehingga 28 hari; jangan masukkan ke dalam peti sejuk. Ampul yang dibuka mengandungi NovoLog Mix 70/30 yang boleh digunakan selama 14 hari dan selepas itu mesti dibuang; jangan masukkan ke dalam peti sejuk. Buang ubat yang terkena udara panas atau sejuk. Tandakan arahan pada kotak untuk penyimpanan, atau anda boleh meminta ahli farmasi anda. Jauhkan ubat anda dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.