Ubat dan Makanan Tambahan

Moxifloxacin •

Ubat Moxifloxacin apa?

Untuk apa Moxifloxacin?

Moxifloxacin adalah ubat yang digunakan untuk merawat pelbagai jangkitan bakteria. Ubat ini tergolong dalam kelas ubat yang disebut antibiotik quinolone. Ia berfungsi dengan menghentikan pertumbuhan bakteria.

Antibiotik ini hanya merawat jangkitan bakteria. Antibiotik ini tidak akan berfungsi untuk jangkitan virus (seperti selsema, selesema). Penggunaan antibiotik yang tidak perlu atau berlebihan boleh menyebabkan keberkesanannya menurun.

Bagaimana cara menggunakan Moxifloxacin?

Ambil ubat ini dengan atau tanpa makanan seperti yang diarahkan oleh doktor anda, biasanya sekali sehari. Dos dan tempoh rawatan adalah berdasarkan keadaan perubatan anda dan tindak balas terhadap rawatan. Minum banyak cecair semasa menggunakan ubat ini melainkan jika doktor memberitahu anda sebaliknya.

Minum ubat ini sekurang-kurangnya 4 jam sebelum atau 8 jam setelah mengambil ubat lain yang mungkin mengikat moxifloxacin dan menyebabkan penurunan keberkesanannya. Tanya ahli farmasi anda mengenai produk ubat lain yang anda ambil. Beberapa contoh ubat lain termasuk: quinapril, sucralfate, vitamin / mineral (termasuk suplemen zat besi dan zink), dan produk yang mengandungi magnesium, aluminium, atau kalsium (seperti antasid, larutan didanosin, suplemen kalsium).

Antibiotik berfungsi paling baik apabila jumlah ubat dalam badan anda berada pada tahap yang tetap. Oleh itu, gunakan ubat ini dengan kerap.

Terus gunakan ubat ini sehingga jumlah yang ditentukan habis, walaupun gejala telah hilang setelah beberapa hari. Menghentikan rawatan terlalu awal boleh mengakibatkan pengembalian jangkitan.

beritahu doktor anda sekiranya keadaan anda tidak bertambah baik atau bertambah buruk.

Ikuti arahan yang diberikan oleh doktor atau ahli farmasi anda sebelum memulakan rawatan. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda.

Bagaimana Moxifloxacin disimpan?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.