Penyakit berjangkit

Berhati-hati dengan Punca Meningitis dan Faktor Risiko •

Meningitis adalah keradangan membran yang melindungi otak dan saraf tunjang, biasanya disebabkan oleh jangkitan. Walau bagaimanapun, penyebab meningitis juga boleh disebabkan oleh penyakit atau keadaan tertentu seperti barah, lupus, dan kesan rawatan perubatan. Jangkitan yang dapat menyebabkan keradangan pada lapisan otak adalah virus, bakteria, jamur, dan parasit. Setiap penyebab ini boleh menyebabkan berlakunya pelbagai tahap gejala meningitis.

Pelbagai jangkitan yang menyebabkan meningitis

Jangkitan adalah penyebab utama meningitis, terutamanya virus dan bakteria. Mikroorganisma atau patogen lain seperti kulat dan parasit juga boleh menjangkiti membran pelindung sistem saraf pusat. Walau bagaimanapun, kes ini jarang berlaku berbanding jangkitan virus.

Keradangan lapisan otak yang disebabkan oleh jangkitan bermaksud ia boleh ditularkan dari satu orang ke orang lain. Cara penularan meningitis itu sendiri berlaku melalui kontak dan percikan air liur pesakit ketika bersin, batuk, dan berciuman. Beberapa jangkitan juga menular melalui saluran kemaluan.

Dalam sebuah kajian berjudul Meningitis Berjangkit, dijelaskan bahawa patogen yang menyebabkan meningitis yang masuk melalui mulut pertama kali akan merosakkan sel-sel pada kulit, saluran pernafasan atau saluran pencernaan untuk berfungsi sebagai inang.

Setelah berjaya menyerang sel, patogen akan bergerak melalui saluran darah atau saraf yang menuju ke otak sehingga akhirnya membiak pada membran meninges dan menyebabkan keradangan.

Berikut adalah jenis meningitis berjangkit yang dibezakan berdasarkan mikroorganisma penyebab.

1. Meningitis virus

Sebilangan besar kes meningitis di dunia disebabkan oleh jangkitan virus. Meningitis virus paling kerap berlaku pada kanak-kanak, remaja dan dewasa muda.

Gejala meningitis virus biasanya lebih ringan daripada jangkitan lain. Oleh itu, meningitis virus tidak menyebabkan penyakit yang teruk dan berpanjangan. Penyakit ini dapat disembuhkan melalui rawatan meningitis yang betul. Dalam gejala yang sangat ringan, meningitis dapat sembuh dengan sendirinya.

Dari kumpulan virus Enterovirus, 85% daripadanya menyebabkan meningitis. Jangkitan ini lebih kerap berlaku pada musim panas dan musim luruh. Jenis virus adalah:

 • Coxsackievirus A
 • Coxsackievirus B
 • Echovirus

Selain itu, meningitis virus juga boleh disebabkan oleh virus yang menjadi penyebab utama penyakit ini:

 • Virus herpes simplex menyebabkan herpes oral dan genital
 • Varicella zoster menyebabkan cacar air
 • HIV
 • Campak
 • Enterovirus

Antivirus dan ubat penahan sakit biasanya akan diberikan dalam rawatan meningitis yang disebabkan oleh jangkitan virus.

2. Meningitis bakteria

Meningitis bakteria adalah keradangan pada lapisan otak atau saraf tunjang yang disebabkan oleh jangkitan bakteria. Meningitis jenis ini boleh membawa kesan kesihatan yang serius dan bahkan boleh mengancam nyawa.

Selain itu, penyakit ini sering disertai penyakit serius lain seperti sepsis yang boleh menyebabkan kerosakan tisu, kegagalan organ, dan kematian.

Gejala biasanya muncul dalam 3 hingga 7 hari selepas jangkitan. Terdapat beberapa jenis bakteria yang boleh menyebabkan meningitis. Beberapa penyebab utama meningitis bakteria adalah:

 • Streptococcus pneumoniae Juga dikenali sebagai Pneumococcus
 • Neisseria meningitidis juga dikenali sebagai Meningococcus
 • Haemophilus influenzae atau Hib
 • Streptococcus suis penyebab meningitis babi
 • Listeria monocytogenes
 • Kumpulan B Streptococcus
 • E coli

Diagnosis meningitis bakteria dapat dibuat melalui pemeriksaan tusukan lumbal. Walau bagaimanapun, jenis bakteria yang menyebabkan meningitis sukar ditentukan.

Tidak semua bakteria yang menyebabkan meningitis ditularkan dari satu orang ke orang lain. Anda juga boleh mendapat meningitis bakteria setelah makan makanan tertentu yang mengandungi bakteria Listeria, seperti keju.

Meningitis babi disebabkan oleh Streptococcus suis disebarkan kepada manusia melalui hubungan dekat atau langsung dengan babi yang dijangkiti. Penularan bakteria ini berlaku melalui kulit yang cedera atau dijangkiti.

Rawatan untuk meningitis bakteria memerlukan pengambilan antibiotik secepat mungkin, seperti cetriaxone, benzylpenicillin, vancomycin, dan trimethoprim.

3. Meningitis kulat

Berbanding dengan meningitis virus dan bakteria, meningitis yang disebabkan oleh kulat jarang berlaku. Orang yang mempunyai sistem imun yang lemah, seperti orang dengan HIV / AIDS dan barah, sangat berisiko untuk meningitis jenis ini

Penyakit ini boleh muncul ketika seseorang menyedut spora jamur yang kemudian menyebabkan keradangan pada lapisan otak atau saraf tunjang. Walau bagaimanapun, orang dengan meningitis kulat tidak dapat menyebarkan jamur yang menyebabkan meningitis kepada orang lain.

Menurut CDC, beberapa jenis kulat yang paling biasa yang menyebabkan meningitis adalah:

 • Cryptococcus : terdapat di tanah, kayu busuk, dan kotoran burung.
 • Blastomyces : dapat dijumpai di lingkungan di mana terdapat banyak kotoran burung.
 • Histoplasma : hidup di permukaan tanah atau lembab, kayu dan daun yang reput.
 • Coccidioides : tinggal di permukaan tanah dan persekitaran kering.

Kulat yang hidup di tisu kulit manusia seperti Candida juga boleh menyebabkan jangkitan pada meninges. Walau bagaimanapun, kulat kulit juga boleh tinggal di dalam badan tanpa menyebabkan gangguan.

4. Meningitis parasit

Jangkitan parasit yang menyebabkan meningitis lebih jarang daripada yang disebabkan oleh jangkitan virus atau bakteria. Parasit yang menyebabkan meningitis dapat dijumpai di tanah, tinja, binatang, dan daging binatang yang tercemar.

Terdapat tiga parasit utama yang menyebabkan keradangan pada lapisan otak, iaitu:

 • Angiostrongylus cantonensis
 • Baylisascaris procyonis
 • Gnathostoma spinigerum

Sebagai tambahan kepada ketiga parasit di atas, terdapat juga jenis meningitis yang jarang disebabkan oleh parasit Eosinofilik yang dikenali sebagai penyakit meningitis eosinofilik.

Seperti jangkitan kulat, keradangan pada lapisan otak yang disebabkan oleh parasit tidak menular dari orang ke orang.

Parasit yang menyebabkan meningitis biasanya memasuki tubuh manusia melalui hubungan dengan haiwan yang dijangkiti atau daging haiwan yang dijangkiti dimakan oleh manusia. Rakun adalah haiwan yang paling sering dijangkiti parasit yang menyebabkan keradangan pada lapisan otak.

Penyebab meningitis yang tidak berjangkit

Jangkitan patogen bukan satu-satunya penyebab meningitis. Keradangan lapisan otak juga dapat disebabkan oleh ubat-ubatan dan penyakit tertentu.

Jenis meningitis tidak berjangkit ini tidak dapat menular, tetapi masih perlu diperhatikan. Gejala boleh menjadi lebih pelbagai dan disertai dengan aduan yang disebabkan oleh penyakit yang menyebabkannya. Rawatan akan disesuaikan mengikut keadaan yang mendasari.

Keadaan yang boleh menyebabkan keradangan lapisan otak termasuk:

 • Penggunaan ubat kimia . Penggunaan beberapa jenis ubat anti-radang antibiotik (NSAID) boleh menyebabkan komplikasi seperti keradangan pada lapisan otak. Komplikasi yang sama juga boleh berlaku akibat rawatan barah.
 • Penyakit autoimun . Sejumlah penemuan menunjukkan hubungan antara penyakit lupus dan sarcoidosis dan meningitis. Dalam keadaan ini, keradangan meninges diketahui, tetapi tidak dijumpai organisma berjangkit.
 • Kanser . Walaupun sel-sel barah tidak berasal dari sistem saraf pusat, mereka boleh bermigrasi dan menyebabkan keradangan pada lapisan otak dan saraf tunjang.
 • Sifilis dan HIV . Jangkitan yang menyebabkan penyakit kelamin seperti sifilis dan HIV boleh menyerang meninges.
 • Tuberkulosis . Meningitis tuberkulosis berlaku apabila jangkitan bakteria yang menyebabkan tuberkulosis telah menyerang selaput pelindung otak dan saraf tunjang.
 • Kecederaan kepala
 • pembedahan otak

Faktor risiko meningitis

Beberapa perkara boleh menjadikan seseorang lebih mudah dijangkiti meningitis, sama ada disebabkan oleh jangkitan atau faktor lain. Anda perlu lebih waspada jika anda mempunyai faktor risiko meningitis, seperti:

 • Umur

Sesiapa sahaja yang berumur boleh menghidap meningitis. Sebilangan besar kes meningitis virus berlaku pada kanak-kanak di bawah umur 5 tahun. Meningitis yang disebabkan oleh bakteria adalah perkara biasa pada orang di bawah 20 tahun.

 • Tidak diberi vaksin

Risiko meningkat pada orang yang tidak mendapat vaksin meningitis yang disyorkan untuk kanak-kanak dan orang dewasa.

 • Melancong

Pergi ke kawasan yang mempunyai insiden jangkitan meningitis yang tinggi atau ke negara yang belum pernah dikunjungi sebelumnya akan meningkatkan risiko. Begitu juga dengan orang yang ingin beribadah di tanah suci, tetapi tidak menyuntik meningitis untuk menunaikan haji dan umrah.

 • Persekitaran

Persekitaran terpencil seperti asrama, penjara, pusat jagaan kanak-kanak membenarkan penyebaran mikroorganisma yang menyebabkan meningitis berlaku dengan lebih cepat dan meluas.

Orang yang bekerja di persekitaran tertentu seperti petani yang sering bersentuhan langsung dengan babi berisiko dijangkiti meningitis babi. Demikian juga, pekerja rumah potong, pengangkut haiwan, dan penjual daging di pasar dapat terkena parasit yang menyebabkan meningitis.

 • Kehamilan

Kehamilan meningkatkan risiko listeriosis, jangkitan yang disebabkan oleh bakteria listeria, yang juga boleh menyebabkan meningitis. Listeriosis meningkatkan risiko keguguran dan kelahiran pramatang.

 • Sistem imun yang mudah dijangkiti

AIDS, alkoholisme, diabetes, penggunaan ubat imunosupresan dan faktor lain yang mempengaruhi sistem imun boleh menjadikan seseorang lebih mudah terkena meningitis. Prosedur perubatan tertentu juga meningkatkan risiko.

Oleh itu, pesakit yang akan melakukan penyingkiran atau pemindahan organ seperti limpa harus diberi vaksin terhadap meningitis untuk meminimumkan risikonya.

Meningitis boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, seperti virus, bakteria, penyakit autoimun, atau ubat-ubatan tertentu. Pelbagai faktor risiko boleh menjadikan seseorang lebih mudah terkena penyakit otak yang meradang ini.

Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengetahui bahawa anda mungkin dijangkiti penyebab meningitis, pemeriksaan meningitis akan dilakukan oleh doktor untuk memastikan keadaan kesihatan anda.

Lawan COVID-19 bersama!

Ikuti maklumat dan kisah terkini mengenai pejuang COVID-19 di sekitar kita. Jom sertai komuniti sekarang!

‌ ‌