Pemakanan

Suka Makan Mie Segera? Ketahui Pertama 5 Fakta Mengejutkan Ini

Berapa kali anda makan mi segera dalam minggu ini? Mi segera memang banyak peminat dan mungkin anda adalah salah seorang dari mereka. Sekiranya anda suka mi segera, lebih baik anda mempertimbangkan fakta mengejutkan berikut mengenai mi segera.

1. Makan mi segera tidak boleh menggantikan makanan penuh anda

Mungkin anda kenyang dengan makan satu atau dua bungkus mi segera dalam satu hidangan. Tetapi tidak kira berapa banyak yang anda makan mi segera makanan ini tidak dapat menggantikan makanan penuh anda. Makanan penuh yang dimaksudkan di sini adalah makanan lengkap dengan nutrisi seimbang, yang terdiri daripada makanan ruji, sayur-sayuran, protein sayuran, dan protein hewani.

Oleh itu, jangan makan mi segera terlalu kerap sebagai pengganti makanan penuh anda. Namun, makanan terbaik adalah makanan yang pelbagai, kerana dari makanan ini anda akan mendapat pelbagai jenis nutrien yang diperlukan oleh tubuh.

2. Mie segera di Indonesia telah menambah nutrien penting lain

Mie segera boleh dikatakan salah satu makanan yang cukup digemari oleh ramai orang. Oleh itu, mi segera dianggap sebagai produk makanan yang sesuai untuk pembentukkan. Fortifikasi adalah usaha yang dilakukan untuk menambahkan satu atau lebih nutrien pada produk makanan yang bertujuan untuk mencegah kekurangan nutrien dalam masyarakat.

Nutrien yang ditambahkan pada produk makanan ini biasanya mikronutrien yang penting untuk semua peringkat umur atau nutrien yang sering menyebabkan kekurangan atau kekurangan dalam masyarakat. Dalam hal ini, mi segera di Indonesia telah ditambah dengan zat besi, zink, vitamin A, dan beberapa jenis mineral lain.

Tetapi, itu tidak bermakna anda sering boleh memakan mi segera. Walaupun nutrien yang diperlukan oleh tubuh telah ditambah, jumlah nutrien ini tidak akan memenuhi keperluan anda. Masih lebih baik makan pelbagai makanan dengan nutrien seimbang untuk mendapatkan nutrien yang lebih banyak dan berkualiti.

3. Natrium yang terkandung dalam mi segera sangat tinggi

Makan mi segera adalah sesuatu yang tidak boleh dilakukan oleh orang yang menghidap darah tinggi. Ini kerana natrium yang terkandung dalam satu bungkus mi segera tinggi, antara 600-1500 mg. Sementara itu, orang yang sihat disyorkan untuk hanya mengambil natrium 1500 mg sehari.

Sekiranya anda menggunakan satu bungkus mi segera sehari, maka untuk makanan seterusnya anda tidak boleh makan makanan atau minuman yang dibungkus dan tidak makan makanan yang mengandungi garam meja. Kerana garam meja dan makanan bungkus lain mengandungi natrium juga, sehingga dapat meningkatkan pengambilan natrium anda yang tentunya tidak baik untuk kesihatan.

4. Makan mi segera terlalu kerap terbukti boleh menyebabkan penyakit jantung

Makan mee segera boleh menyebabkan anda mengalami penyakit jantung bukanlah masalah. Terdapat banyak kajian dan kajian yang membuktikan bahawa makan mi segera terlalu kerap menyebabkan seseorang mengalami pelbagai penyakit jantung, seperti penyakit jantung koronari, kegagalan jantung, dan strok. Bahkan penyelidikan yang dilakukan di Korea Selatan yang melibatkan sebanyak 10 ribu orang dewasa, menunjukkan bahawa makan mi segera adalah salah satu penyebab diabetes mellitus.

Seorang profesor pemakanan dan epidemiologi dari Harvard School of Public Health menyatakan bahawa sebenarnya tidak menjadi masalah untuk memakan mi segera sekali atau dua kali sebulan, tetapi jika anda melakukannya setiap minggu, maka sangat berisiko menyebabkan pelbagai penyakit degeneratif.

5. Air masak mi segera tidak berbahaya

Ramai yang mengatakan bahawa mendidih mi segera adalah berbahaya dan tidak boleh digunakan dalam penyampaiannya. Walaupun air rebusan mi segera mengandungi nutrien yang telah ditambahkan sebelumnya, seperti zat besi, zink, vitamin A, dan lain-lain. Semasa proses mendidih, sebahagian nutrien larut di dalam air dan kemudian hilang dari mi segera.

Oleh itu, sebenarnya selamat dan jangan takut menggunakan air masak mi segera. Tidak hanya selamat, nutrien yang dilarutkan dalam air masak juga akan terbuang jika tidak digunakan. Tetapi perlu diingat, makan mi segera tidak boleh terlalu kerap kerana mi segera bukanlah makanan yang penuh dengan nutrien.