Kesihatan kulit

Bagaimana Mengatasi dan Mencegah Kaki Berbakar dari Kasut?

Kasut yang sempit dan terlalu kerap dipakai sebenarnya boleh menyebabkan lepuh di kaki anda. Sudah tentu, jika anda memilikinya, kasut apa pun yang anda pakai akan terasa tidak selesa, malah membuat kaki anda sakit. Jangan bimbang, ada cara untuk merawat kaki lepuh dari memakai kasut.

Kaedah yang berkesan untuk merawat kaki yang melepuh

Lepuh pada kaki biasanya disebabkan oleh geseran dan tekanan yang juga boleh menyebabkan kesakitan. Pertama sekali, akan ada benjolan yang penuh dengan darah yang tentunya tidak boleh diselesaikan begitu sahaja. Biasanya, keadaan itu muncul sebagai strategi pertahanan badan anda. Ini dilakukan untuk melindungi kulit di bahagian dalam dari kecederaan lebih lanjut.

Secara umum, lepuh akan bertambah baik seiring dengan berjalannya waktu. Walau bagaimanapun, anda masih harus mengelakkan memakai kasut yang boleh mencederakan lecet di kaki anda. Nah, sementara menunggu, ada beberapa cara untuk mempercepat penyembuhan.

1. Kompres dengan ais

Cuba tekan kawasan yang melepuh dengan ais yang dibungkus tuala. Usahakan untuk tidak memberi tekanan terlalu banyak pada kawasan tersebut agar tidak memburukkan lagi keadaan kulit di bawahnya.

2. Keringkan lepuh

Anda pasti mahu mematahkan benjolan di kaki. Walau bagaimanapun, ini sebenarnya akan menjadikan jangkitan kulit anda lebih teruk. Jadi, lebih baik anda menahan.

Namun, jika sudah dilakukan, segera lindungi gumpalan terbuka dengan pembalut atau plester. Nah, untuk memecahkan lebam pada lepuh dengan selamat, cubalah ikuti langkah-langkah di bawah.

 • Basuh tangan anda dengan air suam dan sabun antibakteria.
 • Gunakan sapu alkohol untuk membasmi kuman jarum kecil.
 • Bersihkan lepuh di kaki dengan larutan antiseptik seperti povidone-yodium
 • Gunakan jarum kecil untuk menusuk benjolan pada kulit yang melepuh.
 • Biarkan cecair terus keluar sehingga kering
 • Sapukan krim anti-bakteria di kawasan lepuh
 • Tutup kaki anda yang melepuh dengan kain kasa steril atau pembalut
 • Bersihkan dan sapukan krim sekali sehari. Jangan tanggalkan pembalut sehingga lepuh sembuh.

3. Sokong kaki anda dengan bantal

Salah satu cara mengatasi kaki yang melepuh kerana memakai kasut adalah dengan mengangkat kaki anda dan kemudian mengangkatnya dengan bantal. Ini dilakukan agar peredaran darah anda ke kawasan yang meradang dapat dikurangkan.

Cuba jangan mengangkat kaki anda lebih dari 45 ° dan tahan selama 20 minit. Ini dapat mengurangkan kesakitan kaki yang melepuh.

4. Jangan memakai kasut atau stoking

Sekiranya kaki anda melepuh, cubalah mengurangkan penggunaan kasut dan stoking. Ini boleh memperburuk keadaan kulit anda kerana geseran. Selain itu, kelembapan pada kaki anda juga tidak dapat dielakkan.

Oleh itu, cuba ganti kasut anda dengan sandal terbuka. Cukup sehingga kaki anda yang melepuh dipecahkan, anda boleh memakai kasut kegemaran anda semula.

Petua untuk mengelakkan lepuh di kaki

Nah, setelah berjaya menyembuhkan kaki anda yang melepuh, tentu ini tidak akan berlaku lagi kepada anda, bukan?

Oleh itu, perhatikan beberapa perkara yang harus anda lakukan untuk mengelakkan lepuh di kaki anda.

 • Gunakan stoking dan kasut bersih yang sesuai dengan ukuran kaki anda
 • Cuba untuk tidak memakai kasut tumit tinggi untuk jangka masa panjang.
 • Hentikan apa sahaja yang anda lakukan sekiranya anda merasakan tekanan dan geseran pada kaki anda pada masa yang sama.
 • Cuba pastikan kaki anda tetap kering dengan menggunakan bedak kaki untuk mengurangkan peluh.

Kesimpulannya, pastikan kaki anda tetap kering dan elakkan memakai kasut yang terlalu sempit. Perkara-perkara yang boleh dianggap remeh ini sebenarnya dapat mengelakkan kulit kaki anda menjadi lecet.

Setelah mengetahui cara merawat dan mencegah lepuh daripada memakai kasut, sudah tentu sekarang anda boleh mempraktikkan petua ini di rumah. Sekiranya rasa sakit dan lecet di kaki bertambah teruk, berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found