Ubat dan Makanan Tambahan

Zolpidem •

Apa ubat Zolpidem?

Untuk apa Zolpidem?

Zolpidem adalah ubat dengan fungsi merawat masalah tidur (insomnia) pada orang dewasa. Sekiranya anda menghadapi masalah tidur, ubat ini akan membantu anda tidur lebih cepat, sehingga anda dapat berehat lebih baik pada waktu malam. Zolpidem tergolong dalam kategori ubat yang dipanggil sedatif-hipnotik. Berfungsi di otak anda untuk menghasilkan kesan yang menenangkan.

Rawatan menggunakan ubat ini biasanya terhad untuk jangka masa 1 hingga 2 minggu atau kurang.

Dos zolpidem dan kesan sampingan zolpidem akan dijelaskan lebih lanjut di bawah.

Bagaimana cara menggunakan Zolpidem?

Ikuti arahan yang diberikan oleh doktor atau ahli farmasi anda sebelum memulakan rawatan. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda.

Baca arahan ubat dan, jika ada, risalah maklumat pesakit yang diberikan oleh ahli farmasi anda sebelum menggunakan zolpidem dan setiap kali anda mengisinya semula. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila tanya doktor atau ahli farmasi anda.

Minum ubat ini semasa perut kosong seperti yang diarahkan oleh doktor anda, biasanya sekali pada waktu malam. Kerana zolpidem berfungsi dengan cepat, ambil pada waktu tidur. Jangan minum ubat ini dengan atau selepas makan kerana ia tidak akan berfungsi dengan cepat.

Jangan mengambil dos ubat ini melainkan anda telah tidur sekurang-kurangnya 7 hingga 8 jam. Sekiranya anda harus bangun sebelum waktu itu, anda mungkin mengalami kehilangan ingatan dan menghadapi masalah melakukan aktiviti yang memerlukan kewaspadaan, seperti memandu atau mengendalikan mesin. (lihat bahagian Pencegahan).

Dos berdasarkan jantina, umur, keadaan perubatan, ubat lain yang anda ambil, dan tindak balas terhadap rawatan. Jangan meningkatkan dos anda, mengambilnya lebih kerap, atau mengambilnya lebih banyak daripada masa yang disyorkan. Jangan mengambil lebih daripada 10 miligram sehari. Wanita biasanya diberi dos yang lebih rendah kerana ubat meninggalkan badan lebih perlahan daripada lelaki. Orang tua biasanya diberi dos yang lebih rendah untuk menurunkan risiko kesan sampingan.

Ubat ini boleh menyebabkan reaksi ketagihan, terutama jika digunakan secara berkala untuk jangka waktu yang lama atau dalam dos yang tinggi. Dalam beberapa kes, gejala ketagihan (misalnya, loya, muntah, kekejangan perut, gelisah, gegaran) boleh berlaku jika ubat dihentikan secara tiba-tiba. Untuk mengelakkan reaksi ini, doktor anda dapat menurunkan dos anda dengan perlahan. Rujuk doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lebih lanjut dan laporkan reaksi ketagihan dengan segera

Bersama dengan faedahnya, ubat ini dalam kes yang jarang berlaku boleh menyebabkan ketagihan. Risiko ini lebih mungkin berlaku sekiranya anda pernah menyalahgunakan alkohol atau ubat-ubatan sebelumnya. Gunakan ubat ini seperti yang diarahkan untuk mengurangkan risiko ketagihan.

Apabila ubat ini digunakan dalam jangka masa yang lama, ia mungkin tidak berfungsi seperti sebelumnya. Bercakap dengan doktor anda sekiranya ubat ini berhenti berfungsi.

Beritahu doktor anda jika keadaan anda tetap sama selepas 7 hingga 10 hari, atau jika keadaannya bertambah buruk. Anda mungkin menghadapi masalah tidur pada beberapa malam pertama setelah menghentikan ubat. Ini dipanggil insomnia pemulihan dan normal. Selalunya hilang selepas 1-2 malam. Sekiranya kesan ini berterusan, hubungi doktor anda.

Bagaimana Zolpidem disimpan?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found