Pemakanan

Punca Keletihan Pantas Selepas Makan, Mungkin 3 Perkara Ini

Setiap makanan yang anda makan akan ditukarkan oleh badan menjadi tenaga supaya anda dapat terus bergerak. Tetapi, mengapa ramai orang merasa lemah selepas makan? Apa yang menyebabkan rasa letih selepas makan? Lihat penjelasan berikut.

Punca cepat letih setelah makan

Secara umum, apabila makanan sampai ke perut, sistem pencernaan anda akan menyerap nutrien dan kemudian menyebarkannya ke bahagian tubuh yang memerlukannya. Sebilangan besar bahan ini akan ditukar menjadi tenaga yang digunakan oleh otot di seluruh badan untuk terus bergerak.

Sementara selebihnya akan membantu tubuh menghasilkan dan mengatur pelbagai hormon, seperti kolesistokinin dan glukagon yang mencetuskan rasa kenyang sambil menaikkan gula darah, dan melatonin yang merangsang mengantuk. Gabungan pelbagai hormon ini bukan sahaja membuat anda berasa mengantuk setelah makan, tetapi juga membuat badan berasa lebih letih dan letih.

Tindak balas badan ini sangat semula jadi dan berlaku pada hampir setiap manusia. Terutama jika anda baru makan dalam bahagian besar. Oleh itu, jika anda tidak mahu mengantuk dan letih selepas makan, elakkan makan terlalu banyak.

Apabila badan letih dan letih, ia tidak pulih, mungkin kesihatan anda terganggu

Adalah normal untuk merasa letih selepas makan. Walau bagaimanapun, tindak balas ini hanya boleh berlangsung dalam masa yang singkat. Anda akan kembali sihat dan sihat sejurus selesai makan.

Apabila anda terus merasa letih dan badan anda tidak bertambah baik, ini bermakna ada sesuatu yang berlaku kepada anda. Terdapat gangguan kesihatan tertentu yang dapat menyebabkan keletihan yang terjadi setelah makan, walaupun kejadiannya jarang terjadi, seperti:

Diabetes

Penyakit kronik ini membuatkan anda berasa letih walaupun baru makan. Ya, walaupun makan sebanyak apa pun, tetap akan membuat badan anda letih. Ini kerana badan anda tidak dapat menukar gula darah - yang berasal dari makanan - menjadi tenaga. Jadi, semua sel di dalam badan akan kelaparan dan akhirnya anda merasa letih setelah makan. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai keadaan anda, anda harus segera berjumpa doktor.

Intoleransi makanan

Intoleransi makanan atau nutrien tertentu membuat tubuh anda tidak dapat mencerna atau memproses nutrien dengan betul, sehingga menyebabkan gejala kesihatan ketika dikonsumsi. Salah satu gejala yang paling biasa adalah keletihan dan keletihan badan. Oleh itu, anda harus mengetahui makanan apa yang menjadi punca masalahnya. Rujuk perkara ini dengan doktor anda.

penyakit seliak

Penyakit seliak menyebabkan penderita mengalami kesukaran untuk memproses pelbagai nutrien di dalam badan. Walaupun masalah kesihatan ini jarang terjadi di Indonesia, jika anda selalu merasa letih dan letih terutama setelah makan, anda harus berjumpa doktor.