Kesihatan kulit

5 Kelebihan Urut Muka Bukan Hanya untuk Kecantikan

Mungkin, ada orang berpendapat bahawa urut wajah hanya dilakukan untuk tujuan kecantikan. Sebenarnya, seperti jenis urut lain, terdapat pelbagai faedah kesihatan yang anda dapat dari rawatan yang satu ini. Apakah kelebihan urut muka?

Kelebihan urutan wajah untuk kecantikan dan kesihatan

Memang, biasanya orang melakukan urutan wajah sebagai rutin penjagaan kulit. Urut ini penting untuk membantu kulit menyerap zat-zat yang terdapat dalam produk penjagaan kulit seperti serum dan pati.

Namun, terdapat juga pelbagai faedah yang dapat anda perolehi jika anda kerap mengurut wajah anda. Berikut adalah sebahagian daripadanya.

1. Membantu menghilangkan kedutan wajah

Kedutan halus yang timbul dapat menjadikan wajah anda kelihatan lebih tua. Banyak orang juga mengadu masalah yang satu ini kerana mereka merasakan bahawa keberadaannya mengganggu penampilan mereka.

Nasib baik, urutan wajah mempunyai manfaat untuk membantu mengurangkan garis senyuman dan mencegah kerutan wajah. Sebenarnya, kesannya telah terbukti dalam kajian kecil yang diterbitkan pada tahun 2017.

Dalam kajian itu, peserta yang menggunakan krim anti-penuaan dengan urutan selepas itu berjaya mengurangkan penampilan kedutan dan mengalami peningkatan tekstur kulit daripada peserta yang tidak melakukan urutan.

2. Melancarkan aliran darah di wajah

Sumber: IStockPhoto

Urut muka juga memberi kesan positif terhadap aliran darah di kulit. Urut dapat membantu meningkatkan peredaran dan melebarkan saluran darah pada kulit wajah.

Peredaran yang lancar dapat memudahkan aliran darah yang membawa nutrien dan membuang toksin, sehingga dapat memperbaiki penampilan kulit wajah anda.

3. Membantu mengatasi jerawat

Jerawat adalah salah satu masalah kulit yang paling biasa. Penampilannya disebabkan oleh banyak faktor, seperti hormon dan pengambilan ubat-ubatan tertentu. Terdapat banyak cara yang boleh anda lakukan untuk merawat jerawat, salah satunya adalah urutan wajah.

Masih berkaitan dengan manfaat yang dapat mempercepat peredaran darah, nutrien yang terdapat dalam darah akan membantu menyingkirkan toksin yang menyebabkan jerawat.

Urut juga dapat membantu mengimbangkan tahap hormon pada kulit dan mengawal pengeluaran sebum. Gerakan mengurut akan membuka folikel di mana minyak dan bakteria terperangkap.

4. Urut muka untuk membantu merawat gejala TMD

Gangguan sendi temporomandibular (TMD) adalah keadaan apabila sendi temporomandibular terganggu. Sendi temporomandibular adalah sendi yang menghubungkan rahang dan tengkorak berhampiran telinga.

Sekiranya sendi ini terganggu, gejala akan muncul seperti sakit di kawasan rahang dan muka, kesukaran membuka mulut dengan lebih lebar, dan rahang "tersekat" aka terkunci dan tidak dapat digerakkan dalam posisi terbuka atau tertutup.

Selain mengambil ubat penahan sakit, anda juga boleh mencuba mengurut wajah anda apabila gejala mula muncul. Urut ini dikenali sebagai Urut titik pencetus TMJ. Hanya doktor atau ahli terapi yang bertauliah yang boleh melakukan urutan wajah ini.

5. Membantu mengatasi gejala resdung

Gejala sinusitis sering menyukarkan penderita untuk bernafas kerana kesesakan hidung. Tidak ketinggalan, kawasan bengkak di sekitar mata dan wajah tentu terasa tidak selesa. Nasib baik, anda boleh mengatasi ini dengan memberikan sedikit urutan wajah.

Urut muka dapat membantu melegakan kesakitan, kesesakan hidung, melegakan sakit kepala, dan membantu mengeluarkan lendir dengan lebih mudah.

Namun, manfaat yang ada ini masih memerlukan kajian lebih lanjut untuk benar-benar membuktikan keberkesanannya dalam mengatasi gejala resdung.

Cara melakukan urutan muka

Anda tidak perlu pergi ke salon kecantikan. Anda boleh melakukan urutan wajah sendiri, terutamanya setelah menggunakan produk penjagaan wajah. Anda hanya perlu mengurut wajah anda selama 1-2 minit. Teknik urut muka berbeza untuk setiap orang.

Yang paling biasa adalah mengurut dengan hujung jari. Caranya, gunakan tapak tangan dan hujung jari untuk mengurut bahagian muka, bermula dari dagu hingga ke dahi. Kemudian, gunakan hujung jari anda dan bergerak dengan gerakan melingkar dari kawasan pipi, kemudian ke pelipis.

Sebagai alternatif, urut wajah dengan memulakan hidung dan bergerak ke pipi ke telinga.

Ingat, anda hanya boleh mengurut sendiri jika tujuannya adalah untuk menjaga kesihatan kulit. Sekiranya tujuannya adalah untuk merawat masalah kesihatan tertentu seperti sinusitis atau TMD, sila hubungi doktor atau ahli terapi yang pakar dalam bidangnya.