Kehamilan

Adakah selamat menggunakan retinol untuk wanita hamil? |

Seperti wanita pada umumnya, wanita hamil juga memerlukan rangkaian produk rawatan diri. Walau bagaimanapun, wanita hamil harus lebih berhati-hati dalam memilih produk penjagaan kulit yang selamat. Biasanya, salah satu ramuan dalam produk penjagaan kulit (penjagaan kulit) yang banyak dicari dan digunakan adalah retinol. Khusus untuk wanita hamil, adakah selamat menggunakan retinol?

Wanita hamil tentunya juga ingin memperlambat penampilan tanda-tanda penuaan, seperti kedutan dan bintik-bintik hitam pada kulit. Adakah terdapat kesan sampingan daripada penggunaan retinol untuk wanita hamil?

Bolehkah wanita hamil menggunakan retinol?

Retinol adalah salah satu bahan dalam produk penjagaan kulit yang berfungsi untuk mencegah munculnya tanda-tanda penuaan, seperti bintik-bintik gelap, garis-garis halus, kedutan, dan lain-lain.

Pelbagai kelebihan krim retinol yang mungkin membuatkan ibu berminat untuk mencubanya. Malangnya, produk yang mengandungi retinol tidak boleh digunakan secara cuai oleh wanita hamil.

Dalam penyelidikan yang diterbitkan Agensi Ubat Eropah Dikatakan bahawa retinol boleh menyebabkan gangguan neurologi pada wanita hamil dan janin.

Walaupun retinoid topikal selamat untuk janin, kajian menunjukkan bahawa wanita hamil tidak boleh menggunakannya semasa kehamilan.

Seorang pakar dermatologi di Amerika Syarikat, Deanne Robinson, MD, menerangkan beberapa turunan vitamin A yang tidak boleh digunakan oleh wanita hamil.

Pelbagai turunan vitamin A yang tidak boleh digunakan oleh wanita hamil adalah:

  • retinol,
  • retin-A,
  • asid retinoik (asid retinoik),
  • tazarotene, sehingga
  • retinoid.

Oleh itu, jika anda terbiasa menggunakan produk yang mengandungi retinol sebelum hamil, anda harus berhenti menggunakannya terlebih dahulu penjagaan kulit dengan kandungan ini sebentar.

Sebenarnya, ini adalah fungsi retinol dalam produk penjagaan kulit

Terdapat banyak sebab mengapa banyak ahli kecantikan menyukai retinol, dan wanita hamil tidak terkecuali.

Penyelidikan yang diterbitkan Kemajuan Dermatologi Dan Alergologi menulis bahawa vitamin A adalah jenis vitamin pertama yang bertindak sebagai penunda penuaan pramatang.

Fungsi utama retinol adalah ia dapat membantu mempercepat proses pertumbuhan semula (pembaharuan) sel-sel kulit mati.

Sekiranya anda kerap menggunakan krim yang mengandungi retinol, sel kulit mati akan cepat terkelupas dan diganti dengan pertumbuhan sel kulit baru.

Retinol juga dapat merangsang pengeluaran kolagen. Inilah sebab mengapa retinol sering terdapat dalam pelbagai produk anti penuaan atau penuaan.

Tidak hanya itu, retinol dapat membantu menyamarkan penampilan kerutan di wajah, bintik-bintik hitam, sekaligus menjadikan tekstur kulit lebih halus.

Bagi orang yang terdedah kepada jerawat, penggunaan produk penjagaan kulit yang mengandungi retinol juga dapat membantu mengurangkan kemungkinan jerawat.

Ini kerana retinol dapat menghilangkan bakteria dan kotoran yang menyumbat liang dan mencetuskan jerawat.

Apakah kesan sampingan penggunaan retinol untuk wanita hamil?

Melihat fungsi retinol yang sangat bermanfaat untuk kulit, tidak hairanlah jika wanita berminat menggunakannya penjagaan kulit dengan kandungan yang satu ini, termasuk wanita hamil.

Malangnya, penggunaan retinol dan pelbagai derivatif vitamin A untuk wanita hamil mempunyai risiko mengganggu perkembangan janin dan menyebabkan kecacatan pada tubuh bayi semasa lahir.

Ini lebih-lebih lagi jika wanita hamil menggunakan krim yang mengandungi retinol secara berlebihan dan untuk jangka masa yang panjang.

Retinol adalah produk turunan dari vitamin A, yang jika wanita hamil mengonsumsi terlalu banyak maka berisiko menyebabkan masalah kesihatan.

Kesan sampingan apabila ibu hamil mendapat pengambilan vitamin A terlalu banyak adalah:

  • kecacatan kelahiran pada bayi,
  • gangguan sistem saraf, dan
  • Bayi dan ibu mengalami keracunan vitamin A.

Vitamin A mempunyai banyak faedah kesihatan, tetapi pengambilan berlebihan juga boleh menyebabkan masalah.

Penjagaan kulit anti-penuaan alternatif untuk wanita hamil selain retinol

Sekiranya wanita hamil ingin menggunakan produk yang mengandungi retinol sebagai anti penuaan ada alternatif lain yang lebih selamat.

Ibu boleh menggunakan produk dengan antioksidan tinggi, seperti vitamin C.

Manfaat antioksidan ini dapat melambatkan proses penuaan pramatang. Sebaliknya, gunakan produk antioksidan mengikut fungsinya, misalnya wanita hamil boleh berada di waktu pagi atau malam.

Penggunaan vitamin C secara berkala akan membantu merangsang pengeluaran kolagen pada kulit, dengan itu dapat menghalang munculnya tanda-tanda penuaan.

Tanda-tanda penuaan merangkumi penampilan garis-garis halus di wajah, kedutan, dan bintik-bintik gelap. Untuk menangkal sinar UV, ibu boleh menambah pelindung matahari semasa keluar dari rumah.

Semasa mengandung, tentunya ibu ingin kelihatan cantik dan kulitnya dijaga dengan baik.

Sesungguhnya, salah satu cara untuk melambatkan penuaan adalah penggunaan retinol.

Namun, lebih baik jika anda mengetahui penjagaan kulit yang selamat untuk wanita hamil.

Ibu berunding dengan doktornya terlebih dahulu sebelum menggunakan produk penjagaan kulit semasa kehamilan.