Kesihatan Otak dan Saraf

Jenis Pukulan Yang Perlu Anda Ketahui, Apa Itu? •

Strok adalah penyakit berbahaya yang boleh mengancam nyawa. Penyakit ini terbahagi kepada beberapa jenis, iaitu strok hemoragik, strok iskemia, dan strok ringan. strok iskemia sementara (TIA). Lalu, apakah perbezaan antara tiga jenis strok? Lihat penjelasan lengkap di bawah.

Pelbagai jenis strok yang mungkin berlaku

1. Strok iskemia

Strok iskemia atau strok tersumbat adalah jenis yang paling biasa di kalangan masyarakat Indonesia. Secara amnya, strok jenis ini boleh berlaku disebabkan oleh gumpalan darah yang menyekat aliran darah dan oksigen ke otak. Sel otak perlahan-lahan mula mati dalam beberapa minit kerana kekurangan oksigen dan nutrien.

Strok ini terbahagi kepada dua jenis:

a. Strok trombotik

Strok trombotik adalah sejenis strok iskemia yang berlaku disebabkan oleh pembekuan darah. Gumpalan darah ini terbentuk di arteri yang membekalkan darah ke otak. Ini adalah jenis strok yang biasa terjadi pada orang tua, terutama mereka yang mempunyai kadar kolesterol tinggi, aterosklerosis, atau diabetes.

Kadang kala, gejala strok jenis ini muncul secara tiba-tiba. Sebenarnya, tidak jarang berlaku strok trombotik semasa anda tidur atau pada waktu pagi. Walau bagaimanapun, keadaan ini juga boleh berlaku secara beransur-ansur, selama beberapa jam atau hari.

Strok trombotik biasanya bermula dengan munculnya strok ringan atau strok serangan iskemia sementara (TIA). Keadaan ini boleh bertahan hingga 24 jam, dan sering kali menjadi tanda anda akan mengalami strok. Walaupun lebih ringan, gejala TIA tidak jauh berbeza dengan gejala strok pada umumnya.

b. strok embolik

Sedikit berbeza dengan strok trombotik, strok iskemia jenis ini berlaku kerana gumpalan darah yang terbentuk di kawasan badan yang lain. Nah, gumpalan darah kemudian bergerak ke aliran darah ke otak.

Biasanya, strok emboli mengakibatkan serangan jantung atau pembedahan jantung dan sering berlaku tanpa tanda-tanda dan gejala yang perlu diperhatikan. Walau bagaimanapun, kira-kira 15% pesakit dengan strok emboli biasanya mengalami fibrilasi atrium.

Keadaan ini adalah salah satu jenis penyakit aritmia atau gangguan irama jantung. Biasanya, fibrilasi atrium berlaku di ruang atas jantung. Pada masa itu, bahagian jantung berdegup tidak normal sehingga anda perlu berjumpa doktor.

2. Strok hemoragik

Jika dibandingkan dengan strok iskemia, jenis strok ini jarang berlaku. Penyebab utama stroke hemoragik adalah pecahnya saluran darah di dalam tengkorak, menyebabkan pendarahan sampai ke otak.

Pada masa itu, sel dan tisu otak tidak mendapat bekalan oksigen dan nutrien yang mencukupi. Belum lagi, ia menyebabkan tekanan di sekitar tisu otak, menyebabkan kerengsaan dan pembengkakan. Sekiranya tidak dirawat, keadaannya boleh menyebabkan kerosakan otak.

Sama seperti strok iskemia, strok jenis ini juga terbahagi kepada dua jenis:

a. Pendarahan intraserebral

Strok hemoragik jenis ini biasanya berlaku kerana tekanan darah tinggi. Pendarahan di otak boleh muncul secara tiba-tiba dan berlaku dengan sangat cepat. Biasanya, tidak ada tanda atau gejala yang mendahului pendarahan.

Akibatnya, keadaan ini boleh menyebabkan pendarahan menjadi sangat teruk. Sekiranya demikian, koma dan kematian tidak dapat dielakkan. Oleh itu, untuk mengelakkan strok jenis ini, anda perlu mengawal tekanan darah dengan baik.

b. Pendarahan subarachnoid

Jenis strok ini adalah hasil pendarahan yang berlaku di antara otak dan selaput yang menutupi otak di ruang subarachnoid. Biasanya, salah satu jenis strok hemoragik ini berlaku kerana aneurisma atau malformasi arteriovenous. Walau bagaimanapun, keadaan ini juga boleh berlaku kerana trauma.

Aneurisme adalah kelemahan dinding arteri yang menjadikannya mudah pecah. Keadaan ini mungkin wujud sejak anda dilahirkan. Walau bagaimanapun, anda mungkin mengalaminya kerana aterosklerosis atau tekanan darah tinggi.

Sementara itu, malformasi arteriovenous adalah penyakit kongenital yang menyebabkan hubungan yang tidak normal antara arteri dan urat. Biasanya, keadaan ini berlaku di otak atau tulang belakang. Tidak ada sebab yang pasti untuk keadaan ini, tetapi keadaannya sering turun-temurun.

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, aneurisma dan malformasi arteriovenous boleh menyebabkan anda mengalami penyakit serius seperti ini.

3. Strok ringan (serangan iskemia sementara)

Serangan iskemia sementara (TIA) atau sering disebut stroke ringan sedikit berbeza dengan jenis strok lain. Penyebab TIA adalah menyekat aliran darah ke otak tetapi hanya untuk jangka waktu yang pendek, biasanya tidak lebih dari lima minit.

Namun, itu tidak bermakna anda boleh memandang rendah salah satu jenis strok ini. Lebih-lebih lagi, TIA sering menjadi pendahulu atau tanda jenis strok lain. Oleh itu, anda mesti segera merawat strok sekiranya anda mengalami keadaan ini.

Risiko mengalami jenis strok lain selepas TIA sangat besar. Kemungkinan berlangsung sehingga 90 hari setelah mengalami strok ringan ini. Kira-kira 9-17 peratus pesakit yang mengalami TIA akan mengalami jenis strok lain selama ini.

Walaupun begitu, ada beberapa perkara yang perlu anda ketahui jika anda mengalami strok ringan, iaitu:

  • Strok ringan adalah amaran bahawa anda mungkin mengalami strok pada masa akan datang.
  • Walaupun disebut stroke ringan, TIA adalah keadaan darurat, seperti jenis strok lain.
  • Gejala strok umumnya sama, jadi anda mungkin tidak dapat membezakan gejala strok iskemik, hemoragik, atau ringan.
  • Sama dengan strok penyumbatan, pembekuan darah juga boleh menyebabkan TIA.

Mengakui dan menangani strok lebih awal dapat membantu mengurangkan risiko anda mengalami jenis strok yang lebih parah. Sekiranya anda mengalami TIA, segera berjumpa doktor. Kemudian, doktor akan membantu mencegah strok lain.

4. Strok mata

Walaupun tidak termasuk tiga jenis strok utama, keadaan ini tidak dapat dipandang rendah. Menurut Penn Medicine, penyebab strok mata adalah peredaran darah yang lemah di saluran darah. Ini kemudian menyebabkan tekanan pada saraf optik.

Walaupun strok mata boleh menyebabkan penyumbatan saluran darah sepenuhnya menuju ke saraf optik, ia lebih kerap disebabkan oleh kurangnya tekanan pada tisu mata. Tekanan darah tinggi boleh mengubah tekanan pada mata dan mengurangkan aliran darah ke mata.

Sekiranya pemakanan saraf optik dan bekalan oksigen dikurangkan, tisu saraf boleh rosak yang boleh menyebabkan kebutaan. Oleh itu, jangan memandang rendah keadaan yang berlaku di mata. Sekiranya anda mengalami masalah dengan mata anda, lebih baik segera berjumpa doktor untuk memastikan ada atau tidak masalah dengan kesihatan mata anda.