Kehidupan yang sihat

Panduan Pertolongan Cemas untuk Kemalangan Lalu Lintas |

Kemalangan di lebuh raya boleh berlaku hampir setiap hari dan berisiko menyebabkan kesan serius. Melakukan pertolongan cemas yang betul dapat mencegah kecederaan, memperburuk pendarahan, dan menyelamatkan nyawa mangsa. Namun, anda sering keliru ketika ingin menolong mangsa kemalangan jalan raya. Baiklah, ketahui langkah pertolongan pertama dalam kemalangan jalan raya melalui ulasan berikut.

Pertolongan cemas untuk kemalangan jalan raya

Pertolongan cemas untuk kemalangan jalan raya memberi tumpuan kepada menyelamatkan nyawa mangsa. Bukan itu sahaja, anda juga harus memastikan keadaannya cukup selamat untuk membantu.

Sekiranya anda masih keliru tentang cara menolong mangsa kemalangan, cubalah ikuti langkah berikut:

1. Bersikap tenang

Semasa melakukan pertolongan dalam kemalangan jalan raya, sedapat mungkin menenangkan diri anda walaupun anda terkejut atau terkejut dengan keadaan trauma.

Bergegas ke situasi berbahaya tanpa mengambil kira sama ada keadaan selamat bukanlah langkah bijak.

Tetap tenang membantu anda berfikir dengan jelas sehingga anda dapat menumpukan perhatian untuk menentukan apa yang boleh anda lakukan untuk memperbaiki keadaan.

Kemalangan jalan raya boleh menyebabkan kecederaan ringan tanpa ada yang cedera parah, tetapi juga mempertaruhkan nyawa orang lain yang ingin menolong.

2. Kuasai keadaan

Jangan mendekati kenderaan atau mendekati terlalu dekat untuk memberi pertolongan cemas sehingga anda pasti lokasi kemalangan selamat.

Selepas kemalangan kereta, terutama yang serius, mungkin ada api, pecahan kaca, atau bahan bakar yang tumpah.

Semasa anda memandu dan melihat kemalangan, lebih baik bergerak ke pinggir jalan sekurang-kurangnya 30 meter dari tempat kejadian jika mungkin. Selepas itu, matikan enjin dan hidupkan lampu kecemasan.

Ini bertujuan untuk memberikan jarak yang cukup agar tidak membahayakan diri dari potensi bahaya.

Selain itu, anda tidak harus segera keluar dari kenderaan ketika berada di tengah jalan.

3. Hubungi nombor kecemasan

Setelah melihat kemalangan jalan raya, pertolongan cemas yang paling tepat adalah memanggil nombor kecemasan kemalangan (119, tanpa mengira kehadiran atau ketiadaan mangsa.

Jangan menganggap bahawa orang lain telah menghubungi pihak berkuasa. Sekiranya telefon bimbit anda tidak berada dalam jangkauan, minta orang lain menghubungi nombor kecemasan.

Perhatikan kenderaan yang terlibat dalam kemalangan, seperti plat nombor, jenis kenderaan, jenama, jenis, warna. Maklumat ini berguna untuk siasatan penguatkuasaan undang-undang.

Lebih baik lagi jika anda juga memerhatikan ciri fizikal pemandu dan jumlah mangsa untuk menjangkakan kejadian yang dilanggar.

4. Selamatkan persekitaran

Pertolongan cemas dalam kemalangan lebih selamat dilakukan ketika keadaan di sekitarnya terkawal.

Dalam keadaan teruk, misalnya dalam beberapa kemalangan yang menyebabkan kebakaran, anda harus menunggu sehingga perkhidmatan kecemasan tiba.

Intinya adalah, jangan mendekati kenderaan atau terlalu dekat dengan lokasi sehingga anda pasti lokasi kemalangan selamat. Jauhkan orang ramai penonton, terutama mereka yang merokok.

Kehadiran petrol dan bahan-bahan lain yang sangat mudah terbakar boleh mencetuskan kemalangan lain yang lebih teruk lagi, terutamanya apabila percikan api atau asap rokok menyebabkan kebakaran.

5. Periksa keadaan mangsa

Sekiranya anda yakin selamat mendekati kereta, periksa keadaan mangsa kemalangan untuk menentukan sama ada mangsa masih hidup atau mati.

Anda boleh memeriksa dengan mendengar pernafasan dan pergerakan dada ke atas dan ke bawah. Sekiranya mangsa sedar dan sukar bernafas, angkat semua benda yang mengikat badan mangsa.

Sekiranya boleh, anda boleh mencuba menariknya dari tempat kejadian, terutamanya jika paramedik belum tiba di tempat kejadian.

Namun, anda perlu berhati-hati kerana mangsa kemalangan mungkin mengalami kecederaan serius, patah tulang, atau pendarahan.

Menurut Pedoman Kemalangan Lalu Lintas dari Kementerian Kesehatan Indonesia, Anda hanya dapat memindahkan mangsa kemalangan lalu lintas dalam keadaan mendesak, tetapi tidak secara paksa.

Semasa cuba memindahkan mangsa, pastikan anda mempunyai sokongan yang baik untuk tulang belakang dan leher.

Pertolongan cemas dalam kemalangan ini bertujuan untuk mencegah risiko maut akibat kecederaan leher (whiplash).

6. Membalut luka yang berdarah

Sekiranya anda melihat pendarahan, cubalah menghentikan pendarahan dengan memberi tekanan pada bahagian badan yang cedera. Gunakan kain atau benda lain yang cukup kuat untuk menyekat aliran darah.

Seterusnya, lakukan pertolongan cemas untuk pendarahan dengan meletakkan bahagian badan yang berdarah lebih tinggi daripada jantung.

Usahakan agar luka tetap kemas sehingga bantuan perubatan sampai mangsa tidak kehilangan banyak darah. Periksa juga tanda-tanda tulang patah dari kemalangan jalan raya.

Pertolongan pertama untuk patah tulang yang boleh anda lakukan adalah menyediakan asas bahan keras untuk menyokong bahagian badan yang patah.

7. Memberi sokongan pernafasan

Mangsa kemalangan mungkin tidak sedarkan diri, tidak responsif, dan berhenti bernafas.

Sekiranya anda mempunyai kemahiran pertolongan cemas yang baik, seperti resusitasi kardiopulmonari (CPR), berikan kepada mangsa yang memerlukan.

Sekiranya anda tidak pernah melakukannya, anda harus menunggu paramedik. Mengamalkan tindakan penyelamatan secara cuai, seperti melakukan pernafasan buatan, sebenarnya boleh membahayakan mangsa.

Resusitasi kardiopulmonari untuk pertolongan cemas dalam kemalangan lalu lintas boleh dilakukan dengan tekanan dada menggunakan tangan.

Caranya adalah dengan memberi tekanan ke dada berulang kali selama 2 minit tanpa berhenti.

8. Bersaksi dan selamatkan bukti

Berhenti melintas kenderaan pada kesempatan pertama sekiranya ada mangsa yang perlu dibawa ke hospital.

Jangan lupa untuk melindungi barang-barang mangsa.

Apabila polis tiba di tempat kejadian, beritahu kronologi kejadian dan berikan nama anda kepada polis dan mereka yang terlibat dalam kemalangan.

Cuba kumpulkan saksi lain. Ini akan menjadikan kesaksian anda lebih berguna kepada pihak yang terkilan dan perkhidmatan kecemasan.

Sekiranya keadaan mengizinkan, cubalah menghubungi keluarga mangsa berdasarkan arahan atau maklumat yang diberikan.

Pertolongan cemas dalam kemalangan yang bermaksud mencegah kesan yang lebih maut dan sudah tentu dapat menyelamatkan nyawa mangsa.

Lakukan apa yang anda boleh dan jaga keselamatan diri dan orang lain.