Kanser

Serbaguna Rawatan Kanser Hati -

Walaupun agak jarang dibandingkan dengan jenis kanser lain, barah hati atau hepatoma adalah salah satu penyakit yang boleh mengancam nyawa. Namun, terdapat beberapa rawatan yang boleh dilakukan untuk merawat barah hati. Biasanya, rawatan penyakit ini ditentukan berdasarkan tahap barah hati yang dialami. Mari kita lihat pelbagai rawatan yang boleh diambil di bawah.

Pelbagai pilihan rawatan untuk barah hati

Setelah doktor anda mendiagnosis anda menghidap barah hati, dia akan membantu menentukan jenis rawatan yang sesuai untuk keadaan anda dan keparahan penyakit. Beberapa pilihan rawatan yang boleh dilakukan termasuk:

1. Operasi

Terdapat beberapa jenis pembedahan yang dapat dilakukan untuk merawat barah hati atau hepatoma, termasuk:

Pembedahan reseksi hati

Reseksi hati dilakukan dengan membuang barah dan tisu yang melindungi hati. Biasanya, pembedahan ini dilakukan sebagai rawatan untuk barah hati jika ukuran barahnya masih relatif kecil, hati dianggap sihat, dan barah belum tumbuh ke saluran darah.

Lobektomi

Lobektomi dilakukan dengan membuang satu cuping hati. Lama kelamaan, lobus akan tumbuh semula di hati dan organ akan berfungsi seperti sebelumnya.

Walau bagaimanapun, ini boleh berlaku selagi pesakit tidak mempunyai masalah kesihatan lain yang berkaitan dengan hati, seperti sirosis. Biasanya, pembedahan ini dilakukan untuk rawatan satu jenis barah hati yang disebut barah fibrolamellar.

Kanser ini adalah barah yang dialami oleh pesakit yang tidak mempunyai penyakit yang berkaitan dengan hati. Oleh itu, operasi ini diklasifikasikan sebagai operasi yang cukup berkesan dan sesuai untuk pesakit ini.

Laparoskopi

Dalam operasi ini, doktor akan membuat beberapa sayatan kecil di bahagian perut. Kemudian, tiub nipis panjang dimasukkan untuk melihat dan memotong barah di hati.

Pembedahan laparoskopi tidak memerlukan sayatan besar di bahagian perut. Ini bermaksud bahawa hanya akan ada sedikit kehilangan darah, rasa sakit yang kurang teruk, dan pemulihan yang lebih cepat dari rawatan untuk barah hati.

Walau bagaimanapun, pembedahan laparoskopi ini masih dianggap eksperimental dan digunakan terutamanya untuk tumor kecil di bahagian hati tertentu yang dapat dicapai dengan mudah melalui laparoskop.

Pemindahan hati

Menurut Cancer Research UK, pesakit barah hati boleh menjalani pembedahan pemindahan hati sebagai rawatan untuk keadaan mereka jika mereka mempunyai salah satu daripada keadaan berikut:

  • Jumlah tumor yang terdapat di hati tidak lebih dari tiga dengan masing-masing berukuran kira-kira 3 sentimeter (cm).
  • Hanya ada satu tumor yang tidak lebih dari 5 cm.
  • Hanya ada satu tumor yang berukuran antara 5-7 cm dan tidak tumbuh selama lebih kurang 6 bulan.

Walau bagaimanapun, jika anda ingin menjalani pemindahan hati, anda harus menunggu penderma yang sesuai dengan hati anda. Sementara itu, masa menunggu penderma tidak pasti, jadi anda boleh mendapatkan penderma dalam jangka masa yang singkat. Namun, ada kemungkinan anda harus menunggu lama.

Sebenarnya, selagi anda menunggu penderma hati yang sesuai, tumor di dalam badan dapat terus berkembang. Semasa menunggu penderma, doktor biasanya akan melakukan rawatan lain untuk keadaan anda.

2. Penjatahan

Selalunya, ketika tahap barah masih relatif pada tahap awal, pesakit tidak merasakan simptom barah hati. Oleh itu, penting untuk membuat pengesanan awal keadaan kesihatan anda. Dengan cara itu, doktor dapat menentukan jenis rawatan yang sesuai.

Salah satu rawatan barah hati yang sesuai untuk pesakit yang masih di peringkat awal adalah ablasi. Kaedah ini dilakukan untuk menjadi rawatan barah hati yang dilakukan dengan memusnahkan sel barah secara langsung. Pengabaian terdiri daripada:

Ablasi frekuensi radio

Jenis ablasi ini adalah salah satu rawatan yang paling kerap dilakukan ketika tumor masih kecil. Dengan menggunakan alat ultrasound, doktor akan memasukkan satu atau lebih jarum melalui lubang yang dibuatnya di kawasan perut.

Kemudian, apabila jarum mencapai tumor, doktor akan memusnahkan sel barah dengan menggunakan arus elektrik. Walau bagaimanapun, kaedah ini juga dapat dilakukan dengan memanaskan sel barah dengan menggunakan sinar laser.

Cryoablation

Rawatan cirit-birit untuk barah hati dilakukan dengan menggunakan suhu yang sangat sejuk untuk memusnahkan sel barah. Biasanya, doktor akan meletakkan alat yang dipanggil a cyroprobe mengandungi nitrogen cair pada tumor yang terdapat di hati. Tujuannya, untuk membekukan tumor dan memusnahkannya kemudian.

Pengasingan etanol

Kaedah rawatan ini menggunakan alkohol yang diberikan melalui suntikan terus ke tumor di dalam badan dengan tujuan memusnahkannya.

3. Terapi sinaran

Salah satu rawatan yang dapat dilakukan untuk barah hati adalah terapi radiasi atau dapat disebut sebagai radioterapi. Rawatan ini menggunakan sumber tenaga tahap tinggi seperti sinar-X dan proton untuk memusnahkan sel barah dan mengurangkan ukuran tumor.

Biasanya, radioterapi dilakukan untuk merawat barah hati yang masih di peringkat awal. Walaupun begitu, radioterapi juga dapat dilakukan untuk pesakit barah yang sudah berada pada tahap yang teruk untuk meredakan gejala yang dialami.

4. Terapi yang disasarkan

Sekiranya rawatan sebelumnya lebih tertumpu pada barah hati peringkat awal, terapi yang disasarkan lebih berkesan untuk barah yang sudah berada pada tahap yang teruk. Terapi ini memberi tumpuan kepada kelainan yang terdapat pada sel barah.

Dengan menyekat pertumbuhan sel barah, rawatan ini dapat membunuh sel barah di hati. Sel-sel kanser biasanya akan diuji di makmal untuk menentukan sama ada ubat-ubatan yang digunakan dalam terapi rawatan untuk kanser hati berfungsi dengan berkesan.

5. Imunoterapi

Rawatan ini dilakukan dengan menggunakan sistem imun pesakit barah hati untuk melawan barah. Masalahnya, tidak semua sistem imun dapat berfungsi dengan baik melawan sel barah. Ini kerana sel barah menghasilkan protein yang dapat membutakan sel dalam sistem imun.

Oleh itu, imunoterapi dilakukan agar sel barah tidak berjaya menipu sel-sel sistem imun agar berfungsi dengan baik. Biasanya, terapi ini dilakukan untuk merawat barah hati yang sudah berada pada tahap yang teruk.

6. Kemoterapi

Rawatan satu ini juga dapat membantu pesakit membunuh sel barah, terutama yang tumbuh dengan cepat di dalam badan. Kemoterapi boleh dilakukan dengan menyuntik ubat kemoterapi ke dalam urat di lengan anda.

Walau bagaimanapun, ubat kemoterapi juga boleh diberikan dalam bentuk ubat yang mesti diambil oleh pesakit. Biasanya, rawatan ini dilakukan untuk pesakit barah hati pada tahap yang cukup teruk.

7. Terapi paliatif

Rawatan untuk barah hati ini sebenarnya hanya menyertai rawatan lain. Terapi paliatif adalah rawatan perubatan untuk membantu mengurangkan kesakitan atau mengurangkan simptom pelbagai penyakit serius.

Biasanya, profesional perubatan akan bekerjasama dengan keluarga anda, dan doktor lain yang merawat keadaan anda untuk memberikan rawatan sokongan untuk memudahkan proses rawatan barah hati. Terapi ini dilakukan bersamaan dengan ubat atau terapi lain seperti pembedahan, kemoterapi, atau terapi radiasi.

Dengan menjalani terapi paliatif untuk menemani rawatan lain untuk barah hati, kemungkinan pesakit merasa lebih baik dan hidup lebih lama juga akan lebih tinggi.

Tujuan terapi ini adalah untuk meningkatkan kualiti hidup pesakit barah, dan juga orang yang merawat pesakit barah hati ini. Biasanya, terapi paliatif juga akan ditawarkan ketika pesakit hendak atau sedang menjalani rawatan untuk barah hati.

Gaya hidup sihat semasa rawatan barah hati

Penting untuk menjalani rawatan untuk barah hati, tetapi anda akan mempercepat prosesnya jika anda dapat mengimbangi dengan membuat perubahan pada gaya hidup anda. Ya, jika anda masih menggunakan gaya hidup yang tidak sihat, seperti merokok dan terlalu banyak minum alkohol, salah satu perkara yang dapat anda lakukan sekarang adalah berhenti.

Di samping itu, mulailah mengamalkan gaya hidup sihat untuk pesakit barah, seperti:

1. Jaga diet anda

Salah satu tabiat sihat yang harus anda mulakan adalah memperhatikan diet anda dan menyusun makanan yang anda makan. Contohnya, elakkan makanan yang diproses yang mengandungi banyak bahan kimia.

Sebabnya, apabila anda menghidap barah hati, bahan kimia dan racun dari makanan menjadi lebih sukar untuk dibuang. Oleh itu, lebih baik makan makanan organik. Selain itu, perbanyakkan buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya dengan fitonutrien yang dapat menguatkan sistem imun.

Bukan hanya itu, buah-buahan dan sayur-sayuran juga mengandungi banyak antioksidan yang berperanan dalam mewujudkan jalur anti-inflamasi dan menghalang tumor dari membuat bekalan darah mereka sendiri, menghancurkan sel-sel barah, dan membantu tubuh dalam proses detoksifikasi.

Dengan mengamalkan diet yang sihat untuk pesakit barah, proses rawatan barah hati mungkin lebih mudah dan cepat.

2. Elakkan merokok dan minum alkohol

Sebenarnya, tidak perlu menunggu barah hati jika anda ingin melakukan dua perkara ini. Sebabnya, dengan berhenti merokok atau mengurangkan pengambilan alkohol, anda juga mencegah barah hati.

Bukan hanya itu, walaupun kelihatan seperti langkah sederhana, ini akan memberi kesan besar kepada kesihatan tubuh. Sebabnya, merokok dan minum alkohol juga merupakan salah satu faktor penyebab barah hati. Oleh itu, cubalah berdisiplin dalam menjalaninya.

3. Bersenam secara berkala

Bersenam juga merupakan gaya hidup yang dapat membantu anda menjadi lebih sihat. Sebenarnya, senaman bukan sahaja dapat membantu merawat barah hati, tetapi juga dapat membantu anda dalam mengatasi pelbagai keadaan kesihatan yang lain.

Anda tidak perlu melakukan senaman berat. Perkara yang paling penting adalah memastikan badan anda sentiasa bergerak. Di samping itu, terdapat banyak pilihan senaman ringan yang boleh anda lakukan. Sekiranya anda tidak pasti jenis senaman apa yang harus anda lakukan, tanyakan kepada doktor anda.

Doktor akan membantu anda memilih jenis senaman yang mungkin berkesan dan sesuai dalam meningkatkan kualiti kesihatan pesakit.

4. Sertai kumpulan sokongan (kumpulan sokongan)

Anda tidak perlu mengikuti kumpulan sokongan, tetapi jika anda merasakan ini dapat membantu anda merasa lebih baik menjalani rawatan barah hati, tidak ada salahnya mencuba.

Dengan dikelilingi oleh orang-orang dengan keadaan yang tidak jauh berbeza, mungkin anda akan lebih kuat untuk hidup dan menghadapi penyakit ini. Bukan itu sahaja, anda juga dapat saling memberi sokongan kepada orang yang memerlukannya sama.