Keibubapaan

Mengapa Anda Masih Kecil Anda Perlu Memakai Kacamata? •

Ini adalah era teknologi, oleh itu kanak-kanak berhubung dengan alat elektronik dengan lebih cepat. Walau bagaimanapun, ini mempunyai banyak kesan negatif. Salah satunya adalah rabun, alias rabun jauh atau mata minus, yang menyebabkan banyak kanak-kanak harus memakai cermin mata pada usia yang sangat muda.

Mengapakah semakin banyak kanak-kanak harus memakai cermin mata?

Setiap hari, hampir semua kanak-kanak menghabiskan banyak masa dengan telefon pintar atau iPad, televisyen, dan lain-lain. Sekiranya mereka mempunyai masa lapang, mereka akan bermain permainan video sepanjang hari. Namun, anda harus tahu bahawa komputer riba atau telefon bimbit, ipad, dan layar alat lain mempunyai medan kekuatan yang membimbangkan.

Sekiranya kanak-kanak berada berdekatan dengan alat elektronik untuk jangka masa yang panjang, penglihatan mereka akan terhad. Mereka akan melihat perkara-perkara yang jauh tanpa kejelasan. Penglihatan mereka akan kabur dan sukar untuk menentukan kedudukan sebenar objek yang jauh dari mereka.

Anak-anak yang rabun jauh tidak dapat melihat skrin TV atau papan hitam di sekolah. Oleh itu, mereka memerlukan alat yang dapat membantu meningkatkan penglihatan mereka. Inilah sebabnya mengapa kanak-kanak ini perlu memakai cermin mata.

Apa yang menyebabkan mata minus?

Rasa dekat atau rabun jauh berlaku apabila kornea terlalu melengkung. Jadi, ketika cahaya masuk, mata tidak dapat fokus dengan baik. Jarak ke objek menjadi kabur.

Pada masa ini, penyebab mata minus belum dapat ditentukan dengan jelas. Mungkin sebabnya ia turun. Sekiranya salah satu atau kedua ibu bapa anak mengalami rabun jauh, anak itu dapat rabun jauh.

Terlepas dari faktor keturunan, rabun boleh dipengaruhi oleh cara anda menjaga mata anda. Sekiranya anda selalu membaca dalam keadaan kurang terang dan menghabiskan banyak masa di komputer, anda cenderung mengalami masalah rabun.

Pada kanak-kanak yang matanya terus mengalami pertumbuhan, rabun jauh akan berkembang sehingga berusia sekitar 20 tahun. Walau bagaimanapun, miopia juga dapat dialami oleh orang dewasa kerana tekanan visual, katarak, atau diabetes.

Bagaimana anda mengetahui sama ada anak anda perlu memakai cermin mata?

Sekiranya anak anda mempunyai tanda-tanda yang tidak biasa, anda harus membawanya ke doktor. Di hospital atau klinik, doktor akan mengukur penglihatan anak dengan ujian jarak visual. Anak anda akan menutup sebelah mata dan membaca papan abjad dalam pelbagai saiz dari kecil hingga besar. Kemudian, doktor akan melakukan ujian lain dengan monitor. Hasil akhirnya akan membantu anda mengetahui sama ada anak anda memerlukan cermin mata atau tidak.

Penglihatan terbaik bagi orang normal adalah dari 9/10 hingga 10/10. Sekiranya penglihatan anda kurang dari angka tersebut, anda akan berpandangan jauh.

Petua menjaga kesihatan mata untuk kanak-kanak rabun

Apabila anda tahu bahawa anak anda mesti memakai cermin mata setiap masa, dia mesti belajar bagaimana hidup dengan keadaan itu dan menjaga matanya. Terapkan tabiat berikut.

  • Sentiasa bersihkan gelas dengan kerap.
  • Bukan hanya cermin mata, mata juga penting untuk menjaga kebersihan. Gunakan titisan mata atau titisan mata khas secara berkala sekiranya doktor mengesyorkannya.
  • Biarkan mata mendapat rehat yang cukup pada siang hari.
  • Pegang telefon pada jarak 10 cm dari mata.
  • Jangan membaca atau menggunakan telefon bimbit dan komputer riba di tempat yang gelap kerana mata anda harus lebih banyak menyesuaikan diri.
  • Sertakan lebih banyak makanan yang kaya dengan vitamin A dalam diet harian anda, seperti wortel, tomato, labu cina, betik, paprika, selada, dll.
  • Makan lebih banyak Omega-3. Bahan ini banyak terdapat dalam minyak ikan.

Tanda-tanda di atas adalah pengetahuan asas yang mudah anda kenali. Cegah anak anda mengembangkan rabun jauh dengan sebaik mungkin.

Kumpulan Kesihatan Hello tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.