Kesihatan kulit

5 Punca Ruam Pada Pergelangan Tangan Daripada Alahan Ke Ekzema

Ruam adalah salah satu masalah kulit yang paling biasa yang mempengaruhi kanak-kanak dan orang tua. Pergelangan tangan adalah salah satu bahagian badan yang mudah terkena ruam kerana kulitnya cukup sensitif dan terdedah kepada banyak bahan asing. Berikut adalah pelbagai penyebab ruam di pergelangan tangan yang perlu anda ketahui.

Pelbagai penyebab ruam di pergelangan tangan

1. Tindak balas alahan

Ruam di pergelangan tangan boleh disebabkan oleh reaksi alergi. Gejala kemerahan pada kulit boleh disebabkan oleh pelbagai barang yang anda gunakan seperti jam tangan dan gelang. Walau bagaimanapun, anda juga boleh menghidap alahan terhadap detergen, sabun, lateks, lanolin, dan formaldehid.

Apabila bahan menyebabkan reaksi alergi, keadaan ini disebut dermatitis kontak alergi. Alergi ini biasanya merengsakan kulit dan menyebabkan reaksi ruam merah yang biasanya muncul dalam 2 hingga 3 hari.

2. Kudis

Kudis (Kudis)

Kudis adalah keadaan kesihatan yang disebabkan oleh tungau kecil. Tungau kemudian membiak di permukaan kulit untuk bertelur. Akibatnya, kulit bertindak balas dengan menunjukkan reaksi seperti kulit yang mengalami ruam kemerahan dengan bintik-bintik kecil yang biasanya dipenuhi dengan cecair. Sekiranya anda menghidap kudis, kulit akan terasa sangat gatal. Secara amnya, gatal akan meningkat pada waktu malam.

Ruam akibat kudis bukan sahaja berlaku di pergelangan tangan tetapi juga boleh mempengaruhi bahagian badan yang lain dan biasanya berbeza dengan usia. Pada anak kecil dan bayi biasanya kudis akan menyerang kepala, leher, bahu, dan tangan. Walau bagaimanapun, pada kanak-kanak dan orang dewasa yang lebih tua, kudis lebih sering dijumpai di pergelangan tangan, antara jari, perut, payudara, ketiak, dan alat kelamin.

3. Neurodermatitis

Sumber: Persatuan Ekzema Nasional

Neurodermatitis adalah keadaan kulit yang menyebabkan tompok gatal dan merah tua. Biasanya, keadaan ini mempengaruhi leher, pergelangan tangan, lengan bawah, paha, dan pergelangan kaki. Gatal ini menjadikan kulit yang terkena lebih tebal dan kasar. Namun, walaupun menggaru gatal sebenarnya boleh menjadikan gatal lebih teruk. Gatal yang anda rasakan boleh menjadi agak sengit atau datang dan pergi. Walaupun ia bukan penyakit berjangkit, keadaan ini sangat mengganggu kehidupan seharian dan waktu rehat jika anda mengalami kambuh.

4. Letusan menjalar

Sumber: Diseasedoctor.com

Letusan menjalar adalah penyakit kulit yang disebabkan oleh jangkitan larva Ancylostoma braziliensis cacing tambang bukan manusia atau Ancylostoma caninum dari kucing atau anjing. Larva ini menembusi kulit manusia dan menyebabkan gejala dalam bentuk lepuh, kemerahan yang menonjol, disertai dengan gatal dan terbakar. Biasanya keadaan ini berlaku apabila anda bersentuhan langsung dengan tanah atau pasir yang telah dicemari kotoran anjing atau kucing.

Letusan menjalar lebih kerap berlaku pada kanak-kanak berbanding orang dewasa. Masalah kulit ini biasanya hilang dengan sendirinya. Namun, ada rawatan yang tersedia yang dapat melegakan gejala dan mempercepat penyembuhan.

5. Ekzema

Sekiranya ruam di pergelangan tangan anda tidak hilang, anda mungkin mengalami eksim. Kulit yang terkena ekzema akan mengalami tompok-tompok kering yang bersisik dan seperti timbul. Keadaan ini sangat gatal dan terdedah kepada keradangan terutamanya jika tercalar. Sekiranya anda terus menggaru biasanya akan kelihatan cecair dari dalam kulit yang boleh menyebabkan eksim merebak ke bahagian kulit yang lain.

Sekiranya anda mengalami eksim, cubalah menjaga kelembapan kulit anda. Doktor biasanya akan menetapkan krim steroid yang mengandungi anthralin atau tar arang batu. Selain itu, antihistamin juga biasanya diresepkan untuk menghilangkan rasa gatal.