Kesihatan ENT

Pembedahan Pita suara: Prosedur, Kesan Sampingan, dan Petua Pemulihan

Pita suara adalah tisu otot di kerongkong yang memainkan peranan penting dalam menghasilkan suara. Pita suara manusia boleh terganggu kerana penyebab sakit di tekak. Dalam keadaan serius, gangguan pita suara hanya dapat diatasi melalui prosedur pembedahan. Sekiranya anda dinasihatkan oleh doktor untuk menjalani pembedahan pita suara, pastikan anda memahami fungsi, prosedur, dan proses pemulihan.

Bilakah perlu menjalani pembedahan pita suara?

Pita suara adalah dua lipatan otot yang terletak di kotak suara (laring). Tisu ini berfungsi menghasilkan bunyi dari aliran udara keluar dari paru-paru.

Pita suara setiap orang berbeza dari segi bentuk dan ukurannya. Semasa udara mengalir melalui kotak suara, pita suara bergetar dan menghasilkan suara khas seseorang.

Malangnya, pita suara tidak selalu berada dalam keadaan baik. Alat penghasil suara manusia ini boleh terganggu, seperti bahagian badan yang lain.

Gangguan yang dialami umumnya berpunca dari masalah di kerongkong, salah satunya adalah laringitis. Pada laringitis ringan, gangguan pita suara dan gejala ringan, seperti sakit ketika menelan dapat diatasi dengan mengambil ubat dan cara semula jadi di rumah.

Walau bagaimanapun, anda mungkin memerlukan pembedahan pita suara jika masalahnya serius, terutamanya dalam keadaan yang menyebabkan kehilangan suara.

Menurut Johns Hopkins Medicine, terdapat beberapa keadaan yang mempengaruhi pita suara dan memerlukan pembedahan untuk memulihkan fungsi, seperti:

 • Laringitis yang menyebabkan gejala teruk hingga kronik
 • Polip dan nodul kord vokal
 • Lumpuh tali pusat. Suatu keadaan di mana pita suara tidak dapat bergerak dan menghasilkan bunyi yang boleh disebabkan oleh kecederaan, strok, tumor, barah laring atau tiroid, gangguan saraf, dan jangkitan virus.

Apakah jenis pembedahan untuk pita suara?

Pembedahan tali pusat adalah prosedur pembedahan tisu lain yang mengganggu pengeluaran bunyi. Terdapat dua prosedur yang biasa digunakan untuk membedah pita suara. Perbezaan antara keduanya terletak pada proses operasi.

Prosedur pertama, pembedahan biasanya dilakukan secara langsung dengan pembedahan terbuka atau membuat sayatan di leher. Sementara itu, prosedur lain dilakukan secara tidak langsung, iaitu dengan endoskopi. Endoskopi tidak melibatkan pembedahan terbuka, tetapi melalui tiub yang dimasukkan ke dalam mulut dan tekak.

Pembedahan tali vokal pembedahan terbuka membolehkan kawalan pita suara lebih mudah, kerana secara langsung sesuai dengan pita suara.

Manakala prosedur endoskopik memungkinkan pemerhatian lebih dekat sehingga penyingkiran tisu tidak normal pada pita suara menjadi lebih tepat.

Kedua-dua prosedur tersebut dilakukan di bawah anestesia umum, jadi anda tidak akan sedar semasa operasi.

Beberapa jenis pembedahan biasanya dilakukan untuk merawat gangguan pita suara, termasuk:

1. Mikolaringoskopi

Mikolaringoskopi dapat digunakan untuk mendiagnosis kerosakan pada pita suara atau pembedahan.

Pembedahan jenis ini dilakukan menggunakan tiub mikroskop (laringoskop) dengan kamera video dimasukkan melalui mulut ke pita suara.

Ini dilakukan untuk melihat dengan lebih dekat keadaan pita suara. Prosedur ini sangat membantu dalam proses mengeluarkan atau mengikis tisu yang tidak normal, seperti polip atau nodul pada pita suara.

2. Laryngoplasty medial

Laryngoplasty medialized adalah prosedur pembedahan untuk pita suara yang bertujuan untuk membesarkan lipatan otot pita suara. Prosedur ini melibatkan meletakkan implan di laring untuk membetulkan kedudukan pita suara.

Kadang kala, pesakit yang menjalani laringoplasti perlu menjalani operasi kedua untuk meletakkan semula implan di kotak suara.

Pembedahan ini lebih kerap dilakukan untuk merawat gangguan pita suara yang disebabkan oleh masalah neurologi, seperti kelumpuhan saraf laring yang mengganggu fungsi satu atau kedua lipatan pita suara.

3. Letakkan semula pita suara

Penempatan semula pita suara bertujuan untuk membetulkan kedudukan atau membentuk semula lipatan pita suara untuk meningkatkan fungsi penghasilan suara. Prosedur ini biasanya dilakukan pada pita suara yang rosak.

Pemulihan dari pembedahan ini memerlukan masa 6-9 bulan agar pita suara berfungsi semula dengan optimum. Untuk mendapatkan hasil yang lebih berkesan, prosedur ini dapat ditambah dengan kaedahnya suntikan pukal.

4. suntikan pukal

Prosedur ini menghendaki doktor menyuntik cecair yang terdiri daripada lemak, kolagen, atau bahan khas lain ke dalam pita suara.

suntikan pukal adalah operasi yang dilakukan untuk keadaan otot pita suara yang mengalami pengecutan dan kelumpuhan.

Cecair lemak yang disuntik dapat mendekatkan pita suara ke pusat kotak suara sehingga pita suara yang lumpuh dapat bergerak lagi ketika anda bercakap, menelan, atau batuk.

Apakah risiko atau kesan sampingan pembedahan pita suara?

Tidak jauh berbeza dengan prosedur pembedahan yang lain, pembedahan pita suara juga mempunyai risiko tersendiri, misalnya:

 • Kecederaan pada pita suara
 • Perubahan kekal pada bunyi
 • Mati rasa lidah kerana tekanan dari laring (biasanya kembali dalam beberapa minggu pembedahan)
 • Jangkitan (jarang berlaku semasa pembedahan dilakukan steril)
 • Risiko dari anestesia seperti serangan jantung dan tindak balas ubat (sangat jarang berlaku)

Kesan sampingan dari pembedahan tidak dialami oleh semua orang. Lama kelamaan suara anda dapat kembali normal, terutama jika anda juga kerap melakukan terapi suara. Kaedah ini dapat meningkatkan kekuatan dan kelenturan pita suara serta kemampuan mengatur masuk dan keluarnya udara.

Walau bagaimanapun, anda perlu berjumpa doktor dengan segera sekiranya terdapat perubahan yang tidak biasa selepas beberapa minggu pembedahan pita suara.

Proses pemulihan selepas pembedahan pita suara

Untuk mempercepat proses penyembuhan, doktor akan mencadangkan beberapa langkah penjagaan penting untuk pemulihan selepas operasi.

Berikut adalah cara yang boleh dilakukan untuk mengoptimumkan fungsi pita suara lagi selepas pembedahan:

 • Rehat lengkap kira-kira tiga hari pertama selepas pembedahan.
 • Semasa berehat, cuba latih pita suara anda dengan mencuba bercakap atau melakukan terapi suara.
 • Tingkatkan pengambilan cecair untuk badan untuk mengelakkan kerongkong kering sehingga cepat sembuh.
 • Elakkan merokok dan alkohol kerana merokok boleh merosakkan pita suara. Selain itu, juga hindarkan dari terkena asap rokok atau pencemaran udara yang dapat disedut di persekitaran di sekitar anda.

Pembedahan pita suara berguna untuk memulihkan keupayaan pita suara terganggu kerana penyakit atau keadaan tertentu. Terdapat beberapa jenis pembedahan yang disesuaikan dengan sebab dan tahap kerosakan pita suara.

Terdapat risiko dari pembedahan, tetapi ini bergantung pada seberapa parah kerosakannya. Anda harus berjumpa dengan doktor anda untuk mengetahui apakah prosedur yang dijalankan mempunyai faedah yang melebihi risiko.