Kecergasan

4 Petua yang Perlu Dipertimbangkan Semasa Memilih Pakaian Sukan

Salah satu elemen yang paling penting ketika bersenam adalah pakaian. Sekiranya anda memakai baju sejuk dan baju sejuk yang tidak membuat anda selesa, senaman anda juga tidak akan optimum. Jadi, untuk mengelakkan keadaan ini, berikut adalah beberapa petua untuk memilih pakaian sukan yang sesuai dan selesa.

Pakaian ketat tidak selalu bagus untuk sukan

Peraturan pertama ketika memilih pakaian sukan adalah untuk mengelakkan kemeja dan seluar yang ketat. Semasa melakukan aktiviti fizikal, tubuh memerlukan pelbagai gerakan. Pakaian ketat pasti akan membataskan pergerakan anda.

Sekiranya anda memilih sukan seperti berbasikal, anda mungkin boleh memakai pakaian yang lebih ketat. Kerana, memakai pakaian sukan yang terlalu longgar meletakkan pakaian anda berisiko terjebak dan berbahaya.

Selain pakaian ketat, ada beberapa perkara lain yang harus anda perhatikan ketika memilih pakaian sukan, termasuk:

1. Pilih jenis kain yang menyerap peluh

Pada tahun 2017, terdapat kajian mengenai pakaian sukan yang mempengaruhi kesan penyejukan badan selepas bersenam. Dalam kajian itu didapati bahawa pakaian yang diperbuat daripada polipropilena lebih baik daripada poliester biasa.

Polipropilena adalah bahan yang biasa digunakan untuk pakaian dalam termal. Seluar dalam termal dipercayai menjadikan badan anda cepat kering akibat peluh.

2. Pakai jaket ketika berangin

Pernahkah anda berlari dengan kemeja-t dan seluar pendek ketika angin kencang? Sekiranya anda melakukan ini, berhati-hatilah dengan selesema dan selesema yang mengintai anda.

Untuk mengelakkan keadaan ini, gunakan jaket atau pakaian luar tambahan untuk melindungi dari angin dan hujan yang menghalang latihan anda.

3. Menggunakan coli sukan

Bagi wanita yang suka bersenam, coli sukan adalah seluar dalam yang mesti dipakai. Seperti dipetik dari Kesihatan Gadis , coli sukan dapat membantu menjaga payudara daripada sakit ketika bersenam.

Cuba cari ukuran yang tepat ketika anda membelinya dan tanyakan kepada petugas kedai jika anda menghadapi masalah untuk mencari ukuran yang tepat.

4. Pakai kasut yang betul

Memilih pakaian sukan sangat penting agar senaman yang anda jalankan dapat berjalan dengan selesa. Walau bagaimanapun, memilih kasut juga penting.

Memilih kasut sukan yang betul dan ukuran yang tepat dapat mengurangkan risiko kecederaan. Kasut yang betul juga menjadikan anda lebih selesa bersenam.

Berikut adalah beberapa petua untuk memilih kasut yang sesuai untuk digunakan semasa bersenam.

  • Ia mempunyai tapak yang rata, tidak licin, sokongan tumit yang baik, tidak terlalu ketat dan tidak terlalu longgar.
  • Memberi sokongan yang betul untuk kaki anda
  • Tukar kasut anda jika tapak kaki rosak, kaki anda terasa letih, atau kaki, lutut, dan pinggul anda sakit.

Sekiranya anda memakai kasut yang salah, sudah tentu ia akan mempengaruhi pelbagai aspek kesihatan anda. Bermula dari sakit kaki, tendon meradang, kuku kaki yang longgar atau lebam, hingga patah tulang kecil.

Bersenam adalah baik untuk tubuh anda, tetapi jika anda melakukannya tanpa memperhatikan pakaian dan aspek sokongan lain, ia pasti dapat memberi kesan negatif pada tubuh anda. Dengan memilih pakaian dan kasut sukan yang sesuai, anda boleh bersenam dengan selesa. Manfaatnya adalah optimum.