Kehamilan

5 Peranan Suami Selepas Bayi Dilahirkan dalam Membantu Isterinya

Melahirkan bukanlah “pekerjaan” yang mudah. Walaupun selepas melahirkan, isteri masih menghadapi tugas-tugas rumah tangga seterusnya yang juga menghabiskan banyak tenaga. Sebagai suami yang baik, sudah tentu anda tidak boleh berdiam diri memerhatikan seorang isteri yang baru sahaja pulih kerana harus bergelut dengan masalah rumah tangga yang tidak berkesudahan. Di rumah, peranan suami selepas bayi dilahirkan sama pentingnya dengan menemani isterinya semasa melahirkan.

Wanita mengalami perubahan fizikal dan emosi setelah melahirkan

Sebelum membincangkan apa yang suami boleh lakukan untuk menolong isterinya setelah bayi dilahirkan, lebih baik anda memahami bahawa isteri anda mengalami banyak perubahan fizikal dan emosi setelah melahirkan. Menjadi ibu baru adalah tugas yang sukar.

Isteri akan mengalami sedikit kesakitan setelah melalui proses bersalin, baik kelahiran normal dan juga pembedahan caesar. Isteri yang melahirkan secara faraj mungkin mengalami sembelit, buasir, pendarahan (lochia), dan ketidaksinambungan kencing. Sementara itu, seorang isteri yang bersalin secara sesar, dia memerlukan masa pemulihan yang lebih lama. Pada masa ini, isteri anda harus menghadkan aktivitinya (terutamanya aktiviti berat) selama beberapa minggu.

Bukan hanya perubahan fizikal, perubahan emosi juga dialami oleh ibu baru. Walaupun isteri anda kelihatan gembira dengan kelahiran bayi anda, sebilangan mereka kadang-kadang merasa sedih, marah, marah, atau perasaan bercampur-campur (biasanya dikenali sebagai bayi blues). Ini wajar kerana mereka dalam masa peralihan untuk menjadi ibu.

Oleh itu, peranan suami setelah bayi dilahirkan sangat diperlukan oleh isteri untuk dapat menolongnya dan menguatkannya secara fizikal dan emosi.

Pelbagai peranan suami setelah bayi dilahirkan

Ingat, sekarang ahli keluarga anda bertambah satu. Minat anda kini telah berubah. Bukan hanya untuk anda dan isteri, tetapi juga untuk bayi anda. Anda sekarang adalah ibu bapa. Anda dan isteri mesti bekerjasama dengan baik untuk menjadi ibu bapa yang baik.

Pada masa ini, sokongan fizikal dan emosi anda untuk isteri anda sangat diperlukan. Sokongan emosi suami dapat menguatkan mental isteri bahawa dia mampu menjadi ibu yang baik. Sementara itu, sokongan fizikal diperlukan untuk meringankan tugas-tugas rumah tangga yang telah dilakukan oleh isteri, agar si isteri tidak jemu menjaga bayi dan rumah.

Beberapa perkara yang boleh dilakukan oleh suami untuk menolong isterinya setelah bayi dilahirkan adalah:

  • Membantu tugas rumah tangga ketika isteri sibuk menjaga bayi, seperti membersihkan rumah, mencuci pakaian, mencuci pinggan mangkuk, atau bahkan memasak. Anda juga dapat membantu menyelesaikan tugas rumah tangga semasa isteri anda sedang tidur. Isteri mungkin perlu tidur lebih lena kerana pada waktu malam dia biasanya bangun untuk menyusui bayinya.
  • Bantu menjaga bayi, seperti menukar lampin bayi, memandikan bayi, menggendong bayi, atau menemani bayi ketika ibu sibuk melakukan tugas rumah tangga. Ia juga bermanfaat untuk meningkatkan kedekatan antara anda dan bayi anda.
  • Luangkan masa anda untuk bercakap dengan isteri anda. Isteri anda mungkin ingin memberitahu anda sesuatu untuk meringankan bebannya. Kadang kala, isteri mengalami masalah penyusuan dan ini mungkin menimbulkan tekanan. Namun, hanya dengan bercakap dengan anda, isteri anda mungkin akan merasa lebih tenang. Jadi, secara tidak langsung ini dapat membantu isteri dalam hal penyusuan.
  • Tunjukkan kasih sayang anda kepada isteri anda, mungkin dengan pelukan dan ciuman. Pada masa ini isteri mungkin lebih sibuk mengurus bayinya, tetapi itu tidak bermakna cinta isteri terhadap anda berkurang. Cuma isteri mungkin tidak mempunyai masa untuk menunjukkannya. Baiklah, sekarang giliran anda untuk menunjukkannya terlebih dahulu, walaupun hanya perkara kecil. Ini penting untuk mengeratkan hubungan anda dengan isteri.