Kehamilan

Sakit Pagi Pada Waktu Malam, Inilah Cara Mengatasinya

Mual mual adalah istilah yang merujuk kepada gejala mual dan muntah yang biasanya menyerang pada minggu-minggu awal kehamilan. Berbeza dengan namanya, sakit pagi Ia boleh berlaku pada bila-bila masa, termasuk pada waktu malam. Sebenarnya, tidak jarang wanita hamil mengalami gejala mual yang lebih sengit pada waktu itu. Kadang-kadang, sakit pagi yang muncul pada waktu malam lebih menyusahkan kerana boleh mengganggu tidur anda.

Apa yang menyebabkan sakit pagi pada waktu petang?

Tidak jelas apa penyebabnya sakit pagi pada waktu malam. Kemungkinan besar dari loya yang anda alami adalah perubahan hormon dalam badan, deria penciuman yang lebih sensitif, dan pengurangan fungsi pencernaan.

Terutama bagi ibu yang mengandung anak kembar, masalah kesihatan yang biasanya menyerang semasa hamil mungkin lebih sengit daripada kehamilan biasa. Dalam kes yang jarang berlaku, penyakit yang dihidapi oleh wanita hamil seperti kelenjar tiroid atau penyakit hati juga boleh mencetuskan rasa mual.

Cara penyelesaian sakit pagi pada waktu petang?

Simptom sakit pagi Pasti akan dialami oleh sesiapa sahaja semasa mengandung. Namun, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan loya dan muntah sehingga mereka tidak merasa menyakitkan dan mengganggu masa rehat anda.

Elakkan tidur dengan perut kosong

Kesudahannya, sakit pagi pada waktu malam boleh dicetuskan oleh perut kosong. Ia tidak harus diisi dengan makanan berat, anda juga boleh makan makanan ringan di antara waktu makan. Namun, ingat jangan memilih makanan yang mengandungi terlalu banyak gula kerana akan membuat perut anda terasa tidak selesa.

Sebaliknya, pilih makanan dengan kandungan protein untuk memastikan kadar gula dalam darah seimbang dan membuat anda berasa kenyang lebih lama.

Makanan dengan rasa yang tidak terlalu kuat juga boleh menjadi pilihan yang tepat seperti roti bakar, biskut keropok, atau sandwic dengan ramuan yang sihat. Sekiranya anda mahukan sesuatu yang menyegarkan, anda boleh membuat jus buah.

Jauhkan objek berbau tajam dari persekitaran

Seperti sedia maklum, bau hidung semasa hamil akan menjadi lebih sensitif semasa hamil.

Ini kerana jumlah aliran darah akan meningkat hingga 50% selama kehamilan, sehingga peredaran darah ke otak juga menjadi lebih cepat. Ini tentu akan meningkatkan tindak balas anda terhadap sesuatu, termasuk deria bau.

Apabila anda menyedut bau yang kuat, badan anda mencetuskan reaksi seperti loya. Untuk mengelakkan ini, buang benda di sekeliling anda yang boleh menyebabkan bau busuk.

Anda boleh mencegah sakit pagi pada waktu malam dengan membuka tingkap sedikit untuk memberi ruang kepada udara segar sebelum tidur. Anda juga boleh mencuba menggunakan aromaterapi di bilik. Wangian seperti lemon, pudina, dan teh hijau akan melegakan loya.

Minum air

Sumber: Berita Perubatan Hari Ini

Mual dihidupkan sakit pagi pada waktu malam juga boleh disebabkan oleh kekurangan cecair. Minum air boleh menghilangkan rasa tidak selesa apabila anda mula merasa mual. Namun, jangan minum air terlalu banyak kerana akan menyebabkan rasa kenyang di perut.

Ubatan alternatif

Untuk mengatasi sakit pagi pada waktu malam, anda boleh mencuba pelbagai ubat semula jadi. Salah satunya dengan membuat teh halia. Menurut satu kajian, halia mempunyai manfaat untuk melegakan gejala mual dan muntah.

Teh chamomile juga mempunyai khasiat yang serupa. Minuman ini dipercayai sebagai kaedah untuk merawat mual selama bertahun-tahun kerana kandungannya yang mempunyai kesan penenang yang dapat membantu anda tertidur. Teh chamomile juga terkenal dapat memberikan rasa tenang.

Cara lain, penggunaan gelang akupresur mungkin menjadi pilihan. Akupresur adalah terapi alternatif yang akan memberi tekanan pada kawasan tertentu yang dapat melegakan gejala mual.

Bagaimana jika sakit pagi pada waktu malam masih terasa?

Sebentar sakit pagi pada waktu malam tidak bertambah baik, penggunaan ubat boleh menjadi penyelesaiannya. Beberapa ubat seperti antiemetik dan vitamin B6 dipercayai untuk mengatasi masalah seperti mual dan muntah. Penggunaannya juga selamat untuk wanita hamil. Walau bagaimanapun, berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu jika anda ingin menggunakan ubat ini.

Sebilangan wanita hamil juga mengalami sakit pagi yang berterusan sepanjang kehamilan. Keadaan ini dipanggil hyperemesis gravidarum. Sekiranya keadaan ini berlaku kepada anda, segera dapatkan rawatan perubatan.