Kesihatan Warga Emas

Ketahui Punca Rambut Beruban dan 3 Nutrien untuk Mencegahnya •

Rambut hitam berkilat yang sihat adalah impian banyak orang. Namun, seiring bertambahnya usia, rambut akan berubah menjadi kelabu dan akhirnya menjadi putih. Sebenarnya, keadaan ini boleh berlaku lebih cepat daripada yang anda fikirkan. Sebenarnya, apa yang menyebabkan uban? Bolehkah rambut beruban dicegah melalui pemakanan makanan walaupun anda sudah tua? Ayuh, lihat ulasan berikut.

Pelbagai penyebab uban, termasuk kekurangan nutrisi

Tubuh mempunyai pewarna yang anda kenali sebagai pigmen. Nah, pigmen ini adalah pemberi warna rambut, mulai dari hitam, coklat, berambut perang, hingga merah. Pigmen yang mewarnai rambut berasal dari melanin, produk melanosit.

Terdapat dua jenis melanin pada rambut, iaitu eumelanin yang memberikan warna hitam atau coklat dan pheomelanin yang memberikan warna coklat kemerahan. Selain empat warna ini, terdapat juga uban atau rambut putih dan inilah yang anda kenali sebagai uban.

Terdapat beberapa sebab mengapa rambut anda menjadi kelabu, salah satunya kekurangan zat makanan. Lebih jelas lagi, mari kita bincangkan penyebabnya satu persatu.

Umur semakin tua

Seiring bertambahnya usia, sel-sel pigmen di folikel rambut kita secara beransur-ansur mati. Folikel rambut adalah lubang kecil di kepala di mana rambut tumbuh. Apabila terdapat lebih sedikit sel pigmen di folikel rambut, helai rambut tidak lagi mengandungi melanin.

Keadaan ini menjadikan warna rambut lebih telus, seperti kelabu, perak, atau putih ketika tumbuh. Biasanya, rambut akan kurang berpigmen memasuki usia 35 tahun. Namun, sebilangan orang mungkin beruban pada usia yang lebih muda dari yang sepatutnya.

Masalah rambut pada orang tua, selain beruban, juga pada umumnya rambut gugur dan menipis.

Masalah kesihatan

Menurut Harvard Medical School, selain penuaan, uban juga dapat muncul karena kekurangan zat makanan, seperti kekurangan vitamin B12. Selain itu, masalah kesihatan lain yang boleh mencetuskan uban adalah:

  • Telogen effluvim, yang merupakan keadaan keguguran rambut akibat tekanan. Pada orang tua, rambut yang rontok tumbuh lebih cepat kerana tekanan. Keadaan itu membolehkan rambut yang tumbuh berubah menjadi kelabu.
  • Vitiligo adalah keadaan yang menyebabkan melanosit hilang atau musnah. Keadaan ini mungkin berlaku kerana sistem kekebalan tubuh secara salah menyerang kulit kepala daripada jangkitan.
  • Alopecia areata, yang kebotakan disebabkan oleh sistem imun yang menyerang folikel rambut sehingga ada kemungkinan rambut yang tumbuh berwarna kelabu atau putih.
  • Mengalami tekanan yang teruk juga mencetuskan penampilan rambut beruban lebih cepat atau lebih.
  • Sklerosis tuberus, yang merupakan keadaan kongenital yang jarang disebabkan oleh tumor jinak di pelbagai organ, seperti otak, jantung, ginjal, mata, paru-paru, ke kulit kepala.
  • Neurofibromatosis adalah penyakit yang diwarisi yang menyebabkan tumor tumbuh di sepanjang saraf, tulang, dan kulit yang tidak normal.
  • Penyakit tiroid, yang menunjukkan gangguan kelenjar penghasil tiroid dan boleh menyebabkan uban.

Makanan berkhasiat yang dapat mencegah uban

Pemakanan diet berkait rapat dengan penampilan uban. Oleh itu, untuk mengelakkan rambut putih ini, anda perlu memenuhi nutrien tertentu, seperti:

1. Vitamin B12

Vitamin B12 membantu menjaga sistem saraf berfungsi dengan normal, berperanan dalam pembentukan maklumat genetik (RNA dan DNA), dan menghasilkan sel darah merah bersama dengan asid folik atau vitamin B9. Apabila badan kekurangan sejumlah besar vitamin ini, anemia boleh merosakkan.

Dengan bertambahnya usia, kemampuan tubuh untuk menyerap vitamin B12 dari makanan menurun, sehingga risiko kekurangan vitamin ini meningkat. Terutama jika anda berumur lebih dari 50 tahun.

Selain membentuk sel darah, nutrien juga berpotensi untuk menjaga rambut yang sihat, yaitu mencegah uban. Anda boleh mendapatkan vitamin ini dengan mudah dari telur, ayam dan daging lembu (hati atau ginjal) atau kerang.

2. Vitamin B9

Vitamin B9 membantu vitamin B12 menghasilkan DNA dan RNA yang diperlukan untuk membentuk sel darah merah. Selain itu, vitamin yang anda kenali sebagai folat juga menjaga rambut yang sihat, seperti mencegah keguguran rambut dan merangsang pengeluaran methionine, asid lemak yang penting untuk mengekalkan warna rambut.

Kekurangan vitamin ini boleh menyebabkan uban pramatang. Jadi, anda boleh mencegah uban dengan mendapatkan nutrisi vitamin B9 yang cukup, dari bayam, kacang buncis, pelbagai jenis kacang, asparagus, nasi putih, bijirin, dan pasta.

3. Tembaga dan besi

Tahap tembaga dan zat besi yang rendah dalam badan dapat mempercepat penuaan. Ini membolehkan seseorang berambut kelabu lebih cepat dari usia yang sepatutnya.

Tubuh memerlukan tembaga untuk membantu prestasi pelbagai enzim dalam badan. Sementara zat besi berperanan penting dalam pembentukan sel darah merah. Sekiranya anda kekurangan dua mineral penting ini, anda berisiko lebih besar untuk uban.

Anda boleh menemui tembaga di hati ayam atau daging sapi, tiram, kerang, kacang mete, kacang hazel, kacang almond, dan lentil. Manakala zat besi yang paling banyak terdapat pada daging lembu, bayam, dan lentil.

Cegah uban selain dari pemakanan makanan

Sekiranya pemakanan dari makanan mencukupi, anda juga perlu melakukan perkara lain untuk mengelakkan uban, misalnya dapat mengawal tekanan. Tekanan boleh menyebabkan keguguran rambut yang boleh menyebabkan pigmen pada rambut tidak berfungsi dengan baik.

Anda boleh menguruskan tekanan dengan banyak cara, seperti meditasi dan menerapkan teknik pernafasan untuk menenangkan fikiran, melakukan perkara yang anda gemari, atau jika perlu berjumpa dengan ahli psikologi.

Selain itu, anda juga harus berhenti merokok untuk mengelakkan uban. Sebabnya, bahan kimia rokok boleh mencetuskan tekanan oksidatif yang menyebabkan kerosakan pada sel penghasil melanin, iaitu melanosit. Berhenti merokok bukan sahaja mencegah uban, tetapi membantu orang tua mengelakkan penyakit kronik.

Cuba perlahan-lahan mengurangkan jumlah rokok yang anda merokok dan seimbangkan dengan senaman untuk membantu melegakan gejala penarikan nikotin. Di samping itu, pilihan jenis latihan untuk orang tua mungkin memerlukan cadangan doktor agar lebih selamat.