Kesihatan lelaki

Makan Tunas Menjadikan Lelaki Lebih Subur, Fakta atau Mitos?

Setiap lelaki mahu spermanya subur agar dapat mempunyai keturunan. Segala-galanya dapat dilakukan untuk meningkatkan kesuburan lelaki, misalnya dengan menjaga berat badan atau pengambilan makanan. Salah satu makanan yang dipercayai dapat meningkatkan kesuburan lelaki adalah tauge atau tauge. Oleh itu, ramai lelaki gemar memakan tauge dalam usaha meningkatkan kesuburan.

Tetapi, adakah benar bahawa tauge dapat meningkatkan kesuburan lelaki? Atau adakah ini hanya mitos?

Tumbuhan mengandungi antioksidan

Antioksidan adalah salah satu sebatian yang diperlukan oleh lelaki untuk meningkatkan kesuburan mereka. Antioksidan ini dapat membantu melindungi sel-sel dalam tubuh dari kerusakan akibat radikal bebas, seperti paparan sinar matahari, kurang tidur, atau asap rokok. Kandungan antioksidan yang tinggi dalam tubuh dapat membantu melindungi kualiti sperma lelaki.

Apakah kesan antioksidan pada sperma?

Nah, tauge mengandung banyak antioksidan dalam bentuk vitamin C, vitamin A, dan vitamin E. Dalam satu cawan tauge mentah terdapat 14 mg vitamin C, 22 IU vitamin A dalam bentuk beta-karoten dan alpha -carotene, dan 0.1 mg vitamin E dalam bentuk alpha-tokoferol. Jadi, dengan memakan tauge, anda dapat memperoleh banyak antioksidan yang dapat menjaga kualiti sperma.

Sekiranya anda merokok atau sering terdedah kepada asap rokok, anda harus meningkatkan pengambilan makanan yang mengandungi antioksidan. Tidak hanya dari makan tauge, tetapi juga dari makanan lain, seperti wortel, tomat, jeruk, kiwi, dan sayur-sayuran dan buah-buahan lain.

Tumbuh mengandungi asid folik

Bukan hanya antioksidan, tauge juga mengandungi asam folat yang juga diperlukan untuk meningkatkan kesuburan lelaki. Jadi, bukan sahaja wanita yang perlu memenuhi keperluan asid folik sebelum berusaha hamil, tetapi lelaki juga memerlukan nutrien ini.

Apakah kesan asid folik pada kesuburan lelaki?

Asid folik atau juga dikenali sebagai vitamin B9 diperlukan untuk membantu membentuk DNA, menghasilkan dan mengekalkan sel baru, dan menjadikan sel darah merah yang sihat. Oleh itu, memenuhi keperluan asid folik tentunya bagi lelaki dan wanita sebelum mereka berusaha untuk mempunyai anak.

Selain memakan tauge, makanan lain yang juga mengandungi asam folat adalah brokoli, bayam, kangkung, dan sayur-sayuran hijau lainnya. Kentang, oren, dan bijirin yang diperkaya juga mengandungi asid folik. Atas sebab ini, anda sangat digalakkan untuk meningkatkan pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan setiap hari.

Kandungan nutrien lain dalam tauge

Tunas juga mengandungi vitamin K dan zat besi, walaupun jumlahnya tidak terlalu tinggi. Satu cawan tauge mentah mengandungi 34 mg vitamin K dan 1 mg zat besi. Vitamin K sangat penting dalam proses pembekuan darah, mineralisasi tulang, dan juga untuk membantu mengekalkan kepadatan tulang. Sementara itu, zat besi diperlukan untuk mengangkut oksigen dalam darah untuk diedarkan ke seluruh tubuh dan juga untuk menyokong sistem kekebalan tubuh.