Kesihatan Otak dan Saraf

Sakit Kepala Sebelah Hari, Apa yang Perlu Dilakukan?

Sakit kepala migrain biasa boleh berlangsung selama beberapa jam atau bahkan beberapa hari. Adakah ia berbahaya? Bagaimana mengatasinya?

Sakit kepala selama berhari-hari adalah tanda status migranosus

Migrain adalah sejenis sakit kepala yang boleh menyebabkan mual dan muntah serta gangguan penglihatan seperti kepekaan terhadap cahaya, garis zig zag di mata, melihat seperti titik atau bintang, penglihatan kabur sebelum migrain berlaku.

Di samping itu, ia dapat dicirikan oleh munculnya sensasi aneh dalam deria bau dan pendengaran, seperti bunyi suara di telinga atau bau bau aneh. Ini dipanggil aura migrain.

Gejala migrain boleh menjadi ringan hingga teruk. Sekiranya keluhan sakit kepala satu sisi berterusan selama berhari-hari walaupun anda telah berehat dan minum ubat, ini adalah gejala status migranosus.

Status migranosus juga dapat terjadi ketika Anda tidak mendapatkan perawatan segera ketika aura muncul, tidak mendapatkan rawatan yang tepat, atau minum ubat sakit kepala terlalu sering.

Gejala status migranosus selain sakit kepala satu sisi

Sebilangan besar kes sakit kepala migrain yang berlaku selama berhari-hari tidak menyebabkan gejala biasa, atau serupa dengan gejala migrain biasa tetapi bertahan lebih lama.

Tidak semua orang mengalami gejala yang sama (gejala dapat muncul sebahagian atau sepenuhnya), ada kemungkinan gejala tersebut akan berlaku, seperti:

 • Perubahan dalam kesedaran. Seseorang yang mengalami migrain mungkin mengalami kesukaran untuk berkonsentrasi, merasa bingung, mengantuk, dan mengalami kesukaran untuk berkomunikasi.
 • Kemunculan aura. Seseorang yang merasakan aura, biasanya akan mengalami perubahan penglihatan dan deria lain.
 • Sakit kepala. Kesakitan boleh berlaku di satu bahagian kepala dan boleh merebak ke bahagian kepala yang lain.
 • Selera makan berkurang dan menyebabkan dehidrasi sehingga elektrolit dalam badan menjadi tidak seimbang.
 • Sensasi kesemutan mungkin berlaku di lengan, tangan atau kaki.

Pencetus kemunculan status migranosus

Banyak pencetus yang boleh menyebabkan migrain, seperti bau minyak wangi yang terlalu kuat, alergi, tekanan, atau keletihan. Kemungkinan perkembangan migrain biasa ke status migranosus termasuk:

 • Ketidakseimbangan hormon.
 • Perubahan cuaca.
 • Telah menjalani pembedahan di kepala atau muka.
 • Kecederaan pada leher atau kepala.
 • Perubahan ubat, misalnya antidepresan atau pil kawalan kelahiran.

Bagaimana status migranosus didiagnosis?

Tidak ada satu pun ujian perubatan yang secara khusus digunakan untuk mengesan migrain. Oleh itu, doktor biasanya akan memberikan diagnosis melalui pertanyaan mengenai gejala yang dialami oleh pesakit. Sejarah perubatan pesakit dan ujian kerja neurologi atau MRI dapat dilakukan untuk mengesan penyakit lain yang menyebabkan migrain.

Rawatan seharian dan pencegahan sakit kepala

Dilaporkan dari Medical News Hari ini, tidak ada ubat yang dapat menyembuhkan migrain. Walau bagaimanapun, rawatan akan difokuskan untuk mengurangkan gejala yang muncul sehingga mereka tidak terus bertambah buruk. Beberapa ubat yang digunakan termasuk:

 • Steroid untuk mencegah keradangan, seperti prednison
 • Anti mual untuk mengurangkan loya, pening, dan kekeliruan, seperti chlorpromazine, benadryl, dan suppositori jika muntah teruk.
 • Anticonvulsant untuk mengatasi kesemutan pada bahagian badan
 • Ubat untuk penyahhidratan apabila keseimbangan cecair bertambah buruk

Supaya anda mengelakkan sakit kepala selama berhari-hari, minum banyak air, minum makanan yang dapat melegakan sakit kepala dan selalu menerapkan pola tidur yang baik. Sekiranya gejala migrain muncul segera minum ubat untuk mencegah gejala yang semakin teruk.