Kesihatan

Penyakit Kaki dan Pelbagai Masalah Yang Selalunya Mempengaruhi Kaki

Tahukah anda bahawa kaki anda mempunyai 42 otot, 26 tulang, 33 sendi, 50 ligamen dan 250,000 kelenjar peluh? Begitu mengagumkan, kaki adalah bahagian badan yang mampu menopang berat badan anda ketika melakukan pelbagai aktiviti. Ini termasuk berjalan, berlari, dan banyak lagi. Tetapi malangnya, aktiviti yang sibuk sering membuat anda tidak menyedari bahawa kaki anda juga boleh cedera. Akibatnya, kaki boleh mengalami kecederaan, radang tulang, ligamen, atau tendon di kaki. Lebih terperinci, lihat pelbagai masalah dan penyakit kaki yang paling kerap berlaku di bawah.

Masalah dan penyakit kaki yang paling biasa

1. Lepuh di kaki

Pemakaian kasut baru atau saiz kasut yang tidak sesuai sering menyebabkan luka atau lecet di kaki. Sekiranya terdapat luka atau lecet di kaki, anda boleh mengatasinya dengan membersihkan kawasan kaki yang cedera, menggunakan salap antibiotik, kemudian menutupnya dengan pembalut.

2. Kuku kaki tumbuh (masuk ke dalam)

Kuku kaki yang tumbuh sering tidak sedap dipakai. Sekiranya dibiarkan, buat anda teruja. Namun, jika diambil dengan cara yang tidak pantas, seperti ditarik secara paksa, ia akan menyebabkan jangkitan.

Penyakit kaki ini, yang sering disebut kuku kaki ke dalam, biasanya disebabkan oleh tekanan kasut, jangkitan jamur, atau struktur kaki yang buruk. Untuk mengelakkan jangkitan, anda perlu memotong kuku dengan gunting kuku. Semasa memotong kuku kaki anda, gunakan gunting kuku yang lebih besar dan elakkan memotong kuku pendek, kerana ini juga dapat menyebabkan kuku kaki tumbuh ke dalam atau jangkitan.

3. Kalus

Kalus biasanya disebabkan oleh tekanan atau geseran yang berlebihan, menyebabkan penebalan atau pengerasan kulit pada kaki.

Biasanya, kapalan muncul di telapak kaki, tumit, atau jari kaki yang sering menyebabkan rasa tidak selesa atau sakit semasa melakukan aktiviti atau berjalan. Kaki yang terpanggil biasanya berwarna kekuningan dan cenderung kurang sensitif terhadap sentuhan.

Untuk mengelakkan kapalan, anda perlu menggunakan kasut yang sesuai, kerana menggunakan ukuran kasut yang salah boleh menyebabkan kapalan.

4. Gout

Gout adalah bentuk artritis yang boleh menyebabkan sakit pada jari kaki. Ini disebabkan oleh adanya kristal asid urik yang berkumpul di sendi kaki, menyebabkan rasa sakit dan bengkak di kaki.

Sekiranya gout berlaku di kaki, biasanya, jari kaki akan terasa panas, merah, bengkak, dan menyakitkan apabila disentuh. Untuk mengatasinya, anda boleh merehatkan kaki, memampatkan kaki dengan ais, mengelakkan makan makanan yang boleh memperburuk gout, dan menggunakan ubat yang disyorkan oleh doktor anda.

5. Bunion

Bunion adalah penonjolan tulang di sepanjang tepi kaki, tepat di sebelah pangkal jari kaki besar. Bunions mempunyai pelbagai penyebab, termasuk kecacatan kongenital, artritis, trauma, dan keturunan.

Biasanya, bunion akan menyakitkan jika anda memakai kasut. Malah penggunaan kasut yang terlalu sempit sering dikaitkan dengan penyebab bunion.

Untuk mengelakkannya, anda perlu mengelakkan memakai kasut yang salah atau terlalu sempit. Sekiranya bunion menyakitkan, anda boleh berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

6. Sakit tumit

Sakit tumit biasanya disebabkan oleh kerengsaan atau pembengkakan tisu keras yang menghubungkan tulang tumit ke jari kaki. Sakit tumit biasanya paling teruk pada waktu pagi ketika anda bangun.

Untuk mengatasinya, anda boleh merehatkan kaki, meregangkan tumit dan otot kaki, memakai kasut dengan lengkungan yang baik dan kasut yang lembut, dan anda boleh mengambil ubat penahan sakit.

7. Tumit tumit

Selain sakit pada tumit, penyakit tumit tumit juga menjadi penyebab sakit pada kaki. Penyakit ini disebabkan oleh pertumbuhan tulang yang tidak normal di bahagian bawah tumit anda.

Tumit tumit boleh disebabkan oleh memakai kasut yang salah, postur yang tidak normal, atau berlari. Malangnya, penyakit ini sering tidak menyakitkan.

Untuk mengatasinya, anda perlu merehatkan kaki, menggunakan ortotik yang dipakai pada kasut, menggunakan kasut yang sesuai, dan melakukan terapi fizikal. Sekiranya penyakit ini terus menyebabkan kesakitan, anda perlu berjumpa doktor.

8. Hammertoes

Hammertoes adalah salah satu penyebab kesakitan pada kaki yang dicirikan oleh kecacatan atau kerosakan pada sendi yang paling dekat dengan jari kaki. Penyakit kaki ini juga dikenali sebagai kecacatan pada sendi tengah jari kaki sehingga sukar untuk diluruskan yang menyerupai bentuk tukul. Biasanya, hammertoes sering disebabkan oleh memakai kasut yang tidak sesuai dengan betul.

9. Vena varikos

Vena varikos adalah urat yang membengkak dan melebar yang biasanya terjadi pada kaki kerana penumpukan darah. Vena varikos biasanya dicirikan oleh urat membonjol yang berwarna biru atau ungu gelap.

Penyebab vena varikos termasuk sejarah keluarga, peningkatan usia, kelainan pada injap saluran darah, kehamilan, kegemukan, faktor hormon, pil kawalan kelahiran, kebiasaan memakai pakaian ketat (seperti seluar, seluar dalam, dan kasut), dan penyakit tertentu seperti sebagai penyakit jantung dan hati.