Kesihatan Seksual

Jerawat pada alat kelamin dan herpes genital hampir serupa, apa bezanya, ya?

Kemunculan lebam merah atau putih kecil pada alat kelamin adalah gejala khas herpes genital. Tanda ini sering sukar dibezakan dan ada juga yang menganggapnya hanya jerawat pada alat kelamin. Oleh itu, adalah penting untuk benar-benar memahami apa perbezaan antara benjolan kecil sebagai tanda herpes genital atau hanya jerawat pada alat kelamin anda.

Bagaimana untuk mengetahui perbezaan antara herpes genital dan jerawat pada alat kelamin

Walaupun mereka mempunyai bentuk yang sangat serupa, jika anda melihat dengan dekat, jerawat genital dan herpes genital adalah dua perkara yang berbeza.

1. Ciri yang berbeza

Jerawat pada kemaluan

Sama seperti jerawat pada umumnya, jerawat yang muncul di alat kelamin juga serupa dengan lebam merah dan mempunyai nanah putih atau cairan jernih di dalamnya. Jerawat boleh muncul satu demi satu, atau pada masa yang sama.

Jerawat mungkin gatal, tetapi biasanya tidak terlalu sakit melainkan geseran atau tekanan tiba-tiba. Tidak perlu risau, jerawat pada organ penting biasanya akan hilang dalam beberapa hari.

Herpes genital

Gejala virus herpes dapat muncul pada bila-bila masa, tanpa mengira berapa lama virus itu masuk ke dalam badan. Ini bermaksud bahawa anda mungkin tidak merasakan sebarang gejala walaupun virus herpes telah menyerang.

Tanda utama yang biasanya muncul adalah benjolan merah atau putih yang berisi cecair jernih menyerupai bisul di kawasan vital, mulut, atau punggung. Tidak seperti jerawat, lepuh atau lebam herpes ini biasanya akan terasa sakit walaupun tidak disentuh, terutama ketika mereka pecah. Tekstur lepuh herpes cenderung lebih lembut daripada jerawat.

Walau bagaimanapun, gejala-gejala khas ini tidak datang sendiri. Anda juga akan mengalami sakit kepala, kelenjar getah bening yang bengkak, dan demam tinggi.

2. Sebab yang berbeza

Jerawat pada kemaluan

Jerawat sebenarnya adalah keadaan kulit yang normal kerana pori-pori yang tersumbat oleh minyak dan kotoran. Dalam kes lain, benjolan kecil pada alat kelamin juga boleh disebabkan oleh alergi terhadap bahan pakaian, setelah mencukur atau mencabut rambut kemaluan; dan kehadiran jangkitan bakteria atau kulat pada folikel rambut.

Semua perkara ini boleh menyebabkan satu atau lebih lepuh kecil pada alat kelamin, sehingga akhirnya gatal.

Herpes genital

Sekiranya jerawat lebih sinonim dengan keadaan kulit yang kotor dan tidak sihat, maka herpes genital adalah 180 darjah berbeza. Ya, herpes genital adalah penyakit kelamin yang disebarkan oleh virus herpes simplex (HSV). Terdapat dua jenis virus herpes simplex, iaitu:

  • HSV-1, sering disebut sebagai herpes oral kerana merebak melalui air liur dan luka di kawasan mulut yang telah dijangkiti. Virus ini juga boleh menyebabkan herpes genital.
  • HSV-2, biasanya berkembang di sekitar alat kelamin melalui hubungan seksual. Virus ini adalah penyebab utama herpes genital.

Mana-mana pasangan yang melakukan hubungan seks tanpa perlindungan berisiko dijangkiti herpes genital. Sebenarnya, penggunaan kondom kadang-kadang tidak menjamin anda bebas dari virus herpes.

3. Perlakuan yang berbeza

Jerawat pada kemaluan

Anda tidak perlu risau kerana biasanya jerawat pada organ penting dapat sembuh dalam beberapa hari. Kuncinya adalah dengan sentiasa mengamalkan gaya hidup sihat dan sentiasa menjaga kebersihan semua anggota badan. Terutama kawasan kemaluan yang mungkin sering diabaikan.

Di samping itu, anda dapat membantu menghilangkan jerawat dengan membersihkannya menggunakan kompres hangat dan sabun yang mengandungi benzoil peroksida. Dengan catatan, lebih berhati-hati ketika menggosok kulit di kawasan kemaluan dan elakkan menggosoknya terlalu keras walaupun ke bibir vagina.

Herpes genital

Sementara itu, herpes genital agak sukar untuk dirawat dengan rawatan di rumah. Rawatan perubatan menggunakan ubat antivirus oral dan topikal memainkan peranan penting dalam membantu mencegah penyebaran virus herpes simplex. Contohnya, ubat valacyclovir (Valtrex), famciclovir, dan acyclovir (Zovirax).

Anda dinasihatkan untuk selalu minum ubat mengikut peraturan dan mengelakkan hubungan seksual untuk sementara waktu, sehingga rawatan untuk herpes genital selesai sepenuhnya. Kerana jika tidak, anda masih berisiko menyebarkan virus ini kepada pasangan anda.

Elakkan meremas luka atau luka herpes kerana ini akan mencetuskan kesakitan yang teruk dan memudahkan penyebaran virus.