Ubat dan Makanan Tambahan

Trastuzumab •

Ubat Trastuzumab apa?

Untuk apa trastuzumab?

Trastuzumab digunakan sendiri atau dengan ubat lain untuk merawat jenis barah payudara tertentu. Ia juga digunakan dengan ubat-ubatan lain untuk merawat jenis barah perut. Jenis barah yang boleh dirawat dengan trastuzumab adalah tumor yang terlalu banyak menghasilkan bahan protein HER2.

Ubat ini dipanggil antibodi monoklonal. Ubat ini berfungsi dengan melekat pada sel barah HER2 dan menghentikan pembelahan dan pertumbuhannya. Ubat ini juga dapat memusnahkan sel barah atau memberi isyarat kepada tubuh (sistem imun) untuk memusnahkan sel barah.

Bagaimana cara menggunakan trastuzumab?

Trastuzumab berbeza dengan trastuzumab emtansine atau ado-trastuzumab emtansine. Jangan ganti trastuzumab dengan trastuzumab emtansine atau ado-trastuzumab emtansine.

Ubat ini akan diberikan oleh penyedia perkhidmatan kesihatan. Ia diberikan dengan infus perlahan, biasanya sekali seminggu untuk barah payudara atau tiga minggu sekali untuk barah perut atau seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Infusi pertama anda boleh diberikan sekurang-kurangnya 90 minit.

Dos, kelajuan suntikan, dan berapa lama anda menerima trastuzumab bergantung pada berat badan, keadaan, ubat lain dan tindak balas anda terhadap rawatan trastuzumab.

Untuk mencapai hasil yang diinginkan dari ubat ini, jangan lewatkan dos anda. Untuk membantu anda mengingati, tandakan hari anda memerlukan ubat anda dalam kalendar.

Doktor anda mungkin menetapkan ubat lain (contohnya acetaminophen, diphenhydramine) untuk anda ambil sebelum memulakan rawatan untuk membantu mencegah kesan sampingan yang serius.

Bagaimana trastuzumab disimpan?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.