Kesihatan kulit

Petua Merawat Kuku yang Sihat dan Tidak Mudah

Perhatikan penampilan kuku jari kaki dan kuku kaki anda. Adakah warnanya bersih atau kusam? Adakah hujungnya tidak rata kerana sebahagiannya sudah pecah? Adakah terdapat lekukan atau lekukan garis-garis yang tidak rata di permukaan? Ini semua adalah ciri-ciri kuku yang tidak sihat. Jadi, apa petua untuk merawat kuku agar tidak cepat rosak?

Ketahui ciri-ciri kuku yang sihat terlebih dahulu

Kuku terbuat dari protein khas yang disebut keratin yang dihasilkan oleh matriks kuku di dasar kuku, tepat di bawah kutikula.

Kuku yang sihat mestilah kuat dan tidak mudah patah, mempunyai permukaan yang halus, rata, dan warnanya jernih (putih jernih di hujungnya dan sedikit merah jambu di pelapik). Ciri-ciri kuku yang sihat juga harus sentiasa kelihatan bersih.

Rujuk doktor atau pakar dermatologi anda jika anda mempunyai tanda-tanda kuku yang tidak normal berikut:

  • Perubahan warna kuku, perubahan boleh terjadi di seluruh kuku atau mungkin ada garis gelap di bawah lapisan kuku.
  • Perubahan bentuk kuku, seperti kuku melengkung ke luar
  • Kuku nipis atau menebal
  • Kuku mudah pecah walaupun anda tidak menekan kuat atau memukul objek keras
  • Bengkak atau sakit di sekitar kuku

Petua menjaga kuku agar sihat dan kuat

Terdapat beberapa petua penjagaan kuku yang boleh anda lakukan setiap hari untuk memastikannya sihat, kuat dan bersih. Antaranya:

  • Pastikan kuku kering . Ini untuk mengelakkan bakteria tumbuh di bawah kuku anda. Sekiranya kuku terkena air terlalu lama, ini boleh menjadikannya lembap dan mudah pecah. Elakkan ini dengan memakai sarung tangan getah bersalut kapas semasa mencuci pinggan, mencuci pakaian, atau semasa anda menggunakan bahan kimia yang keras.
  • Sentiasa menjaga kebersihan kuku anda. Gunakan gunting kuku yang bersih dan tajam, cubalah memiliki gunting kuku peribadi yang tidak dipinjamkan kepada sesiapa pun. Potong bahagian atas kuku lurus secara melintang. Selepas itu, kedua-dua belah kuku anda dipotong lagi untuk membentuk bahagian yang tumpul dan tidak tajam.
  • Gunakan pelembap. Petua merawat kuku menggunakan pelembap masih jarang dilakukan oleh orang. Sebenarnya, kuku juga tidak boleh terlalu kering, mesti ada kelembapan yang cukup. Anda boleh menggunakan losyen tangan yang juga digunakan pada kuku dan kutikula pada masa yang sama. Ini untuk memastikan kuku lembap, tidak kering.
  • Ambil makanan tambahan biotin. Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa suplemen biotin dapat membantu menguatkan kuku yang lemah atau terdedah kepada kerapuhan. Tanya doktor anda mengenai makanan tambahan biotin.

Apa yang harus dielakkan semasa merawat kuku

Untuk mengelakkan kerosakan kuku, elakkan perkara berikut:

1. Jangan menggigit kuku dan memotong kutikula kuku

Ramai orang mempunyai kebiasaan menggigit kuku mereka. Di mana ini boleh menyebabkan kuku pendek dan bentuk hodoh. Kebiasaan ini boleh merosakkan tempat tidur kuku, yang memudahkan bakteria masuk dan menjangkiti kuku.

Juga, elakkan memotong kutikula anda. Walaupun luka kecil di sebelah kuku anda boleh membiarkan bakteria atau kulat masuk dan menyebabkan jangkitan.

2. Mencabut kulit di tepi kuku

Kulit di pinggir kuku yang keluar biasanya disebut tali gantung . Tidak jarang sebilangan orang mungkin merasa tidak selesa sehingga menarik perhatian hangnails.

Semasa menarik atau mencabut kantung, anda mungkin berisiko merobek tisu kulit, yang meningkatkan risiko jangkitan, pembengkakan, dan nanah. Adalah disyorkan untuk memotong gantung dengan gunting kuku.

3. Jangan terlalu kerap menggunakan cat kuku

Jangan terlalu kerap menggunakan cat kuku. Sekiranya anda ingin menggunakan cat kuku, pilih kandungan yang ringan. Juga, gunakan penghilang cat kuku tanpa aseton. Aseton dan cat kuku boleh menjadikan kuku menjadi kuning dan retak.