Perubatan Herba dan Alternatif

5 Bahan Asli untuk Penyegar Udara: Kegunaan, Kesan Sampingan, Interaksi |

Siapa yang tidak suka bilik yang bersih dan wangi? Sudah tentu, keadaan bilik juga mempengaruhi mood seseorang. Bilik yang bersih akan membuatkan kita berasa selesa. Ramai orang menambah penyegar udara sebagai faktor kelonggaran dan juga penanda udara bilik yang bersih. Tetapi, tahukah anda bahawa penyegar udara kimia mempunyai toksin yang berbahaya bagi kesihatan?

Bahaya penyegar bilik kimia

Pada tahun 2005, Bureau European des Unions de Consommateurs menerbitkan kajian perbandingan mengenai penyegar udara. Mereka mengukur sebatian organik yang tidak menentu (VOC) dan aldehid yang terdapat dalam penyegar udara. Hasilnya ialah tahap neurotoksin (racun yang menyerang sistem saraf) yang dihasilkan di udara melebihi tahap VOC yang selamat (> 200µg / m3), bahkan ada yang mencapai 4.000-5.000µg / m3. Ini boleh menyebabkan kerengsaan mata, kulit dan tekak, pening, mual, asma, sesak nafas, penyakit hati, anestesia, dan juga koma.

Dr. buat semula. Nat. Budiawan dari Puska RKL (Pusat Kajian Risiko dan Keselamatan Alam Sekitar) juga menjelaskan bahawa penggunaan produk yang mengandungi bahan kimia, jika berlebihan atau bersentuhan langsung melalui sistem pernafasan, akan menyebabkan gangguan pada fungsi sistem saraf. Seperti kes yang berlaku di Bali pada pertengahan Mac 2006, sebilangan pelajar sekolah rendah dikejarkan ke hospital kerana keracunan dari pewangi kereta yang dibawa oleh salah seorang pelajar.

Kemudian, perlukah kita berhenti menggunakan penyegar udara? Jawapannya, tentu saja tidak. Setelah mengetahui bahaya penyegar udara untuk kesihatan, itu tidak bermakna kita tidak boleh menjadikan penyegar udara sendiri.

Bahan semula jadi untuk menjadikan penyegar udara

Pelbagai bahan semula jadi seperti jeruk, kayu manis, cengkeh, lemon, limau, rosemary , ekstrak vanila, thyme, pudina , halia, ekstrak kacang badam daun pinus atau ranting cemara, daun salam, dan pala dapat menjadi alternatif penyegar udara semula jadi dan bebas bahan kimia. Seperti yang dilaporkan oleh richtonparklibrary.org, dari bahan-bahan ini, kita dapat membuat penyegar udara semula jadi yang selamat untuk kesihatan dengan 5 aroma yang berbeza.

Berikut adalah lima jenis wangian semula jadi yang boleh anda campurkan untuk menjadikan rumah anda lebih harum.

Jeruk, kayu manis, cengkih

Sediakan oren, kayu manis (kayu manis), dan bunga cengkih. Potong sebiji oren hingga nipis. Masukkan kepingan oren secukupnya ke dalam balang. Kemudian, masukkan kayu manis, bunga cengkih dan air. Anda boleh menggunakan kayu manis atau serbuk. Aroma ini dapat menghidu beberapa bilik sekaligus berbanding dengan aroma lain.

Lemon, rosemary, vanila

Sediakan lemon, rosemary , dan ekstrak vanila. Potong limau nipis, kemudian masukkan rosemary, cengkeh, dan air ke dalam balang. Anda tidak perlu menambahkan terlalu banyak ekstrak vanila sehingga aroma menyegarkan.

Limau, pudina, vanila

Sediakan perahan limau, thyme, pudina dan vanila. Potong limau nipis, kemudian masukkan thyme, ekstrak vanila, pudina, dan air. Sama seperti aroma ke-2, anda tidak perlu menggunakan ekstrak terlalu banyak sehingga aroma yang dihasilkan menyegarkan.

Jeruk, halia, badam

Sediakan oren, halia (sama ada keseluruhan atau serbuk), dan ekstrak badam. Hiriskan oren dan halia dengan nipis, kemudian masukkan kepingan dan ekstrak badam dan air ke dalam balang. Wangian yang dihasilkan akan menjadi manis.

Daun pinus, daun salam, pala

Sediakan daun pain, daun salam, dan pala. Satukan semua bahan dan air dalam balang. Sekiranya anda menggunakan biji pala utuh, maka anda perlu mengupas kulitnya untuk mengeluarkan aroma pala yang unik.

Simpan balang di dalam peti sejuk selama 1-2 minggu (mereka juga boleh dibekukan hingga sebulan). Setelah siap digunakan, biarkan selama 12 jam. Pastikan anda menggunakan balang yang selamat peti sejuk beku . Untuk mendapatkan hasil yang maksimum, cuba panaskan balang sehingga aroma dari balang keluar sepenuhnya.

Alternatif lain

Selain menggunakan pelbagai bahan di atas, anda juga dapat menggunakan tanaman hidup yang dapat menghidu ruangan, seperti pokok geranium, melati arab, sitrus, kayu putih , gardenia, laurel manis, stephanotis, kuning, teh mawar , anggrek korsase, anggrek oncidium, bunga hoya, bunga trompet, dan bunga frangipani.