Keibubapaan

Ubat Sakit Kepala Kanak-kanak: 3 Pilihan yang Selamat dan Berkesan

Sakit kepala tidak hanya mempengaruhi orang dewasa, tetapi juga kanak-kanak. Walaupun begitu, penyebab sakit kepala pada kanak-kanak biasanya bukanlah perkara yang serius. Dipetik dari Mayo Clinic, anda dapat melegakan sakit kepala anak dengan memintanya untuk berehat di bilik yang tenang dan remang-remang dan memberinya minum air. Tetapi kadang-kadang, anda juga memerlukan bantuan ubat untuk menenangkan anak yang rewel kerana sakit kepala. Tunggu sekejap. Jangan sembarangan memberi ubat sakit kepala kepada anak-anak.

Senarai pilihan ubat sakit kepala untuk kanak-kanak

Bolehkah kanak-kanak menggunakan ubat sakit kepala yang biasa digunakan oleh orang dewasa? Jawapan ringkas: tidak semestinya.

Berikut adalah beberapa jenis ubat yang boleh diambil oleh kanak-kanak untuk merawat sakit kepala. Terdapat ubat-ubatan yang boleh dibeli di kaunter di farmasi, dan ada yang mesti diresepkan oleh doktor terlebih dahulu.

1. Parasetamol

Paracetamol tergolong dalam kelas penghilang rasa sakit yang berfungsi dengan menyekat pengeluaran hormon prostaglandin. Hormon ini boleh menyebabkan kesakitan dan mencetuskan demam.

Paracetamol boleh didapati dalam bentuk cecair, tablet kunyah, dan supositoria. Sirap dan tablet kunyah biasanya diberikan kepada kanak-kanak yang berumur lebih dari 6 tahun.

Sementara itu, supositoria boleh diberikan kepada kanak-kanak yang belum dapat menelan ubat dalam bentuk cecair atau pepejal, atau kanak-kanak yang muntah kembali ubat yang baru diambil.

Dos ubat untuk anak yang satu ini biasanya ditentukan berdasarkan berat badan anak. Jadi, mungkin kanak-kanak pada usia yang sama memerlukan dos ubat yang berbeza kerana berat badannya berbeza.

Beri ubat ini setiap empat hingga enam jam, tetapi jangan berikan anak anda lebih daripada lima dos ubat dalam jangka waktu 24 jam.

Jadi sebelum memberi ubat ini, pastikan terlebih dahulu sama ada anak anda sudah mengambil ubat lain yang mengandungi parasetamol di dalamnya. Sebabnya, ubat ini juga terkandung dalam ubat batuk, selesema, dan alahan.

Perkara lain yang perlu anda ketahui mengenai salah satu ubat sakit kepala untuk kanak-kanak ini adalah kesan sampingannya. Pemberian dos parasetamol yang berlebihan berpotensi meningkatkan kerosakan hati pada kanak-kanak.

Sebagai tambahan, jika anak anda mempunyai alergi terhadap pewarna, pilih jenama ubat yang tidak mengandungi pewarna.

2. Ibuprofen

Ubat lain yang boleh anda berikan kepada anak anda ialah ibuprofen. Ubat ini tergolong dalam golongan ubat anti-radang bukan steroid (NSAID), iaitu ubat anti-radang.

Ubat ini berfungsi untuk menghentikan pengeluaran hormon prostaglandin dalam badan yang mencetuskan sakit kepala, demam, dan radang pada anak-anak.

Menurut Med Line Plus, berikan ibuprofen kepada anak anda setiap enam hingga lapan jam mengikut keperluan. Walau bagaimanapun, jangan sekali-kali memberi ubat ini lebih daripada empat dos dalam jangka masa 24 jam. Bagaimana dengan penyediaannya?

Kanak-kanak berumur tiga bulan hingga 12 bulan harus diberi ubat cair yang boleh diambil secara langsung atau dijatuhkan (tetes) oleh ibu bapa. Untuk kanak-kanak berumur tujuh tahun ke atas, anda boleh memberikan persediaan ubat tablet atau kapsul.

Ubat sakit kepala ini dikelaskan sebagai sangat senang dijumpai di mana sahaja. Anda boleh membelinya di farmasi atau pasar raya terdekat.

Sekiranya anak anda muntah ubat ini sebelum menelan, tenangkan diri sebelum memberi dos yang sama sekali lagi. Namun, jika anak itu menelan, dan hanya muntah selepas itu, tunggu sehingga 6 jam sebelum memberi dos baru kepada anak.

Awas: tidak semua kanak-kanak harus mengambil ubat ini. Semasa digunakan untuk meredakan sakit kepala, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan terlebih dahulu.

Kanak-kanak yang mempunyai sejarah asma, masalah hati, atau masalah buah pinggang atau jantung tidak boleh mengambil ibuprofen. Perkara yang sama berlaku untuk bayi baru lahir atau bayi yang sangat muda.

Oleh itu, anda harus selalu berjumpa dengan doktor terlebih dahulu mengenai penggunaan ubat sakit kepala sebelum menggunakannya.

3. Sumatriptan

Sumatriptan tergolong dalam kelas ubat triptan. Ubat ini biasanya digunakan untuk menghilangkan migrain pada orang dewasa, tetapi juga boleh digunakan untuk sakit kepala pada anak-anak.

Ubat ini berfungsi untuk menyempitkan saluran darah yang longgar, sehingga menghentikan migrain. Di samping itu, ubat ini mempunyai beberapa persediaan, termasuk semburan hidung dan tablet.

Walau bagaimanapun, ubat ini hanya boleh digunakan ketika anak merasakan gejala migrain akan datang atau ketika mereka benar-benar merasakannya. Tidak hanya berfungsi sebagai ubat sakit kepala, ubat ini juga dapat digunakan sebagai langkah pencegahan.

Dos ubat sakit kepala yang diberikan biasanya ditentukan oleh doktor berdasarkan keadaan setiap anak. Secara amnya, dos untuk kanak-kanak biasanya hanya digunakan sekali sahaja.

Sekiranya sakit kepala migrain kembali kepada anak anda selepas dua jam atau lebih, anda boleh memberikan dos seterusnya. Walau bagaimanapun, ubat sakit kepala ini hanya boleh diberikan maksimum dua dos dalam masa 24 jam.

Perhatikan perkara ini semasa memberi ubat sakit kepala kepada anak-anak

Sebilangan ubat di atas mungkin dapat melegakan sakit kepala pada anak anda. Namun, ada beberapa perkara yang harus anda perhatikan, seperti:

  • Baca label dan perhatikan bagaimana dosnya betul dan disyorkan.
  • Jangan berikan ubat sakit lebih dari dua atau tiga hari seminggu.
  • Berhati-hati semasa memberi aspirin. Walaupun selamat digunakan dari usia 3 tahun ke atas, ubat sakit kepala ini untuk kanak-kanak berpotensi mengancam nyawa. Walau bagaimanapun, ini adalah sesuatu yang jarang berlaku.

Bilakah kanak-kanak harus dibawa ke doktor untuk sakit kepala?

Beberapa kes sakit kepala yang dirasakan oleh kanak-kanak tidak serius, jadi mereka tidak perlu segera mengambil ubat. Walau bagaimanapun, jika anda telah memberi ubat sakit kepala tetapi keadaannya menjadi sangat teruk, anda mungkin perlu segera berjumpa doktor.

Berikut adalah beberapa keadaan yang sudah cukup teruk:

  • Sakit kepala untuk membangunkan anak dari tidur.
  • Sakit kepala semakin teruk setiap hari.
  • Kesakitan ini mengubah tingkah laku anak.
  • Sakit kepala baru muncul selepas kecederaan.
  • Sakit kepala diikuti dengan muntah dan perubahan penglihatan mata.
  • Kesakitan ini diikuti oleh demam, sakit leher, dan kekejangan.

Sekiranya anak anda mempunyai beberapa keadaan yang dinyatakan di atas, anda harus segera menghubungi doktor atau pergi ke hospital terdekat.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌