Kesihatan

Tanda-tanda Kecemasan Anda Perlu Membatalkan Puasa Segera

Semua orang, termasuk anda, ingin berpuasa. Namun, anda mungkin mengalami halangan dan pada akhirnya anda harus berbuka puasa pada hari tersebut. Terdapat beberapa keadaan kesihatan yang menjadikan anda lebih baik berbuka puasa dengan segera, kerana boleh membahayakan tubuh anda sendiri. Lalu, syarat apa yang menjadikan saya lebih baik berpuasa? Berikut adalah tanda dan simptomnya.

Tanda dan gejala sekiranya anda harus berbuka puasa

Masalah kesihatan yang paling mungkin terjadi ketika berpuasa adalah keadaan hipoglikemia atau kadar gula darah rendah. Ini berlaku kerana badan tidak menerima pengambilan dalam jangka masa yang lama. Lebih-lebih lagi, jika anda terlepas sahur atau tidak makan makanan tinggi nutrien, tidak mustahil anda akan mengalami hipoglikemia.

Selain itu, hipoglikemia juga cenderung terjadi pada penderita diabetes ketika berpuasa, kerana hormon insulin mereka yang tidak normal menyebabkan tubuh tidak dapat menjaga kadar gula dalam darah.

Oleh itu, apakah tanda-tanda jika tahap gula dalam darah saya rendah dan saya mesti segera berbuka puasa? Pelbagai gejala dan tanda ketika anda mengalami gula darah rendah ketika berpuasa:

  • Sakit kepala
  • Sukar untuk menumpukan perhatian
  • Rasa hilang arah'
  • Gegaran badan
  • Peluh banyak
  • Penglihatan kabur
  • Terasa letih
  • Badan lemah tanpa tenaga
  • Kulit badan dan muka menjadi pucat

Sekiranya anda hanya merasa pening atau letih, mungkin tahap hipoglikemia yang anda alami masih agak ringan. Namun, jika anda merasakan lebih dari satu tanda atau gejala yang disebutkan sebelumnya, maka anda harus segera membatalkan puasa anda. Keadaan hipoglikemia yang tidak dirawat dengan cepat, akan menyebabkan pelbagai komplikasi buruk yang lain.

Apa yang perlu dilakukan selepas berbuka puasa?

Ketika mengalami hipoglikemia, tubuh memerlukan pengambilan yang dapat mengembalikan kadar gula dalam darah menjadi normal, jadi anda perlu mengisi perut secepat mungkin dengan makanan. Anda boleh minum teh manis dengan segera, atau minuman yang mengandungi gula untuk memulihkan kadar gula dalam darah dengan cepat apabila berlaku hipoglikemia, kemudian diikuti dengan makanan.

Bolehkah keadaan gula darah rendah semasa berpuasa dapat dicegah?

Anda sebenarnya dapat mencegah keadaan gula darah rendah ketika berpuasa, dengan makan makanan yang mengandungi serat, protein, dan rizab tenaga tinggi dalam bahagian yang sesuai pada waktu sahur. Di samping itu, anda juga boleh makan makanan ringan yang tinggi serat dan protein, seperti makanan ringan yang sihat, sehingga anda merasa kenyang lebih lama dan bertenaga sepanjang hari.

Pilihyang terbuat dari soya dicerna perlahan di dalam badan, sehingga mencegah perut anda bergemuruh dan baik untuk kadar gula darah anda.