Ubat dan Makanan Tambahan

Nebivolol •

Apa ubat Nebivolol?

Untuk apa nebivolol?

Nebivolol digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi. Mengurangkan tekanan darah tinggi dapat membantu mencegah strok, serangan jantung, dan masalah buah pinggang.

Ubat ini tergolong dalam kelas ubat yang dipanggil penyekat beta . Ubat ini berfungsi dengan menyekat tindakan bahan semula jadi di dalam badan seperti epinefrin pada jantung dan saluran darah. Kesan ini dapat menurunkan degupan jantung, tekanan darah, dan kekejangan jantung.

KEGUNAAN LAIN: Bahagian ini berkaitan dengan penggunaan ubat-ubatan yang tidak disenaraikan pada label profesional, tetapi mungkin diresepkan oleh doktor anda. Gunakan ubat ini untuk keadaan di bawah jika doktor menetapkannya.

Ubat ini dapat mencegah sakit dada (angina), kegagalan jantung, dan meningkatkan keselamatan setelah serangan jantung.

Bagaimana cara menggunakan nebivolol?

Ambil ubat ini seperti yang diarahkan oleh doktor anda, biasanya sekali sehari dengan atau tanpa makanan. Dos akan diberikan mengikut keadaan perubatan anda dan tindak balas terhadap rawatan.

Gunakan ubat ini secara berkala untuk hasil yang optimum. Untuk mengingatkan anda, anda boleh minum ubat ini pada masa yang sama setiap hari.

Mungkin diperlukan beberapa minggu sebelum anda merasakan manfaat optimum dari ubat ini. Sangat penting untuk terus mengambil ubat ini walaupun anda berasa lebih baik. Umumnya orang yang mempunyai tekanan darah tinggi tidak merasa sakit.

Beritahu doktor anda jika keadaan anda tidak bertambah baik atau bertambah buruk (contohnya, jika pemeriksaan tekanan darah biasa anda tetap sama atau meningkat).

Bagaimana nebivolol disimpan?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.