Kesihatan lelaki

Sunat atau tidak, mana yang lebih baik untuk kesihatan? •

Anda tentunya tidak asing dengan tradisi berkhatan dalam masyarakat. Ringkasnya, sunat digambarkan sebagai penyingkiran kulup zakar, alias kulit kepala. Biasanya, ini dilakukan dengan pelbagai alasan. Baik itu tradisi budaya, kepercayaan agama, atau penyucian diri. Walaupun sebenarnya tidak diperlukan secara perubatan, mana yang lebih baik untuk kesihatan lelaki, berkhatan atau tidak? Lihat jawapan di bawah.

Dari sudut perubatan, haruskah lelaki disunat?

Sunat adalah prosedur pembedahan untuk membuang kulup atau tisu yang menutupi kepala zakar. Sunat biasanya dilakukan pada hari pertama atau kedua setelah kelahiran, juga boleh berlaku ketika anak mencapai usia sekolah. Namun, ada juga lelaki yang berkhatan ketika mereka dewasa, biasanya mengikuti kesediaan mental mereka.

Melaporkan dari WebMD, melakukan khitan untuk alasan perubatan atau kesihatan masih menjadi perbahasan di kalangan pakar. American Academy of Pediatrics (AAP) mendedahkan bahawa lelaki yang disunat sejak lahir mempunyai lebih banyak manfaat kesihatan daripada risiko.

Zakar yang tidak disunat lebih rentan terhadap pertumbuhan bakteria. Sebabnya, kulup yang tidak dibuang boleh menjadi tempat berkumpulnya kotoran. Sekiranya dibiarkan, kotoran dapat berkumpul dan menyebabkan jangkitan pada organ pembiakan lelaki.

Sekiranya lelaki tidak disunat, ini bermakna dia mesti membersihkan zakarnya dengan betul - termasuk ketika menarik kulup. Pastikan tiada sisa sabun terperangkap di dalam kulup. Kerana jika tidak, ini boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit sensitif di kepala zakar.

Walaupun tidak ada saranan khusus dari sudut pandang perubatan, lelaki harus disunat agar lebih mudah membersihkan zakar. Ini berguna untuk mengelakkan kemungkinan jangkitan pada kepala zakar yang boleh dibawa ke masa dewasa.

Apakah faedah kesihatan berkhatan?

Berbanding dengan tidak disunat, manfaat sunat sebenarnya lebih banyak lagi. Sebabnya, lelaki akan lebih mudah menjaga hujung zakar mereka lebih bersih kerana tidak ada lagi penutup kulit yang dapat menjadi tempat pembiakan bakteria.

Selain itu, berkhatan telah terbukti memberikan banyak manfaat kesihatan, termasuk:

  • Mengurangkan risiko jangkitan saluran kencing. Walaupun risiko jangkitan saluran kencing pada lelaki cenderung rendah, jangkitan ini lebih biasa pada lelaki yang tidak bersunat.
  • Mengurangkan risiko penyakit kelamin. Lelaki yang bersunat mempunyai risiko yang lebih rendah terhadap jangkitan kelamin seperti HPV, herpes genital, sifilis, dan juga HIV / AIDS.
  • Melindungi dari risiko barah zakar pada lelaki dan barah serviks pada pasangan wanita. Walaupun barah zakar jarang berlaku, lelaki yang disunat cenderung lebih selamat dari barah zakar.
  • Mencegah pelbagai penyakit zakar. Kira-kira tiga peratus budak lelaki yang tidak disunat akhirnya akan meminta berkhatan ketika mereka semakin tua. Ini kerana orang dewasa sering mengalami phimosis atau keadaan ketika kulup zakar tidak dapat ditarik ke belakang.
  • Mencegah balanitis (kepala zakar sakit dan bengkak) dan balanoposthitis (keradangan kepala zakar dan kulup).

Sama seperti prosedur pembedahan, proses berkhatan juga mempunyai kesan sampingan yang boleh timbul walaupun risikonya lebih rendah. Sebilangan kemungkinan kesan sampingan adalah seperti berikut:

  • Risiko pendarahan dan jangkitan di kawasan yang disunat
  • Kerengsaan kelenjar
  • Peningkatan risiko meatitis (keradangan pada pembukaan zakar)
  • Risiko kecederaan pada zakar

Satu kajian baru-baru ini yang diterbitkan dalam JAMA Pediatrics mendapati bahawa bayi yang disunat di bawah satu tahun mengalami kesan sampingan sunat sebanyak 0.5 peratus. Walau bagaimanapun, berkhatan tidak digalakkan untuk bayi pramatang yang keadaan kesihatannya belum stabil.

Pada dasarnya, lelaki harus melakukan prosedur berkhatan sejak bayi. Ini kerana risiko atau kesan sampingan berkhatan boleh meningkat 10-20 kali lebih tinggi jika dilakukan setelah anak sudah cukup tua.

Walau bagaimanapun, pastikan anda selalu berjumpa dengan doktor anda sebelum memutuskan untuk menyunat atau tidak. Di sini anda boleh bertanya mengenai faedah dan risiko sunat sebelum membuat keputusan untuk menyunatkan bayi lelaki anda. Pilih doktor yang profesional agar sunat berjalan lancar dan mempunyai kesan sampingan yang minimum.