Kesihatan Muskuloskeletal

Sakit Tailbone? Rehatkan Segera Dengan 6 Cara Ini

Adakah anda pernah merasa sakit pada tulang ekor? Rasa sakit biasanya agak tajam dan akan mengganggu aktiviti. Malah pergerakan usus, seks, dan haid akan lebih menyakitkan apabila tulang ekor anda menghadapi masalah. Apabila tulang ekor sakit, anda boleh melegakannya dengan cara berikut.

Meredakan sakit tulang ekor dengan ubat-ubatan rumah ini

Tulang ekor terletak di bahagian bawah tulang belakang (coccyx). Kesakitan di bahagian badan ini biasanya disebabkan oleh trauma pada tulang ekor semasa jatuh, duduk terlalu lama di permukaan yang keras atau sempit, kelahiran normal, dan perubahan pada sendi kerana usia.

Apabila tulang ekor sakit, berikut adalah beberapa cara yang dapat membantu melegakannya:

1. Kompres panas atau mandi air panas

Suhu yang panas dapat membantu melegakan ketegangan otot yang menyebabkan sakit tulang ekor. Biasanya, tulang ekor yang sakit disertai oleh otot yang tegang. Kesannya, kesakitan yang dirasakan semakin teruk.

Sumber haba yang dapat disediakan termasuk botol berisi air panas, pembalut pemanasan, tambalan, dan mandian air suam. Anda juga boleh mencuba mandi sitz (merendam kawasan pantat di dalam air suam) untuk menghilangkan rasa sakit. Pilih sumber haba yang paling selesa untuk anda.

2. Kompres sejuk

Sumber: Cita-cita Kesihatan

Pek ais dapat membantu menghilangkan rasa sakit di tulang ekor akibat kecederaan atau trauma. Sensasi sejuk ini sangat berkesan dalam membantu mengurangkan keradangan pada awal kecederaan. Sekiranya keradangan ini melegakan pada awalnya, biasanya rasa sakit pada hari-hari berikutnya tidak akan menusuk.

Anda boleh memampatkan tulang ekor dengan ketulan ais. Caranya, balut ketulan ais dengan tuala kemudian letakkan di bahagian yang sakit. Di samping itu, anda juga boleh menggunakanpek ais plastik (pek sejuk) dijual secara bebas di pasaran.

3. Menggunakan bantal tambahan

Bantal dapat membantu mengurangkan tekanan ketika duduk ketika tulang ekor anda sakit. Namun, bukan bantal biasa yang digunakan. Bantal berbentuk U atau V umumnya mencukupi untuk membantu menghilangkan rasa sakit.

Bantal tambahan ini boleh anda gunakan semasa memandu, di pejabat, kelas, atau di rumah. Setiap kali anda duduk dan memerlukan sokongan di punggung, gunakan bantal tambahan yang selesa.

3. Ambil NSAID

NSAID adalah ubat anti-radang nonsteroid yang digunakan untuk membantu merawat gangguan muskuloskeletal. Ubat ini khususnya berfungsi dengan baik untuk menghilangkan rasa sakit, demam, dan radang. Untuk itu, anda juga boleh mengambil ubat NSAID untuk membantu mengurangkan keradangan di sekitar tulang ekor.

Ubat ibuprofen (Advil), naproxen (Aleve), dan COX-2 inhibitor boleh menjadi pilihan yang baik untuk mengurangkan kesakitan.

4. Ubah diet anda

Sekiranya sakit tulang ekor disebabkan atau diperburuk oleh sembelit, yang perlu anda lakukan adalah mengubah diet anda. Mulai sekarang, anda harus makan lebih banyak serat dan minum air. Dengan cara itu, masalah pencernaan anda dapat diselesaikan secara beransur-ansur dengan betul.

5. Menghilangkan tabiat tidak sihat

Mengubah tabiat harian anda dapat membantu menghilangkan rasa sakit. Jadi, tabiat mana yang perlu diubah? Sudah tentu, pelbagai tabiat yang memberi tekanan berlebihan pada tulang ekor, seperti duduk terlalu lama.

Sekiranya anda sudah lama duduk di depan komputer, mulai sekarang sering bangun dan bergerak. Anda juga boleh mula menggunakan bantal tambahan sambil duduk untuk mengurangkan berat tulang ekor sambil menyokong bahagian atas badan anda. Di samping itu, anda juga dapat menyesuaikan postur anda semasa duduk sehingga tidak terlalu menyakitkan.

6. Melakukan regangan

Sumber: Amalan Jalan Gower

Penyelidikan yang diterbitkan dalam Journal of Bodywork and Movement Therapies mendapati bahawa regangan membantu menghilangkan rasa sakit ketika duduk. Selain itu, peregangan juga membantu meningkatkan jumlah tekanan yang dapat ditahan di punggung bawah sehingga tidak mudah sakit.

Pergerakan yang dilakukan harus tertumpu pada tulang belakang, otot piriformis (otot di punggung yang memanjang ke paha atas), dan iliopsoas (otot di kawasan pinggul). Peregangan ligamen yang melekat pada coccyx membantu mengurangkan ketegangan otot di kawasan tersebut.

Sekiranya anda telah mencuba semua kaedah di atas tetapi rasa sakit tidak berkurang atau semakin teruk, anda harus segera berjumpa doktor.