Kesihatan

Mana Yang Lebih Sihat: Mandi Panas atau Air Sejuk? •

Mandi dan membersihkan diri adalah keperluan harian yang memberikan banyak faedah untuk kesihatan anda. Namun, ternyata mandi pada suhu yang berbeza akan memberi kesan yang berbeza kepada anda. Ini menjadi perbahasan yang cukup hangat, mana yang lebih sihat untuk anda? Mandi air panas atau air sejuk?

Sebenarnya, kedua-dua pancuran mandian panas dan sejuk sama-sama bermanfaat untuk kesihatan anda. Menurut pakar kesihatan, tidak ada satu cadangan yang benar. Walau bagaimanapun, kerana sifat yang berbeza, anda juga dapat menyesuaikan mana yang paling sesuai dengan keperluan dan keadaan anda. Untuk membantu anda membuat pilihan, pertimbangkan kelebihan dan kekurangan mandi air panas atau sejuk di bawah.

BACA JUGA: 5 Tabiat Tidak Sihat yang Sering Anda Lakukan di Bilik Mandi

Mandi air panas

Sekiranya anda suka pancuran mandian air panas, terdapat beberapa perkara yang perlu diingat. Contohnya, suhu air yang digunakan untuk mandi. Menurut pakar kulit, dr. Melissa Piliang, suhu air ketika mandi tidak lebih tinggi dari 44 darjah celcius. Selain itu, jika anda mandi dengan air panas pada suhu tersebut, elakkan mandi terlalu lama. Mandi air panas selama 5-10 minit sudah dapat memberikan manfaat kesihatan untuk tubuh anda.

Kelebihan mandi air panas

Sekiranya anda mandi air panas seperti yang disarankan sebelumnya, anda akan mendapat beberapa faedah seperti di bawah.

 • Melancarkan peredaran darah , terutamanya jika anda mandi di bawah pancuran dengan tekanan air yang stabil. Berdiri di bilik mandi selama lima minit dapat meningkatkan peredaran darah di arteri dan saluran darah.
 • Melegakan otot yang tegang, kaku, dan sakit . Semasa menikmati mandi air panas, anda boleh menggerakkan leher, bahu, pinggang, atau bahagian badan anda yang terasa kaku. Anda juga boleh mengurut badan dengan ringan, misalnya pada lengan atau kaki. Sekiranya anda mandi, anda juga boleh mandi air panas dan berdiri di bawahnya selama kira-kira 10 minit. Tekanan air dari pancuran berfungsi sebagai tukang urut semula jadi yang kuat untuk melegakan otot yang sakit dan kaku.
 • Mengurangkan tekanan dan kegelisahan . Satu kajian yang diterbitkan di UK pada tahun 2002 menunjukkan bahawa air panas dapat merangsang otak untuk menghasilkan hormon oksitosin. Hormon ini bertanggungjawab untuk membuat anda merasa lebih bahagia dan positif.
 • Mencegah insomnia dan gangguan tidur . Bagi anda yang sukar tidur kerana insomnia atau mengalami gangguan tidur tertentu, cubalah mandi air panas sebelum tidur. Anda akan berasa lebih tenang dan tidur lebih lena.

BACA JUGA: Tidur Lebih Baik Dengan Mandi Pada Waktu Malam, Benarkah?

Risiko mandi air panas

Mandi dengan suhu yang terlalu panas untuk waktu yang lama mempunyai risiko menyebabkan pelbagai kesan berbahaya kepada kesihatan. Berikut adalah beberapa risiko yang mungkin berlaku sekiranya anda mandi air panas.

 • Kulit kering dan retak. Walaupun menenangkan, pancuran air panas dapat mengeringkan kulit anda. Sebabnya, air panas boleh mengganggu kelenjar minyak di kulit. Akibatnya, permukaan kulit menjadi retak dan gatal. Sekiranya anda mengalami masalah kulit kering, anda harus mengelakkan mandi air panas terlalu kerap.
 • Rambut terbelah . Mencuci dengan air panas juga berisiko menyebabkan rambut kering. Rambut kering mudah putus dan berpecah. Sebaliknya, basuh rambut anda dengan air suam atau suam-suam kuku. Setelah selesai mencuci dengan air suam, selesaikan dengan air sejuk. Silap mata ini dapat menjadikan rambut anda kelihatan lebih bersinar.
 • Tekanan darah turun secara tiba-tiba . Air panas dapat menurunkan tekanan darah. Sekiranya tekanan darah anda jatuh tiba-tiba, anda mungkin merasakan penglihatan yang ringan dan sedikit kabur. Berhati-hatilah semasa mandi air panas sekiranya anda menderita hipotensi atau tekanan darah rendah.

Mandi sejuk

Pada hari yang panas atau ketika anda bangun pada waktu pagi, mandi sejuk kelihatan seperti pilihan yang menyegarkan. Menurut dr. Melissa Piliang, suhu air sejuk yang ideal adalah sekitar 21 darjah Celsius. Anda tidak disarankan untuk mandi dengan air ais atau air yang suhunya lebih rendah daripada cadangan pakar ini.

Kelebihan mandi air sejuk

Membiasakan diri dengan mandi air sejuk boleh memberikan banyak faedah. Inilah kelebihan mandi air sejuk untuk kesihatan anda.

 • Menyegarkan minda . Mandi air sejuk pada waktu pagi dapat membuat anda segar dan terjaga. Suhu air sejuk dapat mencetuskan otak untuk menghasilkan hormon norepinefrin, yang merupakan sejenis adrenalin yang akan membantu minda anda tetap waspada secara semula jadi.
 • Mengekalkan rambut dan kulit yang sihat . Tidak seperti air panas yang menjadikan kulit kering, air sejuk dapat menjaga kulit lembap dan kenyal. Rambut anda juga akan menjadi lebih lembut dan berseri secara semula jadi.
 • Meningkatkan daya tahan . Satu kajian dalam European Journal of Applied Physiology and Occupational Physiology membuktikan bahawa suhu sejuk dapat membantu menguatkan sistem imun. Ini kerana ketika mandi air sejuk, tubuh menghasilkan pelbagai protein yang diperlukan oleh sistem imun untuk melawan pelbagai virus dan bakteria yang menyebabkan penyakit.
 • Melegakan kemurungan . Bagi orang yang mengalami kemurungan, tidak ada salahnya mencuba mandi air sejuk. Air sejuk yang bersentuhan dengan ujung saraf di permukaan kulit akan menghantar impuls elektrik ke otak. Ini akan dibaca sebagai isyarat untuk memastikan otak sentiasa aktif dan segar. Otak juga akan menghasilkan beta-endorfin yang akan membuat anda berasa lebih baik.

JUGA BACA: Mana Yang Lebih Sihat: Mandi Dengan Pancuran Mandi, Pancuran Mandi, atau Tab Mandi?

Risiko mandi air sejuk

Sama ada mandi air panas atau mandi air sejuk, ada beberapa risiko yang harus anda perhatikan. Cuba elakkan risiko berikut ketika anda mandi air sejuk.

 • Saluran darah yang sempit . Banyak kajian membuktikan bahawa mandi sejuk boleh menyebabkan penyempitan saluran darah. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, aliran darah ke organ penting anda seperti jantung dan otak dapat disekat. Sekiranya organ penting anda tidak mendapat darah kaya oksigen, akibatnya boleh membawa maut.
 • Hipotermia . Anda tidak boleh mandi dengan air yang terlalu sejuk jika suhu di sekitar anda cukup sejuk. Terutama jika anda mandi sejuk dalam jangka masa yang lama. Suhu badan anda berisiko jatuh tiba-tiba dan sukar untuk naik semula. Ini berisiko menyebabkan hipotermia dan nadi lemah.

BACA JUGA: Mandi air sejuk setelah bangun lewat ternyata berbahaya