Pemakanan

5 Khasiat Buah Duwet untuk Kesihatan Tubuh |

Sebilangan daripada anda mungkin tidak biasa dengan buah duwet. Buah yang juga dikenali sebagai buah jamblang berbentuk seperti anggur, dengan rasa masam dan cenderung masam. Lihat kandungan nutrien dan faedah buah duwet berikut.

Kandungan nutrien dalam buah duwet

Walaupun tidak begitu terkenal, buah ini mengandungi banyak nutrien yang pastinya dapat memberikan khasiat yang sihat. Dalam hidangan 100 gram, ini adalah kandungan nutrien yang terdapat pada buah Duwet.

  • Air: 80.2 gram
  • Tenaga: 80 kalori
  • Karbohidrat: 18.2 gram
  • Serat: 0.9 gram
  • Protein: 0.5 gram
  • Lemak: 0.6 gram
  • Vitamin C: 130 miligram

Buah Duwet juga mengandungi pelbagai mineral yang penting untuk tubuh seperti kalsium, fosforus, dan kalium. Anda boleh menikmati buah ini dengan memakannya secara langsung, dijadikan jus, atau dicampurkan dengan makanan lain.

Manfaat buah Duwet untuk kesihatan

Berikut adalah pelbagai faedah yang anda dapat dari memakan buah duwet.

1. Membantu mengatasi cirit-birit

Buah duwet sering digunakan sebagai ubat tradisional untuk mengatasi masalah pencernaan, termasuk cirit-birit. Ini kerana mengandungi astringen antibakteria, sehingga dapat menghambat bakteria dan mengurangi selaput lendir di usus.

Untuk digunakan sebagai ubat cirit-birit akut, biasanya buah ini diambil dari daging dan kemudian dimasak menjadi jem tebal.

2. Membantu menurunkan tekanan darah

Manfaat seterusnya, buah duwet juga dipercayai dapat membantu menurunkan tekanan darah. Ini kerana biji buah ini mengandungi asid ellagic, sejenis polifenol yang merupakan antioksidan.

Perlu diingatkan bahawa tekanan oksidatif yang disebabkan oleh jumlah radikal bebas yang tidak seimbang dapat memicu peningkatan kolesterol LDL. Ini boleh menyebabkan peningkatan tekanan darah.

Kehadiran antioksidan dapat mencegah tekanan oksidatif dengan menghasilkan oksida nitrat dan meningkatkan fungsi saluran darah sehingga dapat mengurangkan tekanan.

Bukan hanya antioksidan, kandungan kalium dalam buah ini juga dapat mengendurkan dinding saluran darah dan mencegah anda dari kekejangan otot.

3. Membantu mengawal diabetes

Kajian yang diterbitkan di Perpustakaan Perubatan Nasional menunjukkan potensi buah Duwet dalam mengawal diabetes mellitus kerana kandungan mineralnya yang dapat membantu pengeluaran insulin.

Dalam kajian lain yang diterbitkan pada tahun 2013, ekstrak dari biji buah ini juga menunjukkan prestasi yang berkesan dalam mencegah hiperglikemia dan komplikasi pada haiwan dengan diabetes.

Sesungguhnya, kemampuan buah duwet untuk menurunkan gula darah masih perlu dikaji lebih lanjut. Walau bagaimanapun, buah ini boleh menjadi makanan ringan yang dapat membantu mengawal gejala diabetes.

4. Mengekalkan kulit yang sihat

Seperti buah-buahan lain, kelebihan kandungan vitamin C dalam buah Duwet juga akan membantu mengekalkan kecantikan kulit anda.

Vitamin C mampu melindungi kulit anda dari kesan tekanan oksidatif dengan menghantar elektron yang akan meneutralkan radikal bebas. Selain itu, vitamin C berperanan penting dalam penghasilan kolagen yang akan mengekalkan keanjalan kulit sehingga kelihatan lebih muda.

5. Memelihara gusi dan gigi yang sihat

Nampaknya, kandungan zat dalam buah Duwet bukan hanya baik untuk pencernaan tetapi juga untuk gusi dan gigi.

Astringent sendiri telah digunakan secara meluas sebagai rawatan gigi untuk membersihkan, mengencangkan gusi, dan menghilangkan plak dari gigi. Sifat antibakteria juga dapat membantu mencegah pendarahan gusi.

Anda boleh menggunakan kulit sebagai ramuan untuk ubat kumur. Untuk menghidangkannya, anda boleh merendam kulit buah duwet dan berkumur dengan air.