Kesihatan Otak dan Saraf

Perubatan Herba dan Perubatan Alternatif untuk Strok -

Berbanding dengan mengambil ubat dan menjalani rawatan strok yang disyorkan oleh doktor, tidak sedikit orang yang lebih suka mengambil ubat herba untuk merawat penyakit yang satu ini. Walaupun begitu, rawatan menggunakan ubat-ubatan herba tetap harus dirujuk terlebih dahulu dengan doktor. Begitu juga dengan ubat alternatif. Lalu, apakah ubat-ubatan herba yang dapat digunakan untuk mengatasi strok? Lihat penjelasan berikut.

Perubatan herba yang dianggap dapat mengatasi strok

Berbeza dengan rawatan strok yang biasanya disarankan oleh doktor, ubat-ubatan herba biasanya digunakan sebagai rawatan tambahan untuk merawat keadaan pasca-stroke. Ubat-ubatan herba untuk strok biasanya merangkumi bahan semula jadi yang biasanya anda temui. Antara lain adalah:

1. Bawang putih

Penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Molecular and Cellular Biochemistry menyatakan bahawa suplemen bawang putih dapat memberi kesan yang signifikan dalam menurunkan tekanan darah pada orang yang mempunyai sejarah tekanan darah tinggi. Sebenarnya, keberkesanan penggunaan ekstrak bawang putih adalah sama dengan ubat penurun darah, iaitu atenolol.

Oleh itu, bahan semula jadi ini boleh dimakan sebagai ubat herba atau tradisional untuk membantu merawat strok, terutamanya strok iskemia. Sebabnya, tekanan darah tinggi atau darah tinggi adalah salah satu faktor penyebab strok.

Bukan hanya itu, bawang putih juga diketahui dapat mencegah penyempitan dan penyumbatan saluran darah. Sebenarnya, bawang putih boleh memusnahkan plak yang ada di saluran darah. Oleh itu, penggunaan bawang putih bukan sahaja berfungsi untuk merawat, tetapi juga mencegah strok.

Bawang putih tidak boleh diambil dalam bentuk suplemen jika ia digunakan untuk merawat strok. Anda juga boleh memasukkan bawang putih dalam makanan harian anda. Lebih-lebih lagi, bawang putih sesuai digunakan sebagai rempah dalam pelbagai makanan.

Sementara itu, jika anda ingin mengambil bawang putih dalam bentuk suplemen, pastikan ini telah dibincangkan dengan doktor anda. Anda juga perlu meminta doktor anda dos yang tepat untuk mengambil suplemen ini.

2. Ginseng

Selain bawang putih, anda boleh menggunakan ginseng sebagai ubat herba untuk strok. Ya, ginseng adalah bahan semula jadi yang mempunyai banyak manfaat kesihatan, salah satunya adalah untuk diminum oleh pesakit semasa pemulihan strok.

Satu kajian yang diterbitkan dalam Frontiers in Cellular Neuroscience menyatakan bahawa ginseng dianggap cukup berkesan untuk merawat pelbagai jenis masalah kesihatan otak dan saraf, salah satunya adalah strok dan pelbagai penyakit otak dan saraf degeneratif yang lain.

Penggunaan ginseng dapat memberikan kesan pelindung pada otak dan saraf yang fokus untuk menjaga fungsinya. Namun, seperti penggunaan suplemen bawang putih, lebih baik bertanya terlebih dahulu sebelum mula menggunakan ginseng untuk membantu pemulihan selepas strok.

Ginseng sendiri terdiri dari berbagai varian, tetapi ginseng yang biasanya digunakan untuk mengobati penyakit ini adalah yang dikupas dan dikeringkan, disebut Panax Ginseng.

3. Kunyit

Ubat herba berikut untuk strok juga boleh didapati dengan mudah di mana sahaja. Bahan semula jadi ini biasanya digunakan sebagai rempah memasak. Siapa sangka bahawa kunyit dianggap dapat membantu merawat strok?

Salah satu zat yang terkandung dalam kunyit, yaitu curcumin, adalah polifenol semula jadi yang telah digunakan selama beratus-ratus tahun dalam perubatan tradisional untuk mengawal keradangan.

Biasanya, kunyit digunakan untuk pesakit stroke yang tidak dapat menjalani terapi penyelesaian darah, tetapi mengalami radang otak.

Sebenarnya, kurkumin yang dulunya hanya merupakan ubat alternatif kini telah menjadi rawatan biasa untuk barah dan pelbagai penyakit lain yang berkaitan dengan keradangan, termasuk diabetes dan penyembuhan luka.

Tidak hanya itu, kunyit juga dapat membantu menurunkan kadar kolesterol tinggi. Oleh itu, penumpukan plak di saluran darah yang berpotensi menyebabkan penyumbatan dapat dicegah.

Ubat alternatif untuk strok

Selain penggunaan ubat-ubatan herba, anda juga dapat menjalani rawatan alternatif untuk merawat strok. Sebahagian daripadanya adalah:

1. Akupunktur

Akupunktur adalah ubat alternatif yang berasal dari China dan dilakukan dengan memasukkan jarum nipis dan halus ke dalam kulit anda. Selain penggunaan ubat herba, rawatan seperti ini juga dipercayai dapat membantu proses pemulihan strok.

Ubat alternatif ini diyakini dapat mengatasi rasa sakit, fungsi fizikal yang lemah, penurunan kualiti hidup, dan fungsi kognitif pesakit yang baru saja mengalami stroke. Sebenarnya, ubat alternatif ini sering digunakan sebagai sebahagian daripada proses pemulihan strok di China selama ribuan tahun.

Bukan hanya itu, rawatan ini juga dapat membantu meningkatkan fungsi sistem saraf secara langsung. Di samping itu, kaedah ini juga dianggap sangat berkesan dalam rawatan strok iskemia kerana membantu pertumbuhan dan pembentukan tisu yang terdapat di inti sistem saraf, membantu mengatur aliran darah di kawasan iskemia dan meningkatkan ingatan pesakit pasca strok .

2. Yoga

Selain ubat herba untuk strok, jenis senaman ini juga dianggap sebagai kaedah rawatan alternatif untuk strok. Sekiranya pesakit strok mempunyai masalah keseimbangan dan koordinasi, latihan yoga secara berkala dapat memperbaiki masalah ini.

Satu kajian yang diterbitkan dalam American Journal of Recreation Therapy menyatakan bahawa setelah menjalani yoga setelah 8 minggu, pesakit mengalami peningkatan dalam menguruskan emosi, lebih stabil, dan dapat menggerakkan tubuh dengan gerakan yang lebih luas.

Bukan hanya itu, yoga juga dapat membantu pesakit strok untuk lebih berdikari dalam menjalankan aktiviti harian mereka sambil mengurangkan risiko jatuh di masa depan.

3. Terapi urut

Terapi urut juga boleh menjadi rawatan alternatif untuk strok. Terapi ini membantu tisu badan dalam meningkatkan kesihatan dan kecergasan pesakit strok.

Urut Thai atau satu jenis terapi urut Thailand dan penggunaan ubat herba dapat meningkatkan fungsi, mood, dan pola tidur pesakit. Sebenarnya, terapi ini juga dapat membantu mengurangkan kesakitan yang dialami oleh penghidap strok.

4. Tai Chi

Tai chi juga dipercayai dapat membantu proses pemulihan pesakit strok. Tai chi boleh dilakukan dengan melakukan pelbagai pergerakan dengan perlahan, kemudian meregangkan otot sambil menarik nafas dalam-dalam.

Menurut sebuah artikel yang diterbitkan di Mayo Clinic, ketika anda melakukan ini, tubuh dan fikiran anda bekerjasama untuk membuat gerakan yang terkoordinasi dengan fokus pada postur setiap kali ada perubahan pergerakan. Tai chi juga dapat membantu pesakit melatih kemampuan pesakit strok untuk menjaga keseimbangan.

Sebenarnya, tidak hanya itu, tai chi diyakini dapat mengurangkan risiko jatuh pada pesakit strok akibat penyakit Parkinson. Oleh itu, tidak ada yang salah jika anda atau orang terdekat anda yang pernah mengalami strok, cubalah melakukan aktiviti relaksasi yang dapat membantu proses pemulihan dari penyakit ini.