Gigi dan Mulut

Jangan hanya memilih, berikut adalah 3 jenis ubat kumur mengikut fungsinya

Pencuci mulut yang dijual di pasaran umumnya bertujuan untuk membantu mengurangkan bau mulut. Namun, tahukah anda bahawa terdapat pelbagai ubat kumur yang menawarkan fungsi dan zat yang berbeza? Ya, drg. Michelle Henshaw, MPH dari Universiti Boston, Henry M. Goldman School of Dental Medicine mengatakan bahawa terdapat tiga jenis ubat kumur yang dibuat untuk merawat masalah gigi dan mulut yang berbeza. Apa jenis dan yang anda perlukan? Lihat jawapannya di sini!

Pilih jenis ubat kumur yang terbaik, mengikut keadaan mulut anda

1. Cuci mulut yang mengandungi fluorida

Fluorida adalah bahan yang dapat membantu mencegah kerosakan gigi dengan menguatkan enamel gigi. Enamel adalah bahan putih pada tulang gigi. Umumnya, orang jarang menggunakan ubat kumur yang mengandungi fluorida. Sebabnya adalah bahawa fluorida telah dipasarkan secara meluas dan dapat diperoleh dari ubat gigi yang biasanya digunakan untuk penggunaan sehari-hari.

Bagaimanapun, menurut drg. Michelle Henshaw mempunyai beberapa pengecualian di mana ubat kumur yang mengandungi fluorida diperlukan oleh orang dengan keadaan mulut tertentu. Contohnya, penghidap xerostomia (mulut kering tidak normal) mungkin perlu menggunakan ubat kumur jenis ini.

Sebabnya, orang dengan keadaan mulut kering terdedah kepada karies atau rongga. Rongga disebabkan kerana mulut kering mencetuskan perubahan keseimbangan bakteria di mulut anda. Semakin banyak bakteria buruk di mulut, semakin tinggi risiko kerosakan gigi. Oleh itu, orang yang mempunyai mulut kering memerlukan pembilasan mulut yang mengandungi fluorida untuk membantu merawat kerosakan gigi.

2. Cuci mulut untuk membuat nafas segar

Purata ubat kumur yang dijual di pasaran diformulasikan untuk membuat nafas berbau segar dan harum. Walau bagaimanapun, anda mesti berhati-hati. Cuci mulut ini secara amnya tidak selalu memberikan faedah jangka panjang untuk kesihatan gigi dan mulut.

Drg. Michelle Henshaw mengatakan bahawa berkumur dengan ubat kumur yang mengandungi wangian dapat membunuh bakteria di mulut dengan cepat. Walau bagaimanapun, ini tidak akan sihat untuk keadaan gigi dan mulut anda pada masa akan datang. Ini kerana pada dasarnya bakteria yang dikeluarkan oleh ubat kumur akan muncul semula. Jadi, anda perlu menggunakan ubat kumur beberapa kali sehari kerana sifatnya tidak tahan lama.

Walau bagaimanapun, bagi orang yang memerlukan penyegar nafas segera, tidak ada salahnya untuk memanfaatkan sifat ubat kumur jenis ini.

3. ubat kumur anti-plak untuk radang gusi

Jenis ubat kumur ketiga adalah ubat yang mengandungi bahan anti-plak pada gigi. Cairan pembersih oral ini mengandungi bahan yang dapat membunuh bakteria yang menyebabkan plak pada gigi. Walau bagaimanapun, drg. Michelle Hanshew masih mengesyorkan agar anda menggosok gigi sekurang-kurangnya dua kali sehari dan benang selepas makan.

Sekiranya anda mengalami radang gusi (radang gusi), cecair yang mengandungi bahan anti-plak dapat membantu menjaga gusi dan gigi anda menjadi lebih teruk. Sekiranya anda mempunyai keadaan kesihatan mulut yang berbeza, doktor gigi anda akan memberi ubat kumur khusus mengikut keperluan individu anda.