Gigi dan Mulut

Hati-hati, ini adalah gejala jangkitan gigi yang merebak •

Rongga kiri boleh menyebabkan jangkitan gigi. Sekiranya jangkitan dibiarkan begitu sahaja, sudah tentu jangkitan boleh merebak ke organ tubuh yang lain. Gejala juga boleh mengganggu aktiviti anda. Rongga ini lebih baik tidak diabaikan. Anda perlu menyedari gejala jangkitan gigi yang merebak dan bilakah masa yang tepat untuk berjumpa doktor gigi.

Gejala jangkitan gigi yang merebak

Pada mulanya, sakit gigi muncul dan hilang. Sebilangan orang mungkin berpendapat bahawa melakukan pemeriksaan gigi adalah sesuatu yang boleh ditangguhkan. Sebenarnya, mengabaikannya boleh memberi kesan kepada jangkitan gigi.

Jangkitan boleh berkembang menjadi abses gigi, yang merupakan benjolan berisi nanah akibat jangkitan bakteria pada gigi. Lokasi abses boleh berlaku di hujung akar gigi atau gusi di sekitar gigi yang dijangkiti.

Berdasarkan artikel tersebut Penerbitan StatpearsAbses gigi disebabkan oleh gigi yang tidak dibersihkan dengan betul, penumpukan plak yang menyebabkan rongga, dan kecederaan atau rawatan gigi sebelumnya.

Jangkitan gigi yang tidak dirawat dengan segera boleh merebak ke rahang, kepala, leher, ke seluruh badan. Pada akhirnya, keadaan ini boleh memberi kesan kesihatan keseluruhan yang serius.

Sebelum ini, terdapat beberapa gejala jangkitan gigi yang perlu anda ketahui.

 • Sakit gigi yang tidak tertahankan, berterusan, berdenyut-denyut, hingga merebak ke tulang rahang, leher, dan telinga
 • Sensitif terhadap suhu panas dan sejuk
 • Sakit ketika mengunyah atau menggigit
 • Demam
 • Bengkak pipi
 • Kelenjar getah bening bengkak (rahang bawah atau leher)
 • Sekiranya abses pecah, cecair yang masin dan berbau busuk akan keluar dari mulut
 • Sesak nafas dan sukar menelan

Sekiranya anda menemui simptom di atas, ini bermakna jangkitan gigi sudah mulai merebak. Meninggalkannya boleh meningkatkan risiko abses otak, radang di jantung, radang paru-paru, dan komplikasi lain.

Mengapa jangkitan gigi berlaku?

Gejala jangkitan gigi boleh timbul kerana beberapa sebab. Penyebab umum adalah rongga. Bakteria di rongga dapat masuk dengan mudah melalui rongga, pecahan, atau retakan gigi. Ini memberi peluang kepada bakteria untuk memasuki bahagian terdalam gigi.

Bakteria masuk dan menjangkiti bahagian terdalam gigi, yang mengandungi saluran darah, saraf, dan tisu penghubung. Bakteria ini menyebabkan pembengkakan dan keradangan pada hujung akar, memicu gejala jangkitan gigi yang lain.

Sekiranya anda mengalami gusi atau pipi yang bengkak, dan timbul gejala lain, jangan berlengah berjumpa doktor gigi. Namun, jika gejala berkembang menjadi sesak nafas atau sukar menelan, ada baiknya pergi ke jabatan kecemasan hospital dengan segera, kerana ini boleh menjadi tanda bahawa jangkitan telah merebak.

Untuk merawat jangkitan, doktor gigi akan melakukan rawatan saluran akar. Prosedur ini dilakukan untuk menghilangkan jangkitan dari akar gigi.

Dalam rawatan gigi yang dijangkiti, doktor gigi juga akan merawat gusi yang terkena abses dan biasanya rawatan susulan agar jangkitan gigi dapat diatasi.

Apabila rawatan akar tidak dapat dilakukan, doktor gigi akan mengeluarkan gigi yang dijangkiti untuk merawat abses.

Perkara yang perlu dipertimbangkan agar gigi tidak lagi dijangkiti

Setelah gejala jangkitan gigi dapat diatasi sepenuhnya, sudah tentu anda perlu melakukan rutin untuk menjaga kesihatan gigi. Penjagaan diri tidak boleh dilewatkan, supaya jangkitan gigi tidak berulang.

Inilah rutin yang perlu anda lakukan untuk menjaga kesihatan gigi.

 • Gosok gigi dengan betul dua kali sehari
 • Flossing gigi sekurang-kurangnya sekali sehari
 • Berkumur dengan ubat kumur / ubat kumur minyak pati, membantu mengurangkan 99.9% kuman yang menyebabkan masalah mulut, sebagai perlindungan tambahan terhadap rongga
 • Elakkan mengambil makanan atau minuman bergula dan melekit, terutama sebelum anda tidur
 • Periksa secara berkala dengan doktor gigi setiap enam bulan

Sentiasa lakukan rutin sihat di atas agar kesihatan gigi dan mulut sentiasa dilindungi.