Kesihatan kulit

Waspadalah terhadap Bahaya Parabens dalam Produk Penjagaan Badan •

Terdapat kira-kira 35 jenis bahan kimia berbahaya yang terdapat dalam kosmetik. Salah satu yang paling biasa kita dapati ialah parabens. Anda mungkin pernah melihat label yang bertuliskan " paraben percuma"Mengenai produk kecantikan.

Parabens adalah pengawet yang digunakan dalam pelbagai produk penjagaan diri untuk mencegah pertumbuhan kulat, bakteria, dan mikrob lain dalam krim dan kosmetik, terutama di tempat yang lembap seperti bilik mandi. Bahan kimia yang mengganggu endokrin ini dapat diserap melalui kulit, darah, dan sistem pencernaan. Menurut Arthur Rich Ph.D., seorang ahli kimia kosmetik di Chesnut Ridge, New York, sekitar 85% kosmetik di pasaran mengandungi paraben.

Produk apa yang biasanya mempunyai parabens?

Semua produk yang mengandungi bahan yang berakhir dengan paraben seperti, etilparaben, butylparaben, metilparaben, propylparaben, isobutylparaben, isopropylparaben, dan lain-lain, kita mesti sedar. Parabens juga terdapat dalam makanan, tetapi produk berikut adalah yang paling banyak kita gunakan, seperti:

  • Syampu
  • Perapi
  • Losyen
  • Deodoran
  • Pencuci muka
  • Sabun mandi
  • Gosok
  • Kosmetik

Apakah bahaya parabens?

Penggunaan produk yang mengandungi paraben secara berkala dan jangka panjang boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan, dari ringan hingga serius.

1. Gangguan endokrin

Parabens berpotensi mengganggu sistem endokrin kerana kemampuannya meniru estrogen. Dalam kajian sel, parabens lemah mengikat reseptor estrogen. Satu kajian tahun 2004 mengesan parabens pada tumor payudara. Kajian menunjukkan bahawa pada kepekatan yang mencukupi, parabens dapat meningkatkan percambahan sel (kadar pertumbuhan sel) kanser payudara MCF-7, yang sering digunakan sebagai ukuran kepekaan aktiviti estrogenik. Dalam sel MCF-7, isobutylparaben dan isopropylparaben potensi paling banyak berkembang, tetapi mereka masih 170,000 kali lebih rendah daripada estradiol.

Parabens yang disebut "rantai panjang", seperti butylparaben, isobutylparaben, isopropylparaben dan propylparaben, mempunyai aktiviti estrogenik terkuat di antara yang banyak digunakan dalam produk penjagaan badan.Sebuah kajian menunjukkan bahawa isobutylparaben Penjagaan pranatal pada tikus menunjukkan peningkatan berat rahim dan kepekaan rahim terhadap estrogen pada keturunan mereka. Etilparaben menunjukkan tahap aktiviti estrogenik yang rendah dan metilparaben menunjukkan hampir tidak ada aktiviti estrogen. Selain memberikan kesan estrogenik, paraben dapat menyekat androgen (misalnya testosteron) dan menghambat enzim yang memetabolisme estrogen.

2. Kanser kulit

Menggunakan produk penjagaan kulit yang mengandungi parabens, terutamanya metilparaben boleh mencetuskan kerosakan sel kulit dan gangguan percambahan sel. Penggunaan harian boleh menyebabkan peningkatan kepekatan methylparaben kerana bahan ini tidak dapat diproses sepenuhnya oleh tubuh. Apabila parabens digabungkan dengan bahan kimia estrogenik lain, mereka berpotensi mempengaruhi perkembangan melanoma malignan (bentuk kanser kulit), melalui aktiviti estrogenik dan genotoksik.

3. Mengganggu kesuburan

Propylparaben dan butylparaben dapat mengurangkan pengeluaran sperma dan mencetuskan penurunan kadar testosteron, sementara metilparaben dan etilparaben tidak mempengaruhi pengeluaran sperma. Kesan ini akan muncul bergantung pada dos yang anda ambil. Di samping itu, satu kajian mendapati bahawa pendedahan kepada butylparaben bagi wanita semasa mengandung dan menyusui akan mengubah perkembangan organ pembiakan dan pengeluaran sperma.

Secara umum, propylparaben dan butylparaben boleh mengganggu sistem pembiakan lelaki dan mempengaruhi organ pembiakan. Ini disebabkan oleh aktiviti estrogenik yang dinyatakan di atas.

Larangan penggunaan parabens

Pada tahun 2014, Suruhanjaya Peraturan Kesatuan Eropah melarang isopropylparaben, isobutylparaben, fenilparaben, benzylparaben, dan pentylparaben . Dan pada 16 April 2015, Suruhanjaya Kesatuan Eropah menilai bahawa penggunaan butylparaben dan propylparaben secara berterusan menimbulkan risiko kepada kesihatan manusia. Oleh itu, penggunaannya mestilah sesuai dengan saranan Jawatankuasa Saintifik mengenai Keselamatan Pengguna (SCCS). Walaupun penggunaan parabens dalam kosmetik agak kecil, jika semua produk penjagaan diri dan kosmetik yang kita gunakan setiap hari mempunyai paraben, itu akan berbahaya.

Bagaimana untuk mengelakkannya?

Cari produk yang berlabel "paraben percuma“Dan baca senarai ramuan pada label untuk mengelakkan produk yang mempunyai paraben. Banyak pengeluar kosmetik semula jadi dan organik telah menemui alternatif yang berkesan untuk mencegah pertumbuhan mikrob dalam produk penjagaan diri tanpa penggunaan paraben. Beberapa syarikat juga telah mencipta produk bebas pengawet yang mempunyai jangka hayat yang lebih pendek daripada produk konvensional, iaitu enam hingga satu tahun.